Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 SFÂNTUL ZILEI 

Marți, 10 septembrie 2024 

Sfântul Nicolae din Tolentino

călugăr

Viața sfântului Nicolae din Tolentino (născut la "Castel San Angelo", actualul "San Angelo in Pontano", în anul 1245, și mort la Tolentino la 10 septembrie 1305), așa cum este scrisă de biograful său, fratele Petru da Monte Rubiano, este o împletire de experiențe mistice foarte rare și de fapte minunate, în parte confirmate în procesul de canonizare, deschis la douăzeci de ani după moarte și încheiat în anul 1446, la care au fost declarate trei sute una minuni. Sfântul Nicolae din Tolentino este invocat de cei care suferă nedreptate sau sunt amenințați în ceea ce privește viața și libertatea și ca protector al maternității și copilăriei, al sufletelor din purgator, al unei morți bune, precum și contra incendiilor și epidemiilor.

A fost ascet, auster dar nu excentric, riguros cu sine însuși, dar blând și amabil cu toți. Intrând la augustinieni în anul 1256 și sfințit preot în anul 1269 la Cingoli, după șase ani de peregrinări în diferite orașe din regiunea Marche, și-a stabilit locuința fixă la Tolentino, unde și-a desfășurat apostolatul în mod principal la confesional. Și-a realizat în umbră sfințirea sa personală, fructificând resursele spirituale pe care i le garanta viața religioasă: ascultarea necondiționată, absoluta dezlipire de bunurile pământești și profunda modestie. Pe această simplă canava, exemplarul călugăr a țesut în umilință prețioasa beteală a sfințeniei, în așa măsură încât l-a făcut să exclame înainte de a muri: "Îl văd pe Domnul meu Isus Cristos, pe mama sa și pe sfântul Augustin, care îmi spun: «Bravo, slujitor bun și credincios»". Deși nici una dintre pocăințele severe la care se supunea nu a transpărut în exterior, știm din mărturia confraților săi că patru zile pe săptămână mâncarea sa consta numai în pâine și apă, iar în celelalte trei zile nu se atingea niciodată de mâncăruri substanțioase, cum ar fi carnea, ouăle, lactatele sau fructele. Reducea somnul la trei sau patru ore, pentru a dedica restul nopții rugăciunii.

După ore în șir petrecute în confesional, făcea vizite zilnice în casele săracilor, pentru care, cu permisiunea superiorilor, constituise un modest fond de care să se atingă în cazurile cele mai urgente. Înseși minunile făcute în viață și mai ales după moarte aveau ca scop ușurarea mizeriei umane. La patruzeci de ani după moarte, trupul său a fost găsit neputrezit. Cu acea ocazie i-au fost tăiate brațele și din răni a curs din belșug sânge. Fiind păstrate în casete de argint, din secolul al XV-lea, brațele au avut periodice sângerări. Aceasta a contribuit la răspândirea cultului sfântului în Europa și în Americi.

(Text preluat din cartea Sfântul zilei de Mario Sgarbossa și Luigi Giovannini
Edizioni Paoline, 1978. Traducere de pr. Iosif Agiurgioaei)

 


Alegeți altă zi:



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat