Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 SFÂNTUL ZILEI 

Sâmbăta, 3 august 2024 

Sfânta Lidia

Lidia, de la începutul creștinismului în Europa, originară din Tiatira, oraș din Asia proconsulară, era păgână dar "temătoare de Dumnezeu", adică o prozelită de religie ebraică din Filippi, Macedonia, unde apostolul Paul, în compania lui Sila, Timotei și Luca, se dusese în timpul celei de-a doua călătorii misionare, între anii 50 și 53. Misionarii lui Cristos, după ce au pus piciorul pe pământul european, au așteptat sâmbăta pentru a-i întâlni pe coreligionarii evrei într-un loc lângă râu, unde era de presupus că se vor aduna, în lipsa unei sinagogi, pentru rugăciunea în comun și lectura câtorva pagini din Scriptură. "Într-o zi de sâmbătă - povestește sfântul Luca în Faptele Apostolilor - am ieșit în afara porții, lângă un râu, unde credeam că este loc de rugăciune. Așezându-ne, le-am vorbit femeilor care se adunaseră. O femeie cu numele Lidia, vânzătoare de purpură, din cetatea Tiatira, temătoare de Dumnezeu, ne asculta. Acesteia Domnul i-a deschis inima ca să asculte cu atenție cele spuse de Paul".

Se reține că Lidia se bucura de o anumită bunăstare și de multă autoritate în sânul familiei sale, având în vedere prețul stofei pe care o comercializa și faptul că a fost suficientă mărturia sa pentru ca și cei din familia sa să ceară să fie botezați, primindu-i pe misionari în casă ca pe niște oaspeți plăcuți. Misionarii lui Cristos, ieșiți parcă la întâmplare, au obținut în acest fel primul succes pe pământ european: o femeie, Lidia, prototip și simbol al tuturor femeilor care au purtat între pereții casei flacăra credinței în Cristos. Bogata vânzătoare, docilă harului, pusese interesele spiritului mai presus decât cele economice, lăsând la o parte negoțul pentru a se aduna cu alte femei la "proseuca", sau loc de rugăciune, pe malul râului Gangas.

Lidia, recunoscătoare pentru bucuria adusă sufletului său de către cuvintele apostolului și pentru harul baptismal, i-a rugat cu multă insistență, ba chiar "i-a constrâns" pe misionari să accepte ospitalitatea sa. Casa Lidiei a devenit astfel primul centru comunitar, prima "ecclesia" din Europa. Pentru Biserica din Filippi, poate și prin meritul Lidiei, sfântul Paul a avut cuvinte de mișcătoare duioșie, numindu-i pe acești frați în Cristos "scumpi și foarte vrednici de a fi doriți, bucurie și coroană". Deși lipsește orice mențiune privind cultul sfintei Lidia, înainte ca Baronius să insereze comemorarea ei în Martirologiul roman, semnele sfințeniei sale sunt evidente în răspunsul prompt față de har.

(Text preluat din cartea Sfântul zilei de Mario Sgarbossa și Luigi Giovannini
Edizioni Paoline, 1978. Traducere de pr. Iosif Agiurgioaei)

 


Alegeți altă zi:



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat