Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 SFÂNTUL ZILEI 

Vineri, 6 septembrie 2024 

Zaharia

profet

Zaharia (semnificația numelui este: "Domnul amintește"), profetul citat cel mai mult în Noul Testament, după Isaia, penultimul dintre profeții minori, a fost chemat la ministerul profetic în același an cu Aggeu, în anul 520. Ministerul său a durat probabil până la ultima construire a templului din Ierusalim, tema îndemnurilor sale. Prin viziuni și parabole, el anunță invitația lui Dumnezeu la pocăință, condiție pentru ca să se împlinească promisiunile: "Așa vorbește Domnul oștirilor: «Întoarceți-vă la mine, iar eu mă voi îndrepta spre voi»". Profețiile sale se referă la viitorul Israelului renăscut, viitor apropiat și viitor mesianic. A sosit ceasul bunăvoinței Domnului față de Israel: Templul începe să fie reconstruit și sunt gata să fie reconstruite Ierusalimul și alte orașe din Iuda, în timp ce popoarele care s-au bucurat de distrugerea sa vor fi pedepsite.

Zaharia scoate în evidență caracterul spiritual al Israelului renăscut, sfințenia sa, realizată în mod progresiv, ca și reconstruirea materială. Acțiunea divină în această operă de sfințire va ajunge la plinătatea sa odată cu împărăția lui Mesia. Această renaștere este rodul exclusiv al iubirii lui Dumnezeu și al atotputerniciei sale: "Iată, eu îl voi elibera pe poporul meu. Îl voi readuce să locuiască în Ierusalim: vor fi poporul meu, iar eu voi fi Dumnezeul lor, în fidelitate și dreptate". Legământul concretizat în promisiunea mesianică făcută lui David își reia cursul său în Ierusalim: "Bucură-te, fiică a Sionului, tresaltă de bucurie, fiica Ierusalimului. Iată regele tău vine la tine: el este drept și victorios, este umil și merge călare pe un măgăruș, tânăr mânz al unei măgărițe". Profeția s-a adeverit la literă în intrarea solemnă a lui Isus în orașul sfânt. Măgărușul, spre deosebire de calul de război, simbolizează firea pașnică a regelui Mesia: "El va anunța pacea popoarelor; împărăția sa se va întinde de la o mare până la alta". Astfel, împreună cu o iubire fără margini față de poporul său, Dumnezeu unește o deschidere totală față de neamuri, care, fiind purificate, vor face parte din împărăție: "Ce fericire, ce frumusețe! Grâul va da putere tinerilor, iar vinul dulce tinerelor".

În această profeție, în mod clar mesianică, este prefigurată Euharistia. Aparținând tribului lui Levi, născut la Galaad și reîntors la bătrânețe din Caldea în Palestina, Zaharia ar fi făcut multe minuni, însoțindu-le de profeții cu conținut apocaliptic, cum ar fi sfârșitul lumii și dubla judecată divină. Murind la o vârstă înaintată ar fi fost înmormântat lângă mormântul profetului Aggeu.

(Text preluat din cartea Sfântul zilei de Mario Sgarbossa și Luigi Giovannini
Edizioni Paoline, 1978. Traducere de pr. Iosif Agiurgioaei)

 


Alegeți altă zi:



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat