Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 SFÂNTUL ZILEI 

Marți, 3 septembrie 2024 

Sfântul Grigore cel Mare

papă și învățător al Bisericii (comemorare)

În papa Grigore se regăsesc, în grad eminent, toate calitățile omului care guvernează, în sensul datoriei, al măsurii și al demnității. În el admiră istoricul protestant Harnack "înțelepciunea și dreptatea, blândețea, capacitatea de inițiativă, toleranța", iar Bossuet îl consideră "modelul desăvârșit al felului în care se conduce Biserica". Sfântul Grigore cel Mare era născut pentru a deveni papă. Familia Anicia, căreia îi aparținea, era una dintre principalele din Roma. La moartea tatălui său Gordian, Grigore, încă foarte tânăr (se născuse în jurul anului 540), era deja Praefectus urbis. Admirator al excepționalei figuri a sfântului Benedict, s-a hotărât foarte degrabă să transforme posesiunile sale din Roma (pe Celio) și din Sicilia în tot atâtea mănăstiri. Dar el însuși nu a putut să rămână mult timp acolo, pentru că papa Pelagiu al II-lea l-a trimis ca "apocrisar", adică nunțiu, la Constantinopol. Reîntors în liniștea mănăstirii de pe Celio, s-a bucurat de ea pentru foarte scurt timp, fiind chemat la supremul pontificat de către entuziasmul poporului și insistențele clerului și ale senatului din Roma.

Din punct de vedere fizic nu era un colos și sănătatea sa a fost întotdeauna șubredă: prima sa serie de Omilii despre Evanghelie a trebuit să o citească un notar, datorită imposibilității de a sta drept. Și totuși activitatea sa, în cei 14 ani de pontificat (de la 3 septembrie 590 până la 12 martie 604), cuprinde lucruri incredibile: organizează apărarea Romei amenințate de Aginulf, cu care a avut apoi raporturi de bună vecinătate; administrează lucrurile publice cu o îndârjită echitate, suplinind neglijența funcționarilor imperiali; are grijă de apeducte; favorizează așezarea coloniilor eliminând orice rămășiță a iobăgiei; animat de zel, a promovat misiunea în Anglia a sfântului Augustin de Canterbury. Capabil să-și înalțe privirea dincolo de granițele creștinătății, nu refuza grijile mărunte ale vieții cotidiene. Cu puțin timp înainte de a muri, a găsit posibilitatea de a-i trimite episcopului de Chiusi o pelerină pentru iarnă.

Epistolarul (ne-au parvenit 848 de scrisori) și omiliile către popor ne dovedesc pe larg multipla sa activitate. Peste tot a lăsat amprenta, numai dacă ne gândim în domeniul liturgic la promovarea cântecului "gregorian". Familiaritatea sa cu Sfânta Scriptură apare în Omiliile despre Ezechiel și despre Evanghelie, în timp ce Moralia in Job ne atestă admirația sa față de sfântul Augustin. O influență profundă asupra spiritualității a exercitat, alături de Viața sfântului Benedict, Liber regulae pastoralis, stimulatoare chiar și astăzi.

(Text preluat din cartea Sfântul zilei de Mario Sgarbossa și Luigi Giovannini
Edizioni Paoline, 1978. Traducere de pr. Iosif Agiurgioaei)

 


Alegeți altă zi:



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat