Joi, 6 februarie 2025
Sfinții Paul Miki și însoțitorii
martiri (comemorare)
Japonia a primit propovăduirea credinței creștine prin sfântul Francisc Xaveriu, care a lucrat acolo între anii 1549 și 1551. În câțiva zeci de ani, creștinii era circa 300.000. Omenește vorbind, "secretul" care a permis această expansiune rapidă este dublu: respectul pe care misionarii iezuiți îl aveau față de modurile de viață și credințele japoneze, care nu se opuneau direct învățăturii creștine și angajarea de a introduce elemente locale în predică și administrație.
Tocmai catehist iezuit devenise la vârstă tânără Paul Miki, născut între anii 1564 și 1566 dintr-o familie înstărită din Kyoto, leagănul civilizației japoneze și capitala imperiului din anul 794 până în anul 1868. Hirotonirea sa sacerdotală fusese amânată sine die, deoarece unica dieceză, Dieceza de Fusai, nu-și primise încă păstorul. Nici nu l-ar fi putut primi foarte degrabă: în anul 1587 împăratul Toyotomi Hideyoshi, care a încercat cu rezultate alternative cucerirea Coreei, și-a schimbat de fapt propria atitudine mai întâi binevoitoare față de creștini, dând un decret de expulzare a misionarilor străini.
Ordinul a fost executat numai în parte: câțiva misionari au rămas pe ascuns în țară și în 1593 câțiva franciscani spanioli, conduși de părintele Pietro Battista, au ajuns, din Filipine, în Japonia, fiind destul de bine primiți de către Hideyoshi. Dar puțin după aceea a avut loc ruptura definitivă, și din motive politice antispaniole și antioccidentale. La 9 decembrie 1596 au fost arestați șase franciscani (Pietro Battista, Martino dell'Assunta, Francesco Blanco, Filippo Las Casas, Francesco di San Michele și Gonsalvo Garcia), și trei iezuiți (Paul Miki, Giovanni Soan di Goto și Giacomo Kisai) și 15 laici terțiari francisani, la care s-au mai adăugat alți doi (micele Cozaki și fiul său Tommaso, Leone Carasumo și Paul Suzuki, cateheți).
Suferind umilința tăierii lobului stâng, cei 26 au fost târâți de la Meaco la Nagasaki, cu intenția de a-i expune batjocurii mulțimii, care a admirat însă curajul eroic, care s-a manifestat mai ales în momentul suprem al morții, provocată prin răstignire pe o colină de la Nagasaki la 5 februarie 1597. Un efect deosebit au avut cuvintele de iertare și de mărturie evanghelică pronunțate de sfântul Paul Miki pe cruce și seninătatea și curajul de care au dat dovadă Luigi Ibaraki, de unsprezece ani, cel de treisprezece ani, Antonio și cel de paisprezece ani, Tommaso Cozaki, care au murit intonând psalmul Laudate, pueri, Dominum...
(Text preluat din cartea Sfântul zilei de Mario Sgarbossa și Luigi Giovannini
Edizioni Paoline, 1978. Traducere de pr. Iosif Agiurgioaei)
* * *
"Dacă ați avea credință cât un grăunte de muștar..." exclamă Isus vorbind cu discipolii săi (Lc 17,6). Credința genuină și tenace a condus viața și opera fericitului don Alfonso Maria Fusco (1839-1910), fondatorul Surorilor "Sfântul Ioan Botezătorul". De când era copil, Domnul i-a pus în inimă dorința arzătoare de a-și dedica viața în slujirea celor mai săraci, în special a copiilor și a tinerilor care erau numeroși în orașul său natal din Angri, în Campania. Pentru aceasta a urmat drumul preoției și a devenit, într-un anumit sens, "Don Bosco din Sud". De la început a dorit să implice câțiva tineri în opera sa, care îi împărtășeau idealul, propunându-le ca moto cuvintele sfântului Ioan Botezătorul: "Parate viam Domini - Pregătiți calea Domnului" (Lc 3,4). Încrezându-se în divina providență, fericitul Alfonso Maria și Surorile Baptistine au realizat o operă superioară așteptărilor lor.
Traducere de Daniel Medveș
("Lumina creștinului", 12/2001)