Duminica, 21 septembrie 2025
Sfântul Matei
apostol și evanghelist
(sărbătoare)
Matei, vameș, perceptor de impozite, apostol și evanghelist: o fugă fericită de bani pentru o slujire, în desăvârșită sărăcie, față de mesajul creștin. În evanghelia atribuită lui, prima în ordine cronologică, el vorbește mai pe larg decât ceilalți trei despre folosirea justă a banului: "Nu vă adunați comori pe pământ, unde moliile și rugina le distrug și unde hoții le sapă și le fură. Adunați-vă comori în cer"; "Nu puteți sluji lui Dumnezeu și banului". Iuda, totuși, și nu Matei a avut sarcina de casier al micii comunități apostolice; Matei lasă banul, pentru a-l urma pe Învățător, în timp ce Iuda îl trădează pentru treizeci de arginți. Când vorbesc despre episodul vameșului chemat să-l urmeze pe Cristos, alți evangheliști, Marcu și Luca, vorbesc despre Levi; Matei însă preferă să se denumească prin numele mai cunoscut, Matei, și folosește apelativul de vameș, care sună a cămătar și speculant, "pentru a demonstra cititorilor - notează sfântul Ieronim - că nimeni nu trebuie să dispere în ceea ce privește mântuirea, dacă se convertește la o viață mai bună".
Matei, bogatul perceptor, a răspuns la chemarea Învățătorului cu entuziasm. În evanghelia sa el tace cu umilință în privința acestui amănunt fericit, dar știrea este repropusă de sfântul Luca: "Levi a pregătit (Învățătorului) un mare ospăț în propria casă; o mare mulțime de vameși și alți oameni stăteau la masă cu ei". Apoi, în tăcere și cu discreție va fi eliberat de bani, făcând bine. Într-adevăr el este cel care redă sfatul Învățătorului: "Când dai de pomană, nu trebuie să știe stânga ta ceea ce face dreapta ta, pentru ca pomana ta să rămână în ascuns; Tatăl tău care vede în ascuns îți va răsplăti".
După episodul chemării, evanghelia îl amintește pe Matei o singură dată, vorbind despre alegerea apostolilor. Despre opera sfântului Matei, după Rusalii cunoaștem numai paginile admirabile ale Evangheliei sale, adresată în special evreilor și care e caracterizată prin cinci mari discursuri ale lui Isus despre Împărăția lui Dumnezeu: ea a fost scrisă cu siguranță înainte de distrugerea Ierusalimului, care a avut loc în anul 70. O tradiție veche amintește că Matei, fiind șef misionar, nu "a apărut în fața judecătorilor pentru a da mărturie", adică nu a murit martir. Alte izvoare, însă, mai puțin demne de crezut, se lungesc în a descrie chinurile martirului și evanghelistului, lovit cu pietre, ars și decapitat în Etiopia, de unde relicvele sfântului ar fi fost aduse mai întâi la Paestum, în golful salernitan, iar în secolul al X-lea chiar în Salerno, unde sunt cinstite și astăzi.
(Text preluat din cartea Sfântul zilei de Mario Sgarbossa și Luigi Giovannini
Edizioni Paoline, 1978. Traducere de pr. Iosif Agiurgioaei)