Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 SFÂNTUL ZILEI 

Duminică, 28 septembrie 2025 

Sfântul Venceslau

Martir

(comemorare facultativă)

Tânărul principe, născut în Boemia în jurul anului 907, personifică idealul eroului național, fiind angajat în mod curajos în promovarea culturală și religioasă a poporului slav. Odată cu prăbușirea regatului morav, în anul 895 principii boemi, intrând în jocul diplomatic al puterilor predominante, au stabilit o alianță cu puternicul regat franc și, prin adoptarea principiilor ordonatoare ale vechilor civilizații, au întreprins procesul de europenizare a statelor din centrul Europei.

Susținător al acestei politici clarvăzătoare a fost tânărul duce de Boemia, Venceslau. El fusese educat creștinește de către bunica sa Ludmilla, venerată ca sfântă. Când abia a avut vârsta necesară, a urmat tatălui după scurta regență a mamei Draomira. Femeie intrigantă, Draomira ținea parte celuia de-al doilea fiu Boleslau și a întreținut în toate felurile rivalitatea dintre cei doi, până la a-l determina pe al doilea să se păteze cu gravul delict al fratricidului. În dimineața de 28 septembrie 935, în timp ce Venceslau ieșea din casă, pentru a merge la sfânta Liturghie, Boleslau, care îl aștepta într-un loc singuratic cu un grup de complici, i-a sărit din urmă pentru a-l lovi pe la spate. Tânărul rege, care încă nu împlinise treizeci de ani, a parat lovitura și a pus mâna pe spadă, dar dându-și seama că asasinul era fratele a lăsat arma în jos murmurând: "Te-aș putea ucide, dar mâna unui slujitor al lui Dumnezeu nu trebuie să se mânjească prin fratricid". A fost ucis de către ucigașii plătiți ai lui Boleslau.

Acest exemplar principe creștin punea datoriile sale religioase mai presus decât cele de suveran, așa încât a ajuns cu întârziere la o importantă adunare la Worms convocată de împăratul Otto, pentru că rămăsese la sfânta Liturghie. Nu rareori îl vedeai pe tânărul rege în haine modeste stând în rând cu ceilalți credincioși, cu picioarele goale, în timpul procesiunilor penitențiale. A impus trupului său disciplina dură a ciliciului și mortificații zilnice.

A fost considerat un rege renunțător, pentru că a căutat alianța puternicilor franci cu care se învecina, dar însuși fratele său Boleslau, care i-a urmat după ce i-a pus la cale uciderea, a trebuit să se răzgândească și să urmeze direcția acelei politici realiste. Boleslau a înțeles și greșeala de apreciere în ceea ce îl privea pe fratele său, față de care devoțiunea populară creștea din zi în zi, ca urmare a minunilor care aveau loc la mormântul martirului, cinstit imediat ca sfânt, mai întâi printre popoarele slave.

(Text preluat din cartea Sfântul zilei de Mario Sgarbossa și Luigi Giovannini
Edizioni Paoline, 1978. Traducere de pr. Iosif Agiurgioaei)

 


Alegeți altă zi:



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064-Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2025 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat