Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 SFÂNTUL ZILEI 

Luni, 9 septembrie 2024 

Sfântul Toma de Villanova

episcop

Numit "sfântul Bernard spaniol" pentru teologia sa despre sfânta Fecioară, iubirea divină și pastorală, sfântul Toma de Villanova, născut la Fuenllana în anul 1486, este una dintre figurile cele mai reprezentative ale secolului său. La câteva zile după naștere este dus la Villanova de los Infantes, unde familia sa avea propriul domiciliu. Încă din copilărie a dat dovadă de o mișcătoare caritate, lipsindu-se de toate pentru săraci. Se povestește că într-o zi, aflându-se singur în casă, a sacrificat păsările din coteț, pentru a nu da cerșetorilor obișnuita mână de făină. Dobândind o vastă formare culturală, în anul 1516 a făcut profesiunea religioasă la augustinieni și, după doi ani, a fost sfințit preot. Împotriva voinței sale a fost ales, oarecum imediat, superior și în acest post a rămas în mod neîntrerupt până în anul 1544, când a fost propus de însuși împăratul Carol al V-lea pentru sediul episcopal din Valencia.

Ca episcop de Valencia, unde și-a făcut intrarea la 1 ianuarie 1545 în haine atât de modeste, încât putea fi confundat cu un sărman paroh de țară, a fixat un program de muncă inspirat "din ideea bunului Păstor, din învățăturile sfântului Paul și din exemplele marilor episcopi ai Antichității creștine, în special Augustin, Ambrozie și Grigore cel Mare, din ale cărui scrieri era profund inspirat". În același an, a început vizita pastorală în diferite comunități parohiale. Pentru a nu neglija aceste probleme pastorale, nu a voit să-și părăsească sediul nici măcar pentru a merge la deschiderea Conciliului din Trento, obținând dispensa. A organizat diferite forme de asistență, în special pentru a alina suferințele și pentru a ajuta creaturile nevinovate, cum ar fi nou născuții părăsiți: în palatul episcopal crease un orfelinat dotat cu mijloacele cele mai potrivite pentru protejarea tinerelor vieți.

A ajuns până acolo, încât a dat propriul pat, neavând în acel moment altul de dat. O dată, ca și sfântul Petru, a vindecat un schilod (celebrul pictor Murillo a pictat această scenă), care nu îi putea oferi bani. A murit înconjurat de iubirea săracilor săi la 8 septembrie 1555, fără a fi ieșit niciodată din propria dieceză, nici chiar pentru a merge să-și salute mama. Alexandru al VII-lea l-a introdus în catalogul sfinților la 1 noiembrie 1658, dedicându-i parohia de la Castel Gandolfo, lângă care s-a ridicat reședința pentru șederea de vară a papilor. Rod al activității sale de predicator sunt volumele care conțin predicile sale și regulile de viață creștină, dictate mai mult prin propriul exemplu decât prin îndemn, după maxima din evanghelii, coepit facere et docere, mai întâi a face și apoi a învăța.

(Text preluat din cartea Sfântul zilei de Mario Sgarbossa și Luigi Giovannini
Edizioni Paoline, 1978. Traducere de pr. Iosif Agiurgioaei)

* * *

Pierre Bonhomme (1803-1861)s-a născut la Gramat (Franța), la 4 iulie 1803. În 1827 a fost hirotonit preot. Pe când era doar diacon, a deschis la Gramat o școală de studii primare și secundare, iar în 1831 a deschis la Praysac o școală pregătitoare pentru a-i trimite pe elevi la Seminarul mare. În 1832 a sprijinit fondarea Congregației "Fiicele Mariei" și a fondat și Institutul "Sfânta Fecioară de pe Calvar", care avea ca scopuri principale educația copiilor, asistența celor săraci, a celor în vârstă, a surdomuților, alienaților mintal și a altor categorii de oameni cu handicapuri grave. A murit la 9 septembrie 1861 la Gramat.

("Lumina creștinului", 4/2003)

 


Alegeți altă zi:



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat