Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Actualitatea -

Originea Postului Mare

Postul Mare al poporului creștin

Nu se știe cum și când a fost "inventat" Postul Mare; cu siguranță este întâlnit la începutul sec. IV, ca timp în care poporul creștin se pregătește mai intens la solemnitatea Paștelui. Această pregătire este pusă sub semnul lui Cristos care se îndreaptă spre "ceasul" său. Biserica se îndreaptă la rândul ei spre Cristos, meditându-i cuvintele, gesturile și patima. Era normal ca atenția Bisericii să se fixeze și asupra "alegerilor" făcute de Cristos în pustiu, în timpul celor 40 de zile și 40 de nopți, după botezul de la Iordan și înainte de începutul predicării Împărăției.

Dar fiind că Paștele inaugura "Rusaliile", adică cele 50 de zile ca timp în care să trăim bucuria învierii și a eliberării, trebuia să apară clară și o perioadă de pregătire în care creștinii să-l urmeze mai îndeaproape pe Cristos care se îndreaptă spre patima, moartea și învierea sa.

Postul Mare al catecumenilor

Postul Mare era în vechime timpul în care Biserica organiza drumul catecumenilor spre botez. Cine primea Evanghelia și își manifesta voința de convertire era primit la "catecumenat", instituție în vederea educării la credință și un timp de încercare a intențiilor. Botezul avea loc în mod normal în Noaptea de Paști.

La începutul Postului se făcea alegerea catecumenilor mai pregătiți ce urmau a fi admiși la botez. Ei erau numiți "aleși" și prezența lor caracteriza celebrările duminicale premergătoare Paștelui, la liturghia cuvântului, care era dedicată lor. În acest timp se făcea și "predarea" Simbolului apostolilor și a rugăciunii Tatăl nostru; În Duminica Albă "aleșii" trebuiau să mărturisească credința și să se roage împreună cu întreaga comunitate.

Postul penitenților

Pe măsură ce numărul catecumenilor adulți se micșora, în comunitatea creștină apăreau în prim plan "penitenții": păcătoși, căiți, care în timpul Postului Mare făceau pocăință pentru a fi dezlegați și reconciliați cu ocazia Paștelui.

Ziua reconcilierii era Joia Sfântă dimineața, astfel încât păcătoșii convertiți readmiși în Biserică să poată lua parte la euharistia pascală. Intrarea în perioada de pocăință era celebrată prin impunerea cenușii; inițial, această ceremonie avea loc, înainte de prima duminică a Postului, iar mai târziu miercurea.

Dispărând treptat pocăința publică ritul impunerii cenușii s-a extins; la credincioșii evlavioși; la începutul Postului toți se recunosc păcătoși, iau hotărârea de a se converti și de a-și conforma viața după cuvântul lui Dumnezeu.

Dar poporul creștin nemaifiind hrănit cu cuvântul lui Dumnezeu, cuvânt rămas închis într-o Biblie citită în limba latină, pierde sensul "pocăinței", înțeleasă din punct de vedere evanghelic convertire, și astfel se ajunge ca în timpul Postului Mare creștinii să se dedice unor practici ascetice (post, abstinență, renunțări..., deseori nefiind acceptate în mod voluntar, fiind impuse de legislația bisericească.

Chiar și Paștele, punctul final spre care tinde Postul Mare și care este în măsură să-l justifice, pierd semnificația sa profundă și unitară. Moartea și Învierea lui Isus sunt comemorate în două episoade separate. Prevalează atenția devoțională față de patima și crucea Mântuitorului, iar Postul devine un timp de acceptare resemnată a destinului nostru de suferință și de moarte.

Pr. Aurel Percă



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat