Nicolae Iosif Camilli
Până către sfârșitul secolului al XIX-lea, catolicii din Moldova, a căror existență pe aceste meleaguri este atestată încă din sec. al XIII-lea, au fost păstoriți de către misionarii dominicani, franciscani și iezuiți, veniți din Polonia, Ungaria și mai ales din Italia. Din pleiada acestora a făcut parte și Nicolae Iosif Camilli.
S-a născut la 23 aprilie 1840 în localitatea Monterbbiano din Italia de mijloc, spre Marea Adriatică. După școala elementară și complementară, simțindu-se chemat de Dumnezeu în serviciul său, intră în mănăstirea franciscanilor conventuali din Osimo. La 4 decembrie 1863 este sfințit preot. După zece ani este trimis în misiunea din Moldova, unde timp de 8 ani lucrează cu mult zel mai cu seamă la Iași, alături de episcopul vizitator apostolic, Iosif Salandari care îi destăinuie vederile și intențiile sale cu privire la viața catolică din Moldova.
Pe data de 16 septembrie 1881, Papa Leon al XIII-lea îl numește episcop titular de Masynopolis și vizitator apostolic al Moldovei, pentru ca trei ani mai târziu, la 27 iunie 1884, odată cu înființarea Episcopiei, să-l numească prim episcop de Iași. Lucrează cu toată inima timp de zece ani la organizarea diecezei și înființarea în 1886 a Seminarului diecezan "Sfântul Iosif". Din cauza unor mari dificultăți pe care nu le putea rezolva altfel, la 17 decembrie 1894 se retrage de la conducerea diecezei, regretat de către regele Carol I care îl aprecia foarte mult și care îi oferă cu acest prilej ordinul "Coroana României" în gradul de comandor.
Timp de alți zece ani stă la Roma, la dispoziția Papei, împlinind diferite misiuni, în care scop este numit episcop titular de Gadara, iar la 25 februarie 1901, același papă Leon al XIII-lea, ca o recunoaștere a muncii sale apostolice în România, îl numește arhiepiscop titular de Tomis.
Când Dieceza de Iași rămâne vacantă prin plecarea episcopului Dominic Jaquet, papa Pius al X-lea, cunoscând experiența pastorală dobândită de episcopul Camilli în Moldova, îi încredințează pentru a doua oară dieceza de Iași, la 30 august 1904, pe care o conduce până la moartea sa, la penultima zi a anului 1915. Este înmormântat în catedrala episcopală, în față, în partea de răsărit, unde i se poate citi epitaful. În semn de mare cinste, papa Pius al X-lea îl distinge în 1906 pe arhiepiscopul Nicolae Iosif Camilli cu demnitatea de senator roman și asistent la tronul pontifical.
Cei care l-au cunoscut, relatează că era de statură mijlocie, voinic,, purta barbă, avea privirea pătrunzătoare, sprâncene bogate, bine arcuite. Vorba îi era clară, hotărâtă, pe înțelesul tuturor. Ca regim de viață, era cumpătat. Conduita sa morală a fost ireproșabilă (o recunosc și cei care aveau păreri diferite în multe privințe, în multe probleme). A fost stimat de cler și de popor, fiind considerat de toți ca un om și un vlădică al datoriei.
Pe lângă intensa activitate pastorală desfășurată ca preot misionar și episcop, N.I.Camilli a înțeles să lucreze la edificarea sufletească a poporului creștin, alcătuind diferite scrieri cu caracter religios-ascetic: în cinstea sfântului Iosif, pe care-l venera în mod deosebit, în cinstea sfântului Ștefan protomartirul, patron al localității sale de baștină, Monterubbiano, exerciții spirituale poartă în total 14 titluri de lucrări, dintre care 13 în limba italiană, și 1 în limba franceză. De o importanță deosebită pentru Dieceza de Iași sunt numeroasele sale scrieri pastorale, cele mai însemnate fiind adunate și publicate de dânsul înainte de moartea sa sub titlul: "Actele Pastorale ale Preasfinției Sale Părintelui Nicolae Iosif Camilli", în două volume, la Iași, primul în anul 1913, iar al doilea în anul 1914. Acestea cuprind 47 de scrisori pastorale însumând 633 de pagini. Ca de altfel întreaga operă religioasă-ascetică a episcopului Camilli, și aceste scrisori pastorale sunt adevărate comori de doctrină, foarte bine îndreptate de viață pastorală și creștinească, mult apreciate de viitorul episcop de Iași, Mihai Robu, care le dă ca subtitlu: "Acta Camilliana".
Anul acesta, când se împlinesc 150 de la nașterea sa, istoria Bisericii Catolice locale de la răsărit de Carpați așază la loc de aleasă prețuire personalitatea proeminentă a acestui mare vlădică.
În veci pomenirea lui!
Pr. Anton Despinescu