Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 SFÂNTUL ZILEI 

Vineri, 29 noiembrie 2024 

Sfântul Saturnin

episcop și martir

Saturnin, episcop de Touluose, este unul dintre sfinții cei mai populari din Franța și Spania, unde este considerat protector al "corridelor" (nu se spune însă dacă ocrotește pe toreador, pe taur, sau mulțimea care asistă acolo). Passio Saturnini este fără îndoială un document foarte important pentru cunoașterea vechii Biserici din Gallia. După autorul scrierii Passio, care a scris între 430 și 450, Saturnin și-a fixat sediul la Toulouse în 250, sub consulatul lui Deciu și Gratus. În acea epocă, relatează autorul, în Galia existau puține comunități creștine, compuse dintr-un mic număr de credincioși, în timp ce templele păgâne erau pline până la refuz de lume care sacrifica zeilor.

Saturnin, sosit de curând la Toulouse, probabil din Africa (numele este într-adevăr african) sau din orient, după cum se citește în Missale Gothicum, adunase deja primele roade ale predicii sale, atrăgând la credința în Cristos un apreciabil număr de cetățeni. Sfântul episcop, pentru obținerea unui mic oratoriu al proprietății sale, petrecea toate diminețile în fața "Capitoliului", adică a principalului templu păgân, dedicat lui Jupiter Capitolinul, unde preoții păgâni oferea ca jertfă zeului păgân un taur, pentru a avea răspunsurile cerute de credincioși în această privință.

După cât se pare prezența lui Saturnin îi făcea muți pe zei și de aceea preoții l-au învinuit pe episcopul creștin, a cărui lipsă de respect ar fi trezit susceptibilitatea divinităților păgâne. Într-o zi mulțimea l-a înconjurat în mod amenințător pe Saturnin și i-a impus să sacrifice un taur pe altarul lui Jupiter. La refuzul episcopului de a jertfi animalul, care puțin după aceea ar fi fost instrumentul inconștient al martiriului său, și mai mult încă în fața a ceea ce păgânii socoteau o ofensă provocatoare adusă divinității, Saturnin afirmând că nu se teme de fulgerele lui Jupiter, care este fără putere pentru că nu există, furioșii care se aflau acolo l-au legat de gâtul taurului, împungând apoi animalul care a fugit furios pe treptele "Capitoliului", târându-l pe episcop.

Saturnin, cu membrele strivite, a murit puțin după aceea, iar trupul său a fost lăsat în mijlocul drumului, de unde l-au luat două femei evlavioase și l-au înmormântat "într-o groapă foarte adâncă". Deasupra acestui mormânt, după un secol, sfântul Ilariu a construit o capelă din lemn, care a fost în curând distrusă, pierzându-se pentru un timp însăși amintirea, până când în secolul al VI-lea ducele Leunebaldo, după regăsirea moaștelor martirului, a dispus construirea în acel loc a bisericii închinate sfântului Saturnin, în franceză Saint Sernin-du-Taur, care în secolul al XIV-lea a primit actualul nume de Notre-Dame du Taur.

(Text preluat din cartea Sfântul zilei de Mario Sgarbossa și Luigi Giovannini
Edizioni Paoline, 1978. Traducere de pr. Iosif Agiurgioaei)

 


Alegeți altă zi:



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat