Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 SFÂNTUL ZILEI 

Joi, 11 septembrie 2025 

Sfinții Prot și Iacint

martiri

Vinerea sfântă a anului 1845 a fost una dintre zilele cele mai importante pentru istoria arheologiei. Într-adevăr în acea zi, caz mai mult unic decât rar, s-a avut fericirea nesperată de a regăsi intact mormântul unui sfânt martir care purta această inscripție: "DP III IDUS SEPTEBR YACINTHUS MARTYR". Prin această excepțională descoperire, era în sfârșit posibil să se cunoască ceea ce se întâmplase în realitate cu rămășițele pământești a doi dintre sfinții cei mai populari, sfinții Prot și Iacint. Într-adevăr de secole se considera că rămășițele pământești ale celor doi sfinți fuseseră păstrate la Roma în biserica "San Giovanni dei Fiorentini", și iată că se descoperea mormântul încă intact, sigilat, al sfântului Iacint, în catacomba Bassilei, la vest de via Salaria cea nouă.

La mică distanță a fost găsită o bucată de piatră care purta inscripția sepulcrum Proti M., drept confirmare că mormântul sfântului Prot se afla în imediata apropiere. Și foarte curând savanții și-au putut da seama cum niciodată predecesorii lor n-au adus în oraș numai rămășițele pământești ale sfântului Prot: de fapt abia s-a încercat a se pătrunde în strâmtul mormânt al sfântului Iacint, când el s-a prăbușit în mod deplorabil, dar nu fără a permite a se descoperi în noroi câteva oase care păreau pârlite și în care erau încă încurcate câteva fire de aur, singura rămășiță a prețioasei stofe în care fuseseră înfășurate. Prețioasele resturi au fost aduse cu pietate în colegiul De Propaganda Fide, și între timp cercetătorii, găsind o confirmare atât de indubitabilă a existenței sfinților martiri Prot și Iacint au trebuit să recunoască o dată în plus lipsa de fundament a Patimii Eugeniei, asupra căreia de altfel se iscau deja perplexități și a trebuit de asemenea să se prezinte ipoteza că nu a fost fondată nici presupunerea rudeniei dintre Prot și Iacint.

Poate tocmai apropierea mormintelor sugerase presupunerea (la fel cum se știe că s-a întâmplat în cazul lui Felix și Adauctus, al lui Nereu și Achilleu și a multor altora). Cu atât mai puțin se mai putea accepta că ei ar fi fost eunuci ai unei anumite Eugenia, fiica prefectului de Alexandria, pe care i-a pus la dispoziție drept cateheți unei fecioare de familie regală, Bassilla, care voia să se facă creștină: și acest amănunt se regăsește într-adevăr în cazuri similare (de exemplu eunuci-cateheți erau considerați Caloger și Partenie sau Ioan și Paul). Deși neștiind nimic despre viața lor și despre felul martiriului lor, este sigur că Prot și Iacint au fost martiri și noi îi cinstim ca atare.

(Text preluat din cartea Sfântul zilei de Mario Sgarbossa și Luigi Giovannini
Edizioni Paoline, 1978. Traducere de pr. Iosif Agiurgioaei)

 


Alegeți altă zi:



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064-Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2025 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat