Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 SFÂNTUL ZILEI 

Joi, 5 septembrie 2024 

Sfântul Laurențiu Iustiniani

episcop

Dogele de Veneția spunea că singurul om cu care ar fi schimbat sufletul său era episcopul Laurențiu Iustiniani. La rândul său primul patriarh de Veneția, născut dintr-o nobilă familie venețiană în anul 1381 și mort în anul 1455, afirma că meseria de doge era un joc în comparație cu cea de episcop, pentru greutățile pe care le impunea conducerea sufletelor. Laurențiu Iustiniani, înșelând așteptările mamei, rămasă văduvă cu cinci copii într-o mare casă nobiliară, plină de servitori în livrea, a părăsit familia și s-a dus să se închidă printre călugării din insula "Sfântul Gheorghe". Un prieten care se dusese în convent pentru a-l convinge să se întoarcă în familie, se decide însă să-i urmeze imediat exemplul, făcându-se frate. Laurențiu, îmbrăcat în umila rasă de frate cerșetor, mergea din poartă în poartă pentru a cere pomană.

Mama, o femeie foarte evlavioasă, suferea la gândul că oamenii l-ar fi putut recunoaște pe fiul său sub acele haine și pentru a-i grăbi întoarcerea în convent, îi trimitea pe cei din casă, pentru a-i umple desaga cu pâine. Laurențiu a înțeles motivul unei așa de mari generozități și din acea zi a acceptat de la cei angajați în casa sa numai două pâini. Confratele care îl însoțea ar fi voit să evite porțile de la care proveneau numai insulte, dar Laurențiu era categoric: "Nu am renunțat la lume numai prin cuvinte. Să mergem să primim și dispreț!". Ales general al ordinului său și puțin după aceea episcop de Veneția, nu și-a schimbat felul de viață, nici măcar din punct de vedere exterior. Vizita el însuși săracii orașului, împărțind nu bani, ci alimente și haine, pentru ca rodul carității să nu ia alte căi.

Nu avea darul oratoriei, dar pentru aceasta nu-și făcea griji, putând să-l suplinească prin cuvântul scris, de care s-a folosit, în mare măsură, pentru conducerea clerului și a laicilor, prin scrisori pastorale și opuscule, în care condensa, în aforisme scurte și concise, conținutul adânc al atâtor meditații: "Cine nu apelează la Domnul cât mai mult posibil, arată că nu-l apreciază"; "Un slujitor al Domnului evită chiar și cele mai mici lipsuri, pentru ca dragostea sa să nu se răcească"; "Trebuie să evităm activitățile prea complicate; în complicații este întotdeauna gheara diavolului". Obișnuit cu pocăințe dure, când deja bătrân și bolnav, au încercat să-i înlocuiască salteaua de paie cu un pat de pene, el a protestat: "Cristos a murit pe cruce, iar eu să mor pe un pat de pene?". A murit la 8 ianuarie 1455 exprimându-și dorința de a fi înmormântat în micul cimitir al vechiului convent. Dar venețienii i-au decretat un adevărat triumf.

(Text preluat din cartea Sfântul zilei de Mario Sgarbossa și Luigi Giovannini
Edizioni Paoline, 1978. Traducere de pr. Iosif Agiurgioaei)

* * *

Maica Tereza de Calcutta

În ziua de 19 octombrie 2003 Maica Tereza de Calcutta a fost beatificată. Celebrările de pregătire și de mulțumire (17-20 octombrie) au fost puse sub tema "Vino, fii lumina mea", aceste cuvinte fiind chemarea pe care Maica Tereza a experimentat-o în 1946, dar și o invitație adresată credincioșilor de "a răspândi lumina lui Cristos în întunericul durerii și al sărăciei omului".

S-a născut la 27 august 1910 în orașul albanez Skopje din Kosovo. A venit pe lume într-o familie catolică: tatăl, Nicola Bojaxhiu, un iscusit negustor, licențiat în farmacie, și mama, Drone. Are un frate, Lazăr și o soră, Age. Se numea Agnes Gonxha Bojaxhius.

Agnes ascultă în Biserica parohială câteva predici ale unor misionari iezuiți care lucrează în India și simte pentru prima dată dorința de a-și consacra viața lui Dumnezeu. La 25 septembrie 1928, lasă familia și merge la Dublin, în Irlanda, unde este casa mamă a Congregației "Doamnei Noastre" de Loreto. Merge la Darjeeling, un orășel de la poalele munților Himalaya, unde călugărițele "Doamnei Noastre" de Loreto își fac ucenicia. Începe în mod oficial viața călugărească luând numele de Tereza din devotament pentru sfânta Tereza a pruncului Isus.

Este învățătoare într-o școală din Calcutta, ajungând să fie și directoarea ei. Mizeria și suferința din acel oraș nu o lasă în pace. În noapte de 10 septembrie 1946, sr. Tereza se simte chemată să-i slujească pe cei mai săraci dintre cei săraci.

La 16 august 1948:primește permisiunea de a ieși din Congregația "Doamnei Noastre" de Loreto și în septembrie merge la Patna pentru a urma un curs de infirmiere.

În 1952 înființează prima sa operă socială numită Nirmal Hriday, Casa Muribunzilor, apoi în 1954 Shishu Bhavan, Casa Copiilor. În 1956 înființează Shantinagar, Satul Leproșilor.

În august 1983 este internată în spital și medicii îi aplică un stimulator cardiac; în februarie 1988 merge la Moscova și obține de la autoritățile comuniste permisiunea de a deschide o casă în capitala sovietică.

În martie 1990, în urma unor repetate crize de inimă, renunță la calitatea de superioară generală a congregației sale. La 8 septembrie 1990 capitolul general o realege ca superioară.

În martie 1991 se întoarce în patrie, în Albania, participă la inaugurarea catedralei din Tirana, care în timpul regimului comunist fusese transformată în cinematograf și deschide trei case pentru activități de milostenie.

La 5 septembrie 1997, într-un spital din Calcutta (India), Maica Tereza, în urma unui stop cardiac, a trecut la cele veșnice.

În decembrie 1948, Maica Tereza a deschis prima școală într-un cartier sărac din Calcutta, iar în 1949 a fondat Congregația Misionarele Carității care acum numără peste 4000 de surori, 650 de frați și 70 de preoți, cu 450 de case în peste 100 de națiuni. Numărul bolnavilor îngrijiți în cele 200 de așezăminte înființate este apreciat la un milion. În cele 50 de leprozerii ale congregației au găsit adăpost mai mult de 50.000 de leproși.

La 2 mai 1990 a vizitat pentru prima oară România; la 27 iunie 1990 a fost la Bacău; la 20 octombrie 1990 a deschis la Bacău Casa "Misionarele Carității". Acum lucrează aici trei surori și câțiva voluntari care au grijă de copiii handicapați, de copiii pe care părinții nu-i mai vor și de fetele care, alungate de acasă, vor fi mame. La 2 septembrie 1992, Maica Tereza a vizitat orașele Bacău și Iași.

*

"Să-i mulțumim lui Dumnezeu că ne-a dat acest dar frumos de a fi iarăși împreună... Dumnezeu este iubire. El ne iubește și nu vrea altceva decât și noi să ne iubim unii pe alții... Rugați-vă împreună... Învățați pe copiii voștri să se roage și rugați-vă împreună cu ei, deoarece familia care se roagă împreună rămâne unită... Mă voi ruga pentru dv., pentru ca, prin iubirea lui Dumnezeu, să creșteți în sfințenie... Rugați-vă și dv. pentru noi, ca să putem continua lucrarea lui Dumnezeu cu mare iubire... Vă mulțumesc și bunul Dumnezeu să vă binecuvânteze!" - (Maica Tereza, Bacău, 2 septembrie 1992)

("Lumina creștinului", 10/2003)

* * * Mesajul Maicii Tereza

Maica Tereza de Calcutta a fost în mod cert una dintre personalitățile incontestabile ale secolului al XX-lea, care a lăsat o amprentă puternică în viețile și conștiințele noastre.

Predilecții ei erau bolnavii, muribunzii și leproșii acestei lumi, copiii abandonați sau pruncii nenăscuți, cei flămânzi de iubire și de Dumnezeu.

Maica Tereza a fost "o aleasă", asemenea Fecioarei Maria. Puritatea inimii, smerenia, simplitatea, credința și disponibilitatea, toate acestea plac lui Dumnezeu.

Acea acceptare a Mariei de a face parte din planul divin: "Iată slujitoarea Domnului: fie mie după cuvântul tău" și-a însușit-o și tânăra Agnes când Isus îi spunea de pe cruce: "Mi-e sete" sau când o chema: "Vino, fii lumina mea"; "Menirea ta este să-i slujești pe săraci, pe cei mai săraci dintre săraci". Ea se supune cu smerenie și iubire acestor chemări devenind astfel un "creion în mâinile lui Dumnezeu", "un instrument al iubirii și al slujirii totale".

Iubirea care doare și rugăciunea care dă putere

Dintre toate sentimentele care au însuflețit-o pe Maica Tereza în misiunea ei de slujire, conturându-i chipul de "sfântă în viață", cel mai elocvent rămâne iubirea.

Prin iubire, sentiment văzut ca fiind "lucrul cel mai frumos din lume" ea a scos lumea din cochilia ei egoistă și indiferentă, convertind și schimbând mentalități, făcând-o să înțeleagă că nimic nu valorează mai mult în ochii lui Dumnezeu decât iubirea, iubirea smerită, necondiționată, care se naște din suferință, care modelează, care salvează, iubirea dătătoare de forță, dar și iubirea care doare. Iubirea, "porunca cea nouă" pe care Mântuitorul a lăsat-o discipolilor săi.

"Viața este făcută pentru a iubi și a fi iubiți".

"Nu este important ceea ce facem, dar câtă iubire punem în ceea ce facem; trebuie să facem lucruri mici cu iubire mare" - ne mărturisește Maica Tereza.

În omilia din ziua de 19 octombrie 2003 papa Ioan Paul al II-lea sublinia: "Cu mărturia vieții sale Maica Tereza amintește tuturor că misiunea evanghelizatoare a Bisericii trece prin iubire și se hrănește cu rugăciunea și ascultarea cuvântului lui Dumnezeu".

Despre rugăciune spunea că este "fructul tăcerii".

"Fără forța pe care o primim prin rugăciune viața noastră ar fi imposibilă".

Când în 1979 a fost chemată să primească premiul Nobel pentru pace, Maica Tereza avea în mâini rozariul.

"Fără Dumnezeu suntem prea săraci pentru a-i putea ajuta pe săraci! Amintiți-vă: eu sunt numai o femeie sărmană care se roagă. Rugându-mă, Dumnezeu îmi pune în inimă iubirea sa și astfel eu însămi pot să-i iubesc pe cei săraci. Rugându-mă!"

Maica Tereza s-a împotrivit cu vehemență avorturilor, legalizării divorțurilor, războaielor devenind pentru unii o persoană incomodă.

"Dacă vi se întâmplă să auziți că există cineva care refuză să aibă un copil, care vrea să avorteze, faceți un efort să-l convingeți să mi-l aducă mie, deoarece eu doresc acest copil, care pentru mine înseamnă o mărturie a iubirii lui Dumnezeu".

Chiar și atunci când primește premiul Nobel pentru pace ea nu uită să evidențieze cât de "săracă este o națiune care se teme într-atât de proprii fii nenăscuți încât să-i ucidă".

Ea cere lumii întregi să-l recunoască pe Isus în făptura acestor copii nenăscuți, care nu pot să-și ceară dreptul la viață. Maica Tereza este vocea lor, avocatul lor, mama și protectoarea lor, îngerul lor păzitor.

Fiecare dintre noi își are Calcutta lui, locul în care trăiește și unde poate interveni, aducând în viețile celor obijduiți o schimbare în bine, un ajutor concret, un strop de iubire și speranță, un surâs.

"Fiecare zi e un fel de miracol. Miracolul cel mai mare este că Dumnezeu se servește de lucruri mici ca noi. Ne folosește pentru a-și împlini munca sa. Lasă-l pe Dumnezeu să te folosească fără să fii consultată".

Acesta este mesajul pe care fericita Maica Tereza de Calcutta îl lasă acestei lumi.

Și lumea suntem noi.

Mariana Ghergu

("Lumina creștinului", 10/2006)

 


Alegeți altă zi:



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat