Lourdes, ieri și azi
Cine nu a auzit de Lourdes? (pronunțat "lurd"). Câți însă cunosc cel puțin câteva date esențiale despre Lourdes?
Pelerini în grup, pelerini solitari, bărbați și femei merg la Lourdes să se roage, să simtă chemarea la convertire, să implore vindecare pentru sine sau pentru cei scumpi ai lor.
Dacă ar exista o clasificare a sanctuarelor mariane după criteriul afluenței, capacității de găzduire, numărul de Sf. Liturghii celebrate, orășelul Lourdes, din Pirinei (sudul Franței), ar putea aspira la titlul de "primul sanctuar al lumii", lăsând cu mult în urmă Fatima, Loreto, Pompei, La Salette.
O asemenea clasificare de fapt nu există, pentru că altele sunt valorile în joc când este vorba de centrele de spiritualitate. Totuși, câteva cifre ne pot ajuta să vedem, cum și cât de mult au influențat aparițiile Sf. Fecioare, viața orășelului Lourdes.
În 1858 era ceva mai mare decât un târg, numărând aproximativ 4.300 de locuitori. Astăzi Lourdes are 18.000 de locuitori, o imensă rețea hotelieră cu o capacitate de 35.000 de locuri, fiind astfel al doilea oraș turistic al Franței, după Paris. Cea mai mare parte a populației trăiește din activitate turistică; să menționăm printre altele numai cele peste 600 de magazine de suvenire și obiecte religioase.
Aceste cifre par într-adevăr enorme, dar ele nu sunt aproape nimic, în comparație cu marele număr de pelerini care trec prin Lourdes și se opresc cel puțin o zi: 4,5 milioane pe an.
Lourdes a devenit cunoscut în lumea întreagă prin aparițiile Sfintei Fecioare, Bernadetei Soubirous (pronunțat "subiru"); au avut loc 18 apariții între 11 februarie și 16 iulie 1858.
Bernadeta s-a născut la 7 ianuarie 1844, în familia săracă a lui Francisc și Luizei Soubirous; după ea vor mai veni alți 8 copii din care numai 3 vor rămâne în viață.
În dimineața zilei de joi, 11 februarie 1858, Bernadeta merge să strângă lemne de-a lungul râului Gave, împreună cu sora ei și cu-o prietenă de-a lor. În timp ce se găseau în preajma grotei Massabielle, singură Bernadeta a auzit "un zgomot ca o suflare de vânt": "Într-o nișă a grotei apăruse o "doamnă îmbrăcată în alb, având mijlocul încins cu o fâșie albastră, câte un trandafir galben pe fiecare picior și un rozariu în mâini; legătura rozariului era de aceeași culoare ca și trandafirii, boabele de culoarea albă".
Abia în timpul celei de a treia apariții - 18 februarie - "doamna "i se adresează, în dialectul local, rugând-o să mai vină de 15 ori la grotă și-i spune: "Nu vă promit să vă fac fericită în această lume, ci în cealaltă".
Mesajele succesive au fost tot la fel de scurte: o triplă invitație la pocăință, rugăciune pentru păcătoși, îndemnul de a se construi o capelă și de a se veni acolo în procesiune. În sfârșit, la 25 martie, la a 16-a apariție "doamna" își descoperă identitatea: "Eu sunt Neprihănita Zămislire".
Un șir de haruri și minuni adevărate vor confirma autenticitatea aparițiilor, autenticitate recunoscută oficial la 18 ianuarie 1862 de episcopul de Tarbes. Pe măsură ce faima Lourdes-lui se răspândea în lumea creștină, Bernadeta dorea să se retragă în tăcere, în umbră. În 1866 se face călugăriță, intrând în congregația Surorilor Carității din Nevers, unde se va stinge din viață după o suferință îndelungată la 16 aprilie 1879. A fost declarată sfântă de papa Pius al XI-lea la 8 decembrie 1933.
Din 1858 și până astăzi, Lourdes și-a păstrat intact renumele de "sanctuar al bolnavilor". Se verifică multe minuni la Lourdes, minuni care uimesc mulțimile. Dintre numeroasele vindecări minunate, aproape 70 au recunoaștere oficială din partea Bisericii pe baza unor constatări științifice foarte riguroase.
Vindecări fizice, dar mai ales sufletești: numai în cer se ține adevărata evidență a harurilor de ordin spiritual și fizic, pe care pelerinii le dobândesc la Lourdes, prin mijlocirea Preacuratei. Isus, care a dat ascultare cererii mamei sale la Cana, nu va întârzia să primească rugăciunile pe care creștinul i le adresează prin mijlocirea aceleiași mame, Sfânta Fecioară de Lourdes.
Pr. Anton Ghiurcă