Numărul 40 în tradiția biblică
În lumea modernă, un număr reprezintă înainte de toate un instrument al matematicii, destinat să clasifice obiectele sau să măsoare o cantitate, o sumă sau un volum. Nu tot la fel stau lucrurile în lumea biblică, unde calculele matematice ca formă de expresie sunt cu totul inexistente. În schimb, pentru Biblie, ca de altfel și în civilizațiile vechi semite, numerele au o valoare simbolică, cu implicații nemijlocite pentru înțelegerea și interpretarea textului biblic. În cadrul acestui simbol vom analiza sensul simbolic al numărului 40 și a derivațiilor sale, 4 și 10. Toate aceste trei numere exprimă ideea unei realități complete și suficiente în sine. În felul acesta, cele patru puncte cardinale se referă la noțiunea de spațiu în ansamblul său. În Grădina Edenului curgeau 4 râuri (Gen 2,10), iar la venirea lui Mesia, cei risipiți aiurea vor fi chemați "din cele 4 colțuri ale pământului" (Is 11,12). Cât privește sensul simbolic al numărului 10 ca exprimând un tot complet și armonic, am putea cita cele 10 porunci (Ex 27,1-7) sau cele 10 Plăgi cu care Egiptul a fost pedepsit de Dumnezeu (Ex 7-11). În cazul numărului 10 trebuie menționată importanța lui menotehnică, pentru transmiterea orală a unor date sau texte.
Mult mai frecvent este în Biblie uzul numărului 40; iată câteva exemple dintre cele mai cunoscute:
- ploile potopului au durat "40 de zile și 40 de nopți" (Gen 7,4);
- Moise a rămas pe munte "40 de zile și 40 de nopți" (Ex 24,18);
- Ilie, după ce a mâncat, a mers "40 de zile și 40 de nopți" până la Muntele Domnului (1Rg 19,8);
- vreme de 40 de ani i-a hrănit Domnul în pustiu (Neh 9,21);
- după ce Isus a postit "40 de zile și 40 de nopți", în cele din urmă a flămânzit (Mt 4,2);
- după Înviere, Isus s-a arătat și a vorbit 40 de zile (Fap 1,3).
Faptul că în trăirea creștină tradițională există unele practici religioase raportate la cifra 40, se datorează fără îndoială unor influențe de origine biblică. Astfel, timpul Postului Mare, desigur și după exemplul Mântuitorului din Evanghelie, durează 40 de zile.
În Biblie, numărul 40 nu are numai un caracter simbolic, ci este de asemenea și un număr sacru. El este folosit de obicei pentru a exprima printr-o cifră rotundă o perioadă precisă de timp, cum ar fi durata unei generații. În alte cazuri, numărul 40 se referă la momentul de maturitate deplină a omului. Astfel, atât Isaac, cât și Esau se căsătoresc la vârsta de 40 de ani, în timp ce Moise preia conducerea poporului său subjugat în Egipt tot la vârsta de 40 de ani (Fap 7,23). Cei doi mari regi ai Israelului, David și Solomon, domnesc fiecare câte 40 de ani. În Cartea Numerilor 14,34 se află următorul text care nu necesită explicații suplimentare: "După numărul celor 40 de zile, în care ați iscodit Țara Canaanului, și voi veți purta pedeapsa pentru păcatele voastre patruzeci de ani, câte un an pentru fiecare zi, ca să cunoașteți ce înseamnă să fiți părăsiți de mine. Eu, Domnul, am vorbit!".
Concluzia ce se impune din cele relatate mai sus se referă la faptul că numărul 40, atunci când este folosit în practica creștină curentă, continuă de fapt o tradiție biblică bine documentată, care însă nu angajează interpretări suplimentare de altă natură. În creștinism, substituirea numerelor prin cuvinte sau a cuvintelor prin numere, plecând de la valoarea numerică a fiecărei litere (gematria), dincolo de caracterul artificial al unei asemenea operații, nu a constituit niciodată obiect de studiu pentru elucidarea sensului unor cuvinte sau texte enigmatice. Plecând de la o astfel de premisă, orice calcule numerice referitoare la cuvinte sau texte biblice, rămân arbitrare și nu o dată dăunătoare înțelegerii reale a cuvântului lui Dumnezeu Scriptură.
Pr. prof. dr. Vladimir Petercă