Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Actualitatea -

Fiecare viață - o vocație

Descoperirea fundamentală a omului este că se simte chemat de Dumnezeu să trăiască propria vocație.

Orice alegere responsabilă și convingătoare manifestă realitatea și eficacitatea unei acțiuni divine. Conciliul Vatican II vorbește pe larg despre vocație.

Vocația este chemarea pe care Dumnezeu a fixat-o pentru fiecare și care destinează spre o lucrare deosebită în planul său de mântuire. Înțeleasă în acest sens amplu, orice om este chemat să trăiască în mediul său propria vocație.

Vocația în sens general este universală, și anume este darul lui Dumnezeu dat tuturor oamenilor, care vrea ca ei să se mântuiască și să ajungă la cunoașterea adevărului.

În schimb, vocația, în semnificația sa specifică, este chemarea lui Dumnezeu la starea religioasă sau la o consacrare specială în Biserică, pentru a sluji în diferite moduri, totdeauna în raport cu planul mântuirii.

Orice vocație vine de la Dumnezeu, care este Tatăl vieții.

Dumnezeu cheamă pe orice om mai întâi la viață, și apoi la o misiune de împlinit în viață, pentru a realiza sfințirea. Această chemare, la viață și la sfințenie, este o vocație universală, este vocația oricărui om. Vocația determină starea concretă de viață, pe care omul trebuie s-o facă proprie.

De aceea, cine se simte chemat la căsătorie, are vocația de a se căsători și trebuie să trăiască în starea matrimonială; cine se simte chemat la preoție trebuie să trăiască vocația sa în starea preoțească; cine se simte chemat la viața consacrată, care este o alegere deosebită, și de identificare maximă cu Cristos, trebuie să răspundă în mod specific îmbrățișând starea religioasă; cine se simte chemat la viața misionară trebuie să facă proprie viața obositoare și frământată a lui Cristos, primul misionar al Tatălui.

Se poate considera vocație și chemarea la una din multele profesii sau activități ale oamenilor, care se dedică în întregime și în exclusivitate profesiei lor: medic, învățător, artist, mecanic, muncitor, agricultor, etc.

Protagonistul chemării omului este Dumnezeu, care este indicat de Sf. Scriptură ca Cel care cheamă.

Dumnezeu adresează iubirea sa omului și-l alege chiar înainte de nașterea sa pentru a instaura un raport de iubire și de comuniune. Îl cheamă pe nume, adică îl creează după inima sa, și planul său de viață pe care l-a gândit pentru el. Vocația este așadar nu ceva exterior omului, dar îl atinge în profundul său.

Dumnezeu dialoghează cu omul pentru a-i arăta cine este, ce loc ocupă și ce trebuie să facă în viața sa. Acest raport al omului cu Cuvântul lui Dumnezeu este esențial, pentru că Dumnezeu nu încetează niciodată să vorbească, atâta timp cât omul nu ajunge la deplina cunoaștere a Lui. Dumnezeu cheamă omul pentru o misiune, pentru ca să fie manifestarea iubirii sale pentru omenire. Dumnezeu cheamă pe toți pentru o slujire reciprocă, pentru crearea acelei familii mari și universale unde El este Tatăl tuturor.

Vocația, în realizarea ei, este marcată de anumite etape.

Mai întâi de toate, omul este chemat să trăiască după imaginea și asemănarea lui Dumnezeu. Omul poate realiza această vocație a sa cu un răspuns conștient și liber, de colaborare și de creativitate.

Punctul culminant al vocației este chemarea de a trăi în perfectă armonie cu Cristos în Biserică. Creștinul este un om eliberat de toate sclaviile și condiționările, este un fiu al lui Dumnezeu care se realizează pe sine însuși, trăind în raport autentic cu creația, cu toți oamenii, cu Dumnezeu.

Cristos este sacramentul mântuirii pentru toți oamenii. Fiecare vocație creștină ocupă în Biserică locul propriu și realizează partea ce-i revine cu ajutorul talanților primiți. Urmează de aici că fiecare creștin este angajat în descoperirea și urmarea vocației proprii după planul divin, pentru Cristos și pentru frați.

O viață creștină trăită cu aceste idealuri, în care oamenii iau conștiință de vocația lor și se angajează cu toate puterile lor pentru a-i corespunde, se îndreaptă spre dobândirea premiului ceresc: sfințenia.

Fiecare viață este vocație. Este un proiect al lui Dumnezeu. El reînnoiește alianța sa cu tine și-ți garantează prezența sa: "Eu voi fi cu tine".

Pr. Aurel Percă



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat