Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 SFÂNTUL ZILEI 

Miercuri, 4 septembrie 2024 

Sfânta Rozalia

fecioară

Patroana orașului Palermo, care s-a bucurat de o cinstire răspândită în Sicilia asemenea martirelor Agata din Catania și Lucia din Siracusa, nu are o istorie la fel de bogată în mărturii și tradiții. Un învățat mort în anul 1620, Ottavio Gaietani, se plângea că nu a găsit urme lăsate de înaintași cu privire la această sfântă, cu toată grija cu care le căutase cam peste tot. La trei ani după moartea sa, se pare că însăși sfânta s-a îngrijit să umple această lacună, apărând în anul 1623 unei femei bolnave, poruncindu-i să se ducă în pelerinaj la bisericuța de pe muntele Pellegrino, un aspru promontoriu care închide înspre apus golful Palermo. Femeia a așteptat luna mai care urma înainte de a asculta de dorința sfintei Rozalia, care apărând din nou i-a indicat locul unde erau ascunse rămășițele sale pământești.

La 15 iulie cercetările au avut un bun rezultat, dar oasele, adunate într-o grotă săpată printre stânci, nu scoteau la iveală nici o inscripție cu privire la apartenență. La început s-a pus la îndoială faptul că ar fi vorba despre resturi umane. Arhiepiscopul de Palermo, Giannettino Doria, a constituit o comisie de experți, compusă din medici și teologi, care la 11 februarie 1625 s-a pronunțat pentru autenticitatea rămășițelor. Acest lucru a reaprins devoțiunea populară și Urban al VIII-lea a introdus în anul 1630 numele sfintei în Martirologiul roman la 15 iulie și la 4 septembrie.

În aceeași perioadă, și mai exact la 25 august 1624, la 40 de zile după descoperirea oaselor, doi zidari, în timp ce executau lucrări la conventul dominican "Sfântul Ștefan" din Quisquina, au găsit într-o grotă o inscripție latină, destul de rudimentară, care spunea: Ego Rosalia Sinibaldi Quisquine et Rosarum Domini filia amore Domini mei Iesu Christi in hoc antro habitari decrevi" ("Eu Rosalia Sinibaldi, fiica trandafirilor Domnului, din iubire față de Domnul meu Isus Cristos m-am decis să locuiesc în această peșteră de la Quisquina"). Aceasta confirma în parte tradițiile orale, adunate de același Gaietani, care vorbeau despre sfânta Rozalia, născută la Palermo, trăind câțiva ani la curtea reginei Margareta, soția regelui Gulielm I al Siciliei (1154-1166).

Primind în dar de la regină muntele Pellegrino, Rosalia și-a stabilit locuința acolo sau, mai bine zis, l-a ales ca loc de retragere, datorită asprei sale singurătăți pe care o ofereau prăpăstiile sale stâncoase, îndreptate spre marea albastră. Acolo a dus o viață de pocăință și aici s-a întors pentru odihna cea din urmă, probabil după ce a peregrinat prin alte locuri încă și mai ferite de distracțiile lumești, după exemplul vechilor anahoreți.

(Text preluat din cartea Sfântul zilei de Mario Sgarbossa și Luigi Giovannini
Edizioni Paoline, 1978. Traducere de pr. Iosif Agiurgioaei)

 


Alegeți altă zi:



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat