Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 SFÂNTUL ZILEI 

Marți, 17 septembrie 2024 

Sfântul Robert Bellarmin

episcop și învățător al Bisericii

(comemorare facultativă)

Născut la Montepulciano, în anul 1542, dintr-o bogată și numeroasă familie toscană și nepot al unui papă (mama sa era sora lui Marcel al II-lea), Robert Bellarmin a intrat, în anul 1560, în "Societatea lui Isus", renunțând la orice speranță de carieră umană. Și totuși a mers foarte departe. A studiat teologia la Padova și la Louvain, iar în anul 1576 a devenit primul titular al catedrei de controversiis, adică de apologetică sau apărare a dreptei credințe catolice la "Universitatea Gregoriana", care în acea epocă se chema Colegiul Roman. În acei ani printre elevii săi a fost sfântul Alois de Gonzaga. Fiind creat cardinal și arhiepiscop de Capua, în anul 1599, probabil pentru a-l ține departe de Roma în momentul culminant al controversei asupra harului, la moartea lui Clement al VIII-lea a putut să se întoarcă în orașul lui petru, unde a exercitat o mare influență ca teolog oficial al Bisericii, prin doctrina sa și prin exemplul carității și al simplității vieții sale, pe care oamenii le admirau. A scris multe opere exegetice, pastorale și ascetice; fundamentale pentru apologetică sunt voluminoasele cărți De controversiis.

A murit la Roma la 17 septembrie 1621, iar procesul de beatificare, început nu după mult timp, s-a prelungit timp de nu mai puțin de trei secole. Apoi într-un singur an, în 1930, a primit din partea papei Pius al XI-lea tripla glorificare de fericit, de sfânt și de învățător al Bisericii. Fiind înclinați în mod instinctiv să admirăm polemistul în abilele polemici ale cuvântului sau scrisului, dar nu să-l iubim, pentru că ni-l imaginăm ca pe un om cu inteligență superioară, descoperim cu stupoare în învățatul iezuit părțile foarte umane. În primii trei ani de viață călugărească a suferit de sfâșietoare dureri de cap și totuși la sfârșitul studiilor teologice el a susținut apărarea propriei teze timp de trei zile consecutive, în fața unui public literalmente fascinat.

Datoriile legate de școală nu l-au abătut niciodată de la rugăciune. Rechemat la Roma, printre diferite îndatoriri a avut-o și pe aceea de director spiritual și ca atare a fost alături de sfântul Alois de Gonzaga până în ultimele momente ale vieții. Dacă vasta sa erudiție și viguroasa dialectică pusă în slujba doctrinei catolice i-au meritat titlul de "ciocanul ereticilor", o operă simplă ca structură dar bogată în înțelepciune, cum este Catehismul său i-a meritat titlul de "învățător" al atâtor generații de copii care din acea cărticică sub formă de dialog au învățat adevărurile fundamentale ale credinței mărturisite prin botez. După ce a umplut un dulap având rafturi cu opere teologice, a scris Arta de a muri bine, adică modul de a pleca din viață cu seninătate și detașare.

(Text preluat din cartea Sfântul zilei de Mario Sgarbossa și Luigi Giovannini
Edizioni Paoline, 1978. Traducere de pr. Iosif Agiurgioaei)

* * *

Arhiepiscopul Zygmunt Szczesny Felinski. S-a născut la 1 noiembrie 1822, într-o familie nobilă și religioasă. A fost episcop de Varșovia. A exercitat ministerul său episcopal în perioada în care Polonia a fost divizată în trei părți. A fost deportat în Rusia unde a continuat, timp de douăzeci de ani, să apere credința catolică și demnitatea umană, trăind în exil. Numit arhiepiscop titular de Tars, și-a petrecut ultimii ani de viață în Dieceza de Leopoli, preocupându-se de instruirea țăranilor: a construit prima școală din sat, a deschis o grădiniță și a inaugurat o casă a Congregației Surorilor Franciscane ale Familiei Mariei, fondată de el. A murit la Cracovia, la 17 septembrie 1895. Rămășițele sale sunt depuse, începând din aprilie 1921, în catedrala din Varșovia. A fost declarat venerabil de către Ioan Paul al II-lea, la 14 aprilie 2001.

Traducere de Ovidiu Bișog

("Lumina creștinului", 9/2002)

 


Alegeți altă zi:



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat