Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 SFÂNTUL ZILEI 

Sâmbăta, 7 septembrie 2024 

Sfântul Grat din Aosta

episcop

Orașul Aosta, după cum se știe, a fost întemeiat în jurul anilor 25-24 î.d.Cr. cu numele de Augusta Praetoria, așadar, în cinstea lui August și a gărzii sale de corp, pretorienii. Referirea la marele împărat roman este prezentă acum la Aosta nu numai prin nume (Aosta derivă tocmai de la August!), ci și prin arcul lui August, una dintre urmele cele mai semnificative ale perioadei romane, împreună cu structura orașului și teatrul roman. Și ca reședință episcopală, Aosta este foarte veche. Probabil primul său episcop a fost Eustasiu, definit de unii ca sfânt, chiar dacă nu este sărbătorit în nici o zi particulară, și care, oricum, a fost în strânsă legătură cu marele sfânt Eusebiu de Vercelli. Într-adevăr, acesta, reîntorcându-se din exilul său în Orient, impus de către împăratul Constanțiu, pentru intransigența sa, în a nu accepta înțelegeri cu erezia ariană, a adus în dieceza sa monahismul, cunoscut și apreciat mai ales prin mijlocirea sfântului Atanasie.

Sfântul Ambrozie afirmă că toți episcopii din Italia de nord proveneau atunci din chinovia lui Eusebiu: din această mănăstire trebuia să provină și Eustasiu, primul episcop cunoscut de Aosta. După cum lasă să se înțeleagă numele său, el trebuia să fie grec ca origine. Și grec trebuia să fie și sfântul Grat. Nu cunoaștem mult despre viața acestui sfânt, pentru că Actele sfântului Grat sunt un document inutilizabil din punct de vedere istoric. Ele au fost redactate cu scop panegiric în secolul al XIII-lea de către un ecleziastiv bogat în fantezie, dar lipsit de adevărate informații, așa încât face din Grat un contemporan al lui Carol cel Mare.

Însă al doilea episcop de Aosta a trăit cu circa trei secole înainte de restauratorul Imperiului Roman de Apus. Într-adevăr se păstrează încă mărturia semnăturii pe care a pus-o, ca simplu preot, dar în numele episcopului său Eustasiu, pe o scrisoare trimisă sfântului papă Leon cel Mare la încheierea Conciliului provincial din Milano în anul 451. Acest conciliu fusese convocat pentru a aduce o contribuție proprie soluționării problemei dogmatice a celor două naturi, umană și divină, ale lui Cristos, care tocmai în același an 451 trebuia să fie ratificată în mod definitiv împotriva ereziei monofizite la Conciliul din Calcedon.

În afară de această "semnătură", care atestă angajarea pentru dreapta credință a sfântului Grat, cunoaștem despre viața sa numai faptul că a participat la mutarea rămășițelor pământești ale martiriului tebeu Inocențiu. Devoțiunea deosebită al cărei obiect se bazează pe protecția eficace exercitată de el asupra câmpiilor, fiind invocat împotriva lăcustelor, viermilor, omizilor și a altor animale nocive.

(Text preluat din cartea Sfântul zilei de Mario Sgarbossa și Luigi Giovannini
Edizioni Paoline, 1978. Traducere de pr. Iosif Agiurgioaei)

* * *

Sinteza vitală între contemplație și acțiune, asimilată plecând de la participarea zilnică la Euharistie, a fost fundamentul experienței spirituale și al elanului carității Eugeniei Picco (1867-1921). În viața sa s-a străduit să asculte de vocea Domnului (...), niciodată sustrăgându-se slujirilor pe care iubirea față de aproapele o cerea. La Parma a luat asupra ei sărăciile lumii, răspunzând la nevoile tinerilor și ale familiilor nevoiașe și asistând victimele războiului care în acea perioadă însângera Europa. Chiar în fața suferinței, cu inevitabilele momente de dificultate și de pierderea pe care aceasta o comportă, fericita Eugenia Picco a știut să transforme experiența durerii în ocazie de purificare și creștere interioară. La noua fericită implorăm arta de a asculta vocea Domnului, pentru a fi mărturisitori credibili ai evangheliei carității în acest început de mileniu.

Traducere de Daniel Medveș

("Lumina creștinului", 12/2001)

 


Alegeți altă zi:



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat