Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 SFÂNTUL ZILEI 

Joi, 12 septembrie 2024 

Sfântul Guido

pelerin

Cu două secole înainte ca "Sărăcuțul din Assisi" să celebreze cu atâta candoare căsătoria sa cu "Madona Sărăcia", un alt sfânt, mai puțin cunoscut, atrăsese atenția asupra pericolului pe care banul îl reprezintă pentru suflete, chiar și atunci când este însoțit de intenții nobile, cum ar fi dorința de a-i ajuta pe cei nevoiași prin pomană. Este vorba despre Guido de Anderlecht, pe care o cronologie incertă îl situează între anii 950 și 1012.

Primul său biograf, care scrie în anul 1112, în timpul exhumării rămășițelor sale pământești, îl numește fiul unor țărani din regiunea belgiană a Brabantului. Blând și generos, Guido a arătat încă de tânăr detașarea sa de bunurile pământești, dând ceea ce poseda săracilor. Dorind să ducă o viață ascetică, a părăsit și casa părintească și a ales să devină sacristan al parohului la Laken, în apropiere de Bruxelles, pentru a deveni util aproapelui și în același timp a se dedica rugăciunii și practicilor pioase ale ascezei creștine. Într-un anumit moment al vieții sale, nu din dorința de câștig, dar pentru a constitui un fond în favoarea săracilor, s-a ocupat de comerț. Nu a fost o alegere fericită și și-a dat aproape imediat seama, pentru că prima navă pe care a reușit să o echipeze s-a scufundat în Sena cu toată încărcătura.

Pentru Guido a fost un avertisment al cerului, nu pentru că profesiunea de comerciant este contrară legilor Domnului, - se grăbea să adauge biograful - dar pentru că el preferase calea mai comună aceleia care era mai grea în drumul spre perfecțiune. Guido a îmbrăcat atunci haina pelerinului și timp de șapte ani a parcurs lungile și nesigurele drumuri ale Europei pentru a se duce în vizită la cele mai mari sanctuare ale creștinătății. S-a dus la Roma, iar apoi a continuat spre Țara Sfântă. La întoarcerea din lungul pelerinaj, obosit și bolnav, a fost găzduit de către un preot din Anderlecht, un orășel lângă Bruxelles, de la care a luat apelativul și unde puțin după aceea a murit, fără a lăsa o amintire deosebită. Într-adevăr și mormântul său a fost neglijat pentru mult timp, până când repetarea anumitor minuni a atras din nou atenția asupra sfântului, căruia i-a fost dedicată o mare biserică, în care i se găsesc rămășițele pământești.

De-a lungul secolelor devoțiunea față de sfântul Guido s-a răspândit. Astfel sub protecția umilului sacristan, fiu de țărani, s-au pus lucrătorii câmpiilor, clopotarii, sacristanii, vizitiii. Sfântul Guido ocrotește staulele, crescătoriile de cai de curse și în special caii, care în timpul sărbătorii anuale de la Anderlecht sunt binecuvântați la sfârșitul unei procesiuni folclorice. Pentru că se pare că a murit de dizenterie, numele său este invocat de cei care suferă de această boală.

(Text preluat din cartea Sfântul zilei de Mario Sgarbossa și Luigi Giovannini
Edizioni Paoline, 1978. Traducere de pr. Iosif Agiurgioaei)

 


Alegeți altă zi:



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat