Vineri, 9 mai 2025
Sfântul Pahomie
abate
Extraordinara viață a pustnicilor, cu mortificațiile lor uneori excesive și cu acel fel de îndârjire în a se supraîmpovăra cu abstinențe, posturi și vegheri, era într-adevăr o trăire practică a evangheliei? Singurătatea lor putea de fapt să ascundă ispita bizareriei sau a orgoliului. Pentru a elimina acest pericol, un călugăr egiptean din secolul al IV-lea, sfântul Pahomie, a avut ideea unei noi forme de monahism: cenobitismul sau viața comună, unde disciplina și autoritatea substituiau anarhia anahoreților.
El i-a educat pe ucenicii săi la viața comună, fondând nu departe de țărmul Nilului prima "koinonia", o comunitate creștină, după exemplul celei formate de apostoli la Ierusalim, bazată pe comuniunea la rugăciune, la muncă și masă, și concretizată prin slujirea reciprocă. Documentul fundamental care reglementa această viață era Sfânta Scriptură, pe care călugărul o învăța pe de rost și o recita cu voce scăzută, în timp ce se ocupa cu lucrul manual. Aceasta era și principala formă de rugăciune: un contact cu Dumnezeu prin cuvântul Sfintei Scripturi.
Sfântul Pahomie s-a născut în Egiptul de Sus, în anul 287, din părinți păgâni. Înrolat cu forța în armata imperială la vârsta de douăzeci de ani, a ajuns în închisoare la Teba cu toți recruții. Protejați de întuneric, câțiva creștini le aduceau seara puțină hrană. Gestul necunoscuților l-a impresionat pe Pahomie, care i-a întrebat ce îi determina să facă lucrul acesta. "Dumnezeul cerului" a fost răspunsul creștinilor. În acea noapte Pahomie s-a rugat Dumnezeului creștinilor să-l elibereze din lanțuri, promițându-i în schimb să-și dedice viața în slujba sa. Obținând libertatea, și-a îndeplinit făgăduința alăturându-se unei comunități creștine dintr-un sat din sud, actualul Kasr-es-Sayad, unde și-a însușit instrucția necesară pentru a primi botezul.
Câtva timp a dus viața de ascet, dedicându-se slujirii oamenilor locului, apoi a rămas timp de șapte ani sub călăuzirea unui bătrân monah, Palamon. În timpul unei perioade de singurătate în pustiu, un glas misterios l-a invitat să-și stabilească locuința în acel loc, în care în curând se vor aduna numeroși discipoli. La moartea abatelui Pahomie, mănăstirile de bărbați erau în număr de nouă, plus una de femei. Locul înmormântării sfântului a rămas necunoscut, pentru că pe patul de moarte a obținut din partea ucenicului Teodor promisiunea de a i se ascunde trupul fără viață, pentru a evita ca pe mormântul lui să se ridice o biserică, după modelul acelor "martyrion" sau capele ridicate pe mormintele martirilor.
(Text preluat din cartea Sfântul zilei de Mario Sgarbossa și Luigi Giovannini
Edizioni Paoline, 1978. Traducere de pr. Iosif Agiurgioaei)