Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 SFÂNTUL ZILEI 

Vineri, 12 iulie 2024 

Sfântul Ioan Gualberto

abate

După ce l-a căutat în mod inutil, Ioan Visdomini s-a întâlnit într-o Vinere Sfântă cu ucigașul propriului frate. Era un loc singuratic, în afară de poarta "Sfântul Miniato". Tânărul, fiul nobilului Gualberto Visdomini, a scos din instinct spada. Vechiul adversar, neînarmat, a căzut în genunchi și și-a deschis brațele, implorând în tăcere. Acea atitudine care proiecta umbra unei cruci, l-a îmblânzit pe înspăimântătorul cavaler. Printr-un gest neașteptat și generos, l-a ridicat de la pământ pe ucigașul fratelui și l-a îmbrățișat în semn de iertare. Cu inima încă mișcată s-a dus să îngenuncheze în fața crucifixului bisericii de la "Sfântul Miniato". Cristos, povestesc biografii sfântului, a mișcat capul în semn de aprobare. O mare pace a pătruns în sufletul său. De aceea s-a decis să părăsească lumea și s-a dus să bată la poarta mănăstirii benedictine, învingând rezistențele comprehensibile ale tatălui.

Demnitatea nobilului cavaler, potolită dar nu îmblânzită de rigida disciplină monastică, a reapărut atunci când a fost vorba despre onoarea Bisericii, umilită de corupția falșilor păstori. Ținta indignării sale sfinte au fost însuși abatele mănăstirii și episcopul de Florența, Mezzabarba. Amenințat de amândoi, a trebuit să se refugieze prin pădurile Apeninilor, pe muntele situat de-a lungul văii înverzite a râului Arno, al cărei nume de Vallombrosa va deveni celebru peste veacuri datorită mănăstirii pe care sfântul Ioan Gualberto a construit-o acolo. O mare casă rustică, construită din lemn și tencuială, a oferit refugiu la numeroși tineri care au venit acolo, atrași de sfințenia foarte integrului monah, și hotărâți ca și el să înfrunte lupta cu obiceiul rău al simoniei.

De la Vallombrosa au coborât, într-adevăr, călugări căliți prin regula reformată benedictină și mai întâi în apropiere de Florența, apoi în diferite orașe ale Italiei au realizat acea benefică transfuzie de sfințenie activă, după exemplul sfântului abate, în stare să corijeze în privința obiceiurilor înseși instituțiile civile. Florentinii au încredințat călugărilor vallombrosani până și cheile tezaurului și sigiliul republicii. Ioan Gualberto declarase război abuzurilor și goanei exagerate după bani și onoruri. Dar nu a putut să se sustragă el însuși de la faima înțelepciunii care se răspândise în toată Italia.

Papa Leon al IX-lea a făcut o lungă călătorie pentru a-l vizita. Călugărilor săi, înainte de a muri, în anul 1073, le spusese: "Când voiți să vă alegeți un abate, alegeți-l pe cel mai umilit, pe cel mai bun, pe cel mai mortificat dintre frați". Fără ostentație și retorică, el trasase profilul propriului suflet.

(Text preluat din cartea Sfântul zilei de Mario Sgarbossa și Luigi Giovannini
Edizioni Paoline, 1978. Traducere de pr. Iosif Agiurgioaei)

 


Alegeți altă zi:



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat