Sâmbata, 24 mai 2025
Sfântul Vincențiu din Lerins
abate
După ce Biserica a avut cale liberă prin edictul împăratului Constantin și a putut să iasă în public, începând să facă parte de drept din noua societate, care se năștea din cenușa secularului Imperiu Roman, mulți creștini simțeau o mistuitoare dorință de "despărțire de lume", și chemarea spre "pustiu", adică la liniștea vieții contemplative, s-a concretizat în diferite forme de viață monastică sau comunitară. Sfântul Ieronim a trăit mult timp într-o peșteră din apropierea Betleemului; Paulin din Nola s-a detașat de toate bogății pentru a trăi într-o cămăruță de lângă mormântul sfântului Martir Felix. Mulți alegeau pustiul în sensul adevărat și propriu, ca sfântul Anton abate; alții puneau între ei și tumultuoasa societate marea și se refugiau într-o mică insulă.
Printre principalele refugii monastice ale secolului al V-lea a fost insula Lerins, sau Lerino din Mediterana, situată în fața orașului Cannes. Întemeiată de sfântul Honoratus, viitorul episcop de Arsel, mănăstirea din Lerins a devenit o pepinieră de episcopi, de sfinți și de scriitori. Îl amintim pe Eucheriu, care, înainte de a deveni episcop de Lyon, a stat mult timp pe insuliță împreună cu soția și fiii și acolo a scris două cărți cu titlu semnificativ: Elogiul singurătății și Disprețul lumii. Dar numele cel mai celebru ieșit din această "doică a sfinților" este sfântul Vincențiu din Lerins.
Nu avem multe informații despre viața sa. Notorietatea sa este legată de o cărticică despre tradiția Bisericii, cu titlul Commonitorium, pe care sfântul Robert Bellarmin a definit-o "o carte cu totul de aur". Este vorba de un manual de reguli de conduită ce trebuie urmate, pentru a trăi în mod integral mesajul evanghelic. Nu erau mari noutăți. În anul 434 (anul în care a văzut lumina prețioasa lucrare), călugărul oferea viitorilor teologi renumitul canon al dreptei credințe, adică metrul după care se apreciază bunătatea unei afirmații teologice: Quod ubique, quod semper, quod ab omnibus creditum est (adică "Să ținem ceea ce a fost crezut peste tot, întotdeauna și de către toți"). Sfântul Vincențiu prevestește totuși un progres: "Este necesar ca să crească și să progreseze în mod cât mai viguros înțelegerea, știința și înțelepciunea fie din partea fiecăruia, fie din partea tuturor, fie a unui singur om, fie a întregii Biserici, pe măsură ce trec epocile și secolele".
Crescut în anii luptei Bisericii contra ereziei pelagiene, Vincențiu din Lerins, născut în Franța de nord, poate în Belgia, și debarcat definitiv în Lerins, în a cărei pace a murit pe la anul 450, a oferit prin scrierile sale o armă foarte eficace împotriva "înșelăciunilor și lațurilor ereticilor".
(Text preluat din cartea Sfântul zilei de Mario Sgarbossa și Luigi Giovannini
Edizioni Paoline, 1978. Traducere de pr. Iosif Agiurgioaei)