Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 SFÂNTUL ZILEI 

Sâmbăta, 30 noiembrie 2024 

Sfântul Andrei

apostol

Andrei era fratele lui Simon Petru și ca și el pescar la Cafarnaum, unde imigraseră amândoi din Betsaida natală. Isus, după cum o demonstrează profesiile exercitate de cei doisprezece apostoli, i-a preferat pe pescari, chiar dacă în cadrul colegiului apostolic agricultorii sunt reprezentați de Iacob cel Mic și de fratele său Iuda Tadeu, iar comercianții și afaceriștii sunt onorați de prezența lui Matei. Dintre cei doisprezece, primul care a fost luat de la pele liniștite și pline de pești ale lacului Tiberiadei pentru a fi desemnat cu titlul de "pescar de oameni" a fost tocmai Andrei, împreună cu Ioan.

Cei doi "chemați mai întâi" răspunseseră deja apelului Botezătorului, al cărui strigăt îi smulsese din liniștita viață cotidiană pentru a se pregăti la iminenta venire a lui Mesia. Când austerul profet li l-a arătat, Andrei și Ioan s-au apropiat de Isus și cu o mișcătoare simplitate s-au limitat să-l întrebe: "Unde locuiești?", semn evident că în inima lor făcuseră deja marea alegere.

Andrei a fost și primul care a recrutat noi ucenici pentru Învățător: "Andrei l-a întâlnit mai întâi pe fratele său Simon și i-a zis: L-am aflat pe Mesia. Și l-a dus la Isus". De aceea Andrei ocupă un loc de frunte în lista apostolilor: evangheliștii Matei și Luca îl așează pe locul al doilea după Simon Petru.

În afară de chemare, Evanghelia se referă la apostolul Andrei încă de trei ori: la înmulțirea pâinilor, când prezintă băiatul cu câteva pâini de orz și puțini pești; când se face intermediarul dorinței străinilor adunați la Ierusalim de a fi prezentați lui Cristos și când prin întrebarea sa face ca Isus să predice sfârșitul Ierusalimului.

După Înălțare Scriptura tace cu totul în ceea ce privește numele său. Numeroasele scrieri apocrife care caută să umple în mod neîndemânatic această tăcere sunt prea fabuloase pentru a merita vreo crezre. Singura știre probabilă este că Andrei a anunțat vestea cea bună într-o regiune de barbari, sălbatica Sciție, în Rusia meridională, după cum relatează istoricul Eusebiu. Și cu privire la martiriu nu există date sigure. Moartea pe cruce (o cruce intersectată, cu brațele egale) este relatată de către o Passio apocrifă.

Aceeași nesiguranță este și în privința moaștelor, transportate de la Patras, probabil locul martiriului, la Constantinopol, apoi la Amalfi. Capul, adus la Roma în 1462, a fost restituit Greciei de către Paul al VI-lea. Însă este veche data sărbătorii sale, amintită la 30 noiembrie deja de către sfântul Grigore Nazianzenul.

(Text preluat din cartea Sfântul zilei de Mario Sgarbossa și Luigi Giovannini
Edizioni Paoline, 1978. Traducere de pr. Iosif Agiurgioaei)

 


Alegeți altă zi:



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat