Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 SFÂNTUL ZILEI 

Sâmbăta, 9 noiembrie 2024 

Sfințirea Bazilicii din Lateran

(sărbătoare)

Prefectul Rusticus a întrebat încă o dată: "Unde vă adunați?". Iustin a răspuns: "Unde poate și preferă fiecare; tu crezi că noi toți ne adunăm în același loc, dar nu este așa, pentru că Dumnezeul creștinilor, care este invizibil, nu se poate circumscrie într-un anumit loc, dar umple cerul și pământul și este venerat și glorificat peste tot de către credincioșii săi" (Actele Martiriului Sfântului Iustin și al Însoțitorilor). În răspunsul său sincer, marele apologet sfântul Iustin repeta în fața judecătorului ceea ce Isus îi spusese femeiei samaritene: "Femeie, crede-mă că a venit ceasul când nu îl veți adora pe Tatăl nici pe muntele acesta, nici la Ierusalim. Voi adorați ceea ce nu cunoașteți. Noi adorăm ceea ce cunoaștem, pentru că mântuirea vine de la iudei. Însă vine ceasul - și chiar acum este - când adevărații adoratori îl vor adora pe Tatăl în duh și adevăr, căci și Tatăl astfel de adoratori își caută. Dumnezeu este duh și cei care îl adoră, în duh și adevăr trebuie să-l adore" (In 4,21-24).

Sărbătoarea de astăzi, a sfințirii bazilicii "Preasfântul Mântuitor" sau "Sfântul Ioan din Lateran", nu este desigur în contrast cu mărturia sfântului Iustin și cu cuvântul lui Cristos. Într-adevăr, rămânând valabile datoria și dreptul rugăciunii întotdeauna și peste tot, este la fel de adevărat că încă din timpurile apostolice Biserica, ca grup de persoane a avut nevoie de anumite locuri în care să se adune pentru rugăciune, proclamând Cuvântul lui Dumnezeu și reînnoind jertfa morții și învierii lui Cristos, ca actualizare a cuvintelor sale: "Luați și mâncați toți; Luați și beți toți; Faceți aceasta în amintirea mea".

La început aceste adunări se făceau în case private, și pentru că Biserica nu se bucura încă de nici o recunoaștere. Dar acest lucru trebuia să vină destul de degrabă: există un episod singular la începutul secolului al III-lea, când Alexandru Sever a dat dreptate comunității creștine într-un proces contra ostilor, care se plângeau contra transformării unei cârciumi în loc de cult creștin.

Bazilica din Lateran a fost clădită de către papa Melchiade (311-314) pe proprietățile dăruite în acest scop de Constantin alături de Palatul Lateran, până atunci reședință imperială și apoi reședință pontificală. Apărea astfel "biserica-mamă a tuturor bisericilor Orașului și globului pământesc", distrusă și reconstruită de multe ori. Au fost celebrate în ea sau în alăturatul Palat Lateran (acum sediu al Vicariatului din Roma) mai bine de cinci concilii, în anii 1123, 1139, 1179, 1215 și 1512. "Dar templul viu și adevărat al lui Dumnezeu trebuie să fim noi", spune sfântul Cezar din Arles.

(Text preluat din cartea Sfântul zilei de Mario Sgarbossa și Luigi Giovannini
Edizioni Paoline, 1978. Traducere de pr. Iosif Agiurgioaei)

* * *

Luigi Beltrame Quattrocchi și Maria Corsini

În ziua de 21 octombrie 2001, Roma va fi martora unui eveniment fără precedent: trei frați vor fi prezenți la beatificarea părinților lor, primii soți care vor fi ridicați împreună la cinstea altarelor. Dieceza de Roma a anunțat planificarea unei mari adunări pe tema familiei, care va coincide cu ceremonia de beatificare. Adunarea va celebra, de asemenea, a 20-a aniversare a publicării exortației apostolice Familiaris consortio, reflecția papei Ioan Paul al II-lea privind viața de căsătorie.

Viitorii fericiți sunt Luigi Beltrame Quattrocchi (1880-1951) și Maria Corsini (1884-1965), un cuplu din Roma, care au făcut ca viața lor obișnuită de căsătorie să fie una extraordinară prin iubire. Printr-un decret promulgat în 7 iulie s-a recunoscut miracolul care a deschis calea spre beatificarea lor. Această beatificare va împlini dorința mai veche a papei Ioan Paul al II-lea de a oferi lumii un exemplu de sfințenie în căsătorie. În ziua de 7 iulie s-au promulgat decrete pentru canonizarea a trei persoane și beatificarea altor zece, printre care martiri din Mexic și Germania nazistă.

Luigi Beltrame a fost un strălucit avocat, cu o carieră care a culminat prin numirea sa ca procuror general adjunct al Statului Italian. El a fost prieten al multor politicieni din perioada postbelică, cum ar fi Alcide de Gasperi și Luigi Gedda, care au contribuit la renașterea Italiei după perioada fascistă a lui Mussolini. Maria Corsini, care iubea muzica, a fost profesoară, a scris lucrări pe tema educației, și a fost membră a mai multor asociații, inclusiv a Acțiunii Catolice pentru Femei.

Căsătoriți în 1905, cei doi au avut patru copii: Filippo (astăzi, pr. Tarcisio), născut în 1906; Stefania (sora Maria Cecilia), care s-a născut în 1908 și a murit în 1993; Cesare (astăzi, pr. Paolino), născut în 1909; și Enrichetta, născută în 1914.

Familia Beltrame aparținea clasei mijlocii, și era deschisă spre nevoile tuturor. În timpul Celui de-al II-lea Război Mondial, apartamentul lor din Roma a fost un adăpost pentru refugiați.

Referindu-se la cuplul căsătorit, cardinalul José Saraiva Martins, prefectul Congregației pentru Cauzele Sfinților, a spus că amândoi "au făcut din familie o autentică Biserică domestică, deschisă spre viață, rugăciune, mărturie evanghelică, apostolat social, solidaritate cu săracii și prietenie". "Uniți în mod intim cu idealurile creștine, ei au mers împreună pe drumul spre sfințenie", a mai adăugat el.

Copiii din această familie își amintesc că părinții lor au dus o viață simplă, ca a multor cupluri căsătorite, dar caracterizată întotdeauna de un simț al supranaturalului. "Aspectul care a caracterizat viața noastră de familie a fost atmosfera de normalitate pe care părinții noștri au creat-o în căutarea constantă a valorilor transcendentale", își amintește pr. Tarcisio, în vârstă de 95 de ani.

Enrichetta, de 87 de ani, cea mai mică dintre fiice, a subliniat iubirea care exista acasă. "Este evident să ne gândim că uneori aveau diferențe de opinie, dar noi, copiii lor, nu am fost niciodată expuși la acestea", a spus ea. "Își rezolvau problemele între ei, prin discuții, astfel încât o dată ce ajungeau la o înțelegere, atmosfera continua să fie senină".

Enrichetta a fost "protagonista involuntară" a unuia dintre cele mai emoționante episoade din viața lui Luigi și a Mariei. Sarcina care s-a încheiat cu nașterea ei a prezentat simptome atât de îngrijorătoare încât un faimos ginecolog din Roma a recomandat avortul pentru salvarea vieții mamei. Fără a sta pe gânduri, Luigi și Maria au respins propunerea. "Pe atunci, posibilitățile de supraviețuire cu problema pe care o avea mama mea erau în jur de 5%", a explicat Enrichetta.

Înainte de moartea ei, sora Maria Cecilia a reamintit în jurnalul ei de vremurile când avea 5 ani: "Îmi amintesc o dimineață când, în biserica "Numele Mariei", din Roma, tata împreună cu noi trei (ea, Filippo și Cesare) eram lângă confesional. El s-a așezat și a vorbit mult timp cu preotul. Probabil că i-a spus despre starea mamei noastre. La un moment dat, și-a pus mâna pe frunte... plângând. Noi tăceam, eram triști, speriați. Ne-am rugat asemenea copiilor..."

(După ZENIT și CWNews preluat de pe site-ul www.greek-catolic.ro)

("Lumina creștinului", 9/2001)

 


Alegeți altă zi:



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat