Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 SFÂNTUL ZILEI 

Joi, 26 septembrie 2024 

Sfinții Cosma și Damian

martiri (comemorare facultativă)

Ceea ce se știe despre viața și martiriul sfântului Cosma sau Cosimo și Damian este rodul unei pioase fantezii și foarte puține dintre povestirile legendare legate de amintirea lor pot fi dovedite din punct de vedere istoric. Au suferit martiriul la Cir (Kyros, în Siria), dar nu știm epoca. Probabil în timpul persecuției lui Dioclețian, la începutul secolului al IV-lea. Data de 27 septembrie (pe care noul calendar o fixează la 26, întrucât comemorarea sfântului Vincențiu de Paul a devenit obligatorie) corespunde probabil sfințirii bazilicii pe care papa Felix al V-lea (526-530) a ridicat-o în cinstea lor în Forul roman și este și acum mai mult ținta turiștilor decât a evlavioșilor datorită splendidului mozaic care îi decorează absida.

Bogata și strălucita familie Medici, care timp de mulți ani a condus destinele activului oraș, i-a ales pe amândoi ca patroni, pe motivul numelui, chiar dacă în onomastică l-au preferat pe primul dintre cei doi frați, Cosma sau Cosimo. Că ar fi vorba despre doi frați e numai o părere, bazată pe legendă, înflorită în mod copios în jurul celor doi martiri, începând din secolul al V-lea. Din aceasta aflăm că cei doi frați îndepărtau "toate infirmitățile, nu numai de la oameni, ci și de la animale, făcând totul în mod gratuit".

Nu pentru prestațiile lor gratuite, dar pentru profesiunea lor au fost aleși ca patroni ai medicilor și farmaciștilor. O singură dată, continuă legenda, Damian, contravenind regulii carității, a acceptat remunerația unei femei îngrijite de el, cu numele de Palladia, și aceasta a provocat o mustrare severă din partea fratelui, care a protestat spunând că nu vrea să fie înmormântat lângă el după moarte. Au trebuit să fie martori pentru că după decapitarea lor creștinii s-au gândit să le înmormânteze trupurile cât mai departe unul de altul. Dar o cămilă, având glas omenesc, a strigat cu voce tare ca să fie uniți cei doi frați, pentru că Damian, acceptând modestul onorariu al Palladiei, o făcuse în numele carității, pentru a nu o umili pe femeie.

Minunea nu a trebuit să-i mire pe cei prezenți, care probabil asistaseră la martiriul celor doi frați: fiind condamnați la uciderea cu pietre, pietrele ricoșau împotriva persecutorilor; așezați la zid pentru a fi străpunși de patru cavaleri, și sulițele "se întorceau înapoi și răneau pe mulți, dar sfinților nu le făceau nici un rău". A trebuit să se recurgă la spadă pentru decapitare, "onoare" rezervată cetățenilor romani, și numai astfel cei doi martiri, împreună cu alți trei frați, au putut să-și dea mărturia pentru Cristos.

(Text preluat din cartea Sfântul zilei de Mario Sgarbossa și Luigi Giovannini
Edizioni Paoline, 1978. Traducere de pr. Iosif Agiurgioaei)

 


Alegeți altă zi:



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat