Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 SFÂNTUL ZILEI 

Sâmbata, 13 septembrie 2025 

Sfântul Ioan Gură de Aur

episcop și învățător al Bisericii

(comemorare)

Fiind educat de mama sa, sfânta Antusa, Ioan (născut la Antiohia, probabil în anul 349) în anii tinereții a dus o "viață monastică" în casa proprie. Apoi, după moartea mamei, s-a retras în pustiu și a rămas acolo timp de șase ani, dintre care pe ultimii doi i-a petrecut în retragere solitară într-o peșteră în dauna sănătății fizice. Chemat în oraș și sfințit diacon, a dedicat cinci ani pregătirii pentru preoție și pentru ministerul predicării. Fiind sfințit preot de către episcopul Fabian, i-a devenit un colaborator zelos în conducerea bisericii antiohene. Specializarea pastorală a lui Ioan era predicarea cuvântului lui Dumnezeu, în care excela prin daruri oratorice și prin profunda sa cultură. Păstor și moralist, se arăta preocupat de a transforma comportamentul practic al ascultătorilor săi, mai mult decât a se limita asupra expunerii raționale a mesajului creștin.

În anul 398 Ioan din Antiohia - supranumele de Crizostom, adică "Gură de aur", i-a fost acordat după trei secole de către bizantini - a fost chemat să succeadă patriarhului Nectariu, în prestigiosul scaun al Constantinopolului. În capitala imperiului de răsărit Ioan a exercitat îndată o activitate pastorală și organizatorică deosebită, care trezește admirație și perplexitate: evanghelizarea așezărilor rurale, crearea de spitale, procesiuni antiariene sub protecția poliției imperiale, predici înfocate prin care biciuia viciile și indiferența, avertismente severe către călugării indolenți și ecleziasticii prea sensibili față de atracția bogățiilor. Predicile lui Ioan durau peste două ore, dar învățatul patriarh știa să folosească cu o pricepere încercată toate registrele retoricii, desigur nu pentru a gâdila auzul ascultătorilor săi, dar pentru a învăța, corija, mustra. Predicator de nedepășit, lui Ioan îi lipsea diplomația pentru a se feri de intrigile de la curtea bizantină. Depus în mod ilegal de către un grup de episcopi conduși de către cel din Alexandria, Teofil, și exilat prin complicitatea împărătesei Eudoxia, este rechemat aproape imediat de către împăratul Arcadiu, impresionat de diferite neplăceri ivite la palat. Dar după două luni Ioan era din nou exilat, mai întâi la frontiera cu Armenia, apoi mai departe, pe țărmul Mării Negre.

În timpul acestei ultime transferări, la 14 septembrie 407, Ioan a murit. Din mormântul de la Comana, fiul lui Arcadiu, Teodosiu cel Tânăr, a dispus transferarea rămășițelor pământești ale sfântului la Constantinopol, unde au ajuns în noaptea de 27 ianuarie 438, în prezența unei mulțimi ovaționante. Dintre numeroasele scrieri ale sfântului amintim micul volum Despre preoție, un clasic al spiritualității sacerdotale.

(Text preluat din cartea Sfântul zilei de Mario Sgarbossa și Luigi Giovannini
Edizioni Paoline, 1978. Traducere de pr. Iosif Agiurgioaei)

 


Alegeți altă zi:



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064-Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2025 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat