Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 SFÂNTUL ZILEI 

Duminică, 15 septembrie 2024 

Sfânta Fecioară Maria Îndurerată

(comemorare)

Simțul compasiunii pioase a poporului creștin este exprimat prin imaginea "pieta", adică a Fecioarei îndurerate care îl ține pe genunchi pe fiul mort abia luat jos de pe cruce. Este momentul care rezumă durerea de nespus a unei pătimiri umane și spirituale unice: încheierea jertfei lui Cristos, a cărui moarte pe cruce este punctul culminant al răscumpărării. Dar după cum moartea lui Cristos este deja implicită, oarecum în germen, încă din primul moment al existenței sale de om, și "com-pătimirea" este implicită în inițialul "fiat mihi secundum verbum tuum". Ca mamă, Maria acceptă sau suportă implicit suferința lui Cristos, în orice moment al vieții sale. Iată de ce imaginea "pieta", tipică artei gotice tardive și renașterii (cea mai cunoscută este cea sculptată de tânărul de 20 de ani Michelangelo) exprimă numai un moment al acestei dureri a Fecioarei-Mamă.

Devoțiunea, care precede celebrarea liturgică, a fixat în mod simbolic la șapte durerile Corăscumpărătoarei, corespunzând la tot atâtea episoade narate de Evanghelie: profeția bătrânului Simeon, fuga în Egipt, pierderea lui Isus la doisprezece ani în timpul unui pelerinaj în orașul sfânt, drumul lui Isus spre Golgota, răstignirea, luarea jos de pe cruce, înmormântarea. Dar fiindcă obiectul martiriului Mariei este martiriul Mântuitorului, din secolul al XV-lea au început primele celebrări liturgice pe tema "compătimirii" Mariei la picioarele crucii, fixate în timpul Patimii și după festivitățile pascale. În anul 1667 ordinul "Serviților", dedicat total devoțiunii față de sfânta Fecioară (cei șapte sfinți fondatori înființaseră în secolul al XII-lea "Societatea Mariei Îndurerate") a obținut aprobarea celebrării liturgice a celor șapte dureri ale Fecioarei, care în timpul pontificatului lui Pius al VII-lea a fost introdusă în calendarul roman li comemorată în a treia duminică din septembrie.

Pius al X-lea a fixat data definitivă la 15 septembrie, păstrată în noul calendar liturgic, care a schimbat titlul sărbătorii, redusă la simplă comemorare: nu "Cele șapte dureri ale Mariei", dar mai puțin specific și mai oportun: "Sfânta Fecioară Maria Îndurerată". Prin acest titlu noi cinstin în mod deosebit durerea Mariei acceptată în răscumpărarea prin cruce. Lângă cruce mama lui Cristos cel răstignit devine mamă a trupului mistic născut din Cruce, adică noi suntem născuți, în calitate de creștini, din iubirea jertfelnică și suferindă, reciprocă, a lui Isus și a Mariei. Iată de ce astăzi se oferă meditației noastre devote și afectuoase "Îndurerata".

(Text preluat din cartea Sfântul zilei de Mario Sgarbossa și Luigi Giovannini
Edizioni Paoline, 1978. Traducere de pr. Iosif Agiurgioaei)

* * *

Paolo Manna (1872-1952) s-a născut în 1872 în Avellino, Italia, fiind al cincilea din cei șase copii. Doi dintre unchii săi au fost preoți; la fel și fratele lui mai mare. Paolo a studiat latina în Napoli și filozofia la Universitatea Gregoriană din Roma; în 1891 a intrat la Seminarul pentru Misiunile Străine din Milano.

Hirotonit preot în august 1895, el a plecat în misiune în Burma, unde a rămas până în 1907. În această perioadă s-a întors de trei ori în Italia, fiind bolnav de tuberculoză. La 35 de ani spunea că este un misionar fără succes. De fapt, în Burma el era apreciat în special pentru scrierile sale. În 1909 a fost numit editor la "Le Missioni Cattoliche"; a publicat reflecții despre vocația misiunilor străine, "Operarii autem pauci", care au stat la originea a sute de vocații la misionarism.

El a relansat în Italia Societățile Misionare pentru Răspândirea Credinței și a promovat alte inițiative pentru cooperarea misionară. În 1916 a fondat Uniunea Misionară a Clerului, astăzi Uniunea Misionară Pontificală (PMU), pe care papa Pius al XII-lea a numit-o "bijuteria întregii vieți a părintelui Manna". În 1919 a fondat publicația "Italia missionaria", cu scopul încurajării vocațiilor.

În 1924 a fost ales superior general al Seminarului Lombard pentru Misiuni Străine, și mai apoi superior general al PIME, înființat în 26 mai 1926 de către papa Pius al XI-lea, care a unificat seminariile pentru misiunile străine din Milano și Roma. Numeroasele scrisori adresate misionarilor de către Paolo Manna sunt strânse într-o carte intitulată "Virtu apostoliche", care a fost tradusă în engleză. În decembrie 1936, el a înființat PIME pentru Misionarele Neprihănitei Fecioare.

În ultimii ani de viață, pr. Manna a fost superior al PIME pentru regiunea de sud. În 1950 a publicat lucrarea "Le nostre Chiese e la propagazione del vangelo", în care spunea că episcopii și clerul acestora sunt responsabili pentru răspândirea mesajului evanghelic în rândul necreștinilor și că preoții diecezani trebuie să ia parte la activitatea misionară universală. Această propunere a fost preluată în 1957 de papa Pius al XII-lea în enciclica "Fidei donum", care a deschis calea pentru angajamentul misionar direct din partea diecezelor și a clerului diecezan.

Pr. Manna a murit la 15 septembrie 1952, într-un spital din Napoli. Procesul lui de beatificare a fost deschis în 1974.

(După "Zenit", "Avvenire" și "Fides" de pe www. greek-catholic.ro)

("Lumina creștinului", 2/2002)

 


Alegeți altă zi:



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat