Miercuri, 24 septembrie 2025
Sfântul Petru Nolasco
călugăr
În istoria deportărilor un capitol foarte trist și totuși nu ultimul este cel referitor la jafurile sarazinilor de-a lungul coastelor italiene și spaniole pentru pradă și prinderea bărbaților și a femeilor, care erau duși cu forța pe țărmul african, pentru a fi vânduți ca sclavi și apoi restituiți rudelor contra unei mari sume drept răscumpărare. În această calamitate se inserează la rândul său un capitol de înălțătoare caritate și devoțiune mariană. La Barcelona, în noaptea dintre 1 și 2 august 1218, sfânta Fecioară ar fi apărut tânărului de douăzeci și nouă de ani Petru Nolasco, pentru a-l invita să întemeieze un ordin religios având ca scop principal eliberarea prizonierilor.
Petru Nolasco, născut în regiunea franceză Languedoc, în jurul anului 1189, dintr-o nobilă familie, rămas fără tată la cincisprezece ani, s-a pus la dispoziția lui Simon de Montfort în cruciada contra albigenzilor. În lupta cu războinicii eretici a căzut regele Aragonului, Petru al II-lea, al cărui întâi născut și moștenitor la tron, Iacob, avea abia șase ani. Petru Nolasco a avut sarcina de educator și tutore al viitorului rege al Aragonului, căruia i-a dat o educație religioasă caracterizată printr-o devoțiune filială mariană. În această perioadă Petru Nolasco, deja angajat cu toate propriile mijloace în răscumpărarea creștinilor, căzuți în mâinile "maurilor", a avut viziunea sfintei Fecioare. S-a născut astfel ordinul cavaleresc și religios al "Mercedarilor", numiți astfel, pentru că aveau o devoțiune deosebită față de sfânta Fecioară, pe care o cinsteau cu numele de sfânta Maria a Îndurării, sau a Milei sclavilor.
Regula lor, redactată sub conducerea sfântului Raimund de Penafort, îi obligă printr-un al patrulea vot să se ofere ca sclavi ai musulmanilor, atunci când este necesar pentru a elibera un creștin în pericol de apostazie. Dintre cei 26.000 de prizonieri eliberați de mercedari în primul lor secol de viață, nu mai puțin de 890 au fost răscumpărați și readuși în patrie de către sfântul Petru Nolasco. Dar el nu se limita numai la stabilirea cu maurii a prețului de răscumpărare. Plătind un preț mult mai dur în suferințe, torturi și închisoare, Petru Nolasco predica necredincioșilor evanghelia, punându-și în mare pericol propria viață.
A murit în ziua de Crăciun a anului 1285, murmurând cuvintele psalmului: "Domnul a răscumpărat poporul său". Prima imagine a sfintei Fecioare care a atins pământul american a fost cea a Fecioarei a Îndurării, pictată din porunca Isabellei Catolica și dăruită mercedarilor care plecau în misiune în Santo Domingo. Sărbătoarea de astăzi este dedicată Fecioarei Îndurării, în timp ce comemorarea sfântului Petru Nolasco este amintită de Martirologiul roman la 31 ianuarie.
(Text preluat din cartea Sfântul zilei de Mario Sgarbossa și Luigi Giovannini
Edizioni Paoline, 1978. Traducere de pr. Iosif Agiurgioaei)