Vineri, 23 mai 2025
Sfântul Ioan Baptist de'Rossi
preot
Ioan Baptist de'Rossi reprezintă triumful voinței asupra fragilității fizice, al generoasei angajări apostolice asupra obstacolelor bolii. Lovit de epilepsie și de o boală a ochilor, a intensificat munca zilnică în folosul săracilor din orașul Roma și a celor internați în azile. Era născut la Voltaggio, în provincia Genova, la 22 februarie 1698, dar la treisprezece ani s-a stabilit în mod definitiv la Roma, la un văr preot, canonic la "Santa Maria in Cosmedin", pentru a putea frecventa liceul clasic al iezuiților la Colegiul Roman. În anul 1714 s-a îndreptat spre ordinele sacre, primind tonsura și completând studiile teologice la Minerva, la dominicani. Fiind sfințit preot la opt martie 1721, nu așteptase această țintă pentru a începe intensul său apostolat. În anii precedenți condusese diferite grupuri de studenți la "San Gregorio al Celio", la "Santa Maria in Domnica" și la "Santa Maria della Consolazione". Din această experiență a avut indicațiile, pentru a da viață acelei Uniuni Pioase a Preoților Seculari, de pe lângă azilul Santa Galla, condus de el și care pentru mai bine de două secole, până în anul 1935, va regrupa cele mai frumoase nume ale clerului roman, dintre care unii au fost înălțați la cinstea altarelor.
În afară de azilul "San Galla", nu al său (fusese fondat de Marco Antonio Anastasio Odescalchi, vărul lui Inocențiu al XI-lea) și destinat oamenilor rămași singuri, a voit să extindă raza apostolatului său, întemeind azilul pentru femei, dedicat sfântului Alois de Gonzaga, sfântul său predilect. Susținut de confesorul său, slujitorul lui Dumnezeu Francesco Maria Galluzzi, în ciuda sănătății precare, și-a dublat activitatea. Părea omniprezent oriunde era de întărit, de instruit, de ajutat, la orice oră din zi și din noapte. Nu rareori era văzut prin piețele romane improvizând un discurs printre cei fără ocupație sau seara când oamenii se întorceau de la muncă.
Simpatia pe care o trezea printre oamenii umili ai cartierelor atrăgea la confesionalul său lungi șiruri de penitenți. Era într-adevăr un maestru al spiritualității și, în orice inițiativă se implica, îi imprima ritmul unei fervori sfinte. Fiind ales canonic la "Samta Maria in Cosmedin", a fost dispensat de obligația corului pentru a se putea dedica cu mai mare libertate activităților sale apostolice. În ultimii ani ai vieții agravarea bolii l-a supus la un adevărat calvar. A murit la 23 mai 1764 și a fost beatificat de către Pius al IX-lea, care îi fusese succesor la conducerea Uniunii Pioase a Preoților Seculari de la "San Galla". Leon al XIII-lea l-a canonizat la 8 decembrie 1881.
(Text preluat din cartea Sfântul zilei de Mario Sgarbossa și Luigi Giovannini
Edizioni Paoline, 1978. Traducere de pr. Iosif Agiurgioaei)