Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 PRECES - CARTE DE RUGĂCIUNI 

III. SACRAMENTUL RECONCILIERII - ÎNTOARCEREA LA TATĂL

RUGĂCIUNI ÎNAINTE DE SPOVADĂ

Mă întorc cu umilință la tine, Doamne Isuse Cristoase, după ce te-am părăsit de atâtea ori prin păcatele mele, căci la cine să merg dacă nu la tine, care ești viața și mântuirea noastră? Dacă tu mă vei respinge, cine mă va primi? Dacă tu mă vei osândi, cine mă va ierta?

Mă hotărâsem să nu mai calc poruncile tale și să mă feresc de orice păcat. Dar cât de nestatornic am fost! Am urmat pornirile mele rele și m-am îndepărtat de tine. O, de i-aș putea arăta durerea mea tot cu atâtea lacrimi de căință ca și sfântul Petru!

Privește-mă, Doamne, cu milostivirea cu care l-ai privit pe el, după ce s-a lepădat de tine. Nădăjduiesc în mila ta, bune Isuse, căci ea întrece răutatea mea. Nu mă alunga dinaintea feței tale, ci fă să aud cuvintele pline de mângâiere: "Ți se iartă păcatele tale!"

Cred, Doamne, că prin sacramentul Pocăinței mi se vor ierta toate păcatele și-mi vei reda harul sfințitor pe care l-am pierdut. De aceea voi mărturisi cu umilință păcatele mele preotului, locțiitorul tău, ca să primesc prin el dezlegarea ta.

Binevoiește, Doamne, a-mi da harul să mă spovedesc bine. Luminează-mă ca să-mi aduc aminte de toate păcatele săvârșite cu gândul, cuvântul, fapta și omisiunea. Mișcă-mi inima ca să urăsc toate păcatele și să mă căiesc sincer de ele. Întărește-mi voința ca să mă hotărăsc de a mă feri de azi înainte de orice păcat și să nu te mai supăr niciodată. Amin.

Examinarea conștiinței:

Amintește-ți când ai făcut ultima spovadă. Gândește-te dacă n-ai uitat s-au n-ai ascuns vreun păcat de moarte și dacă ai împlinit pocăința dată. Examinează-ți conștiința și vezi dacă n-ai călcat o poruncă a lui Dumnezeu sau a Bisericii.

Te poți folosi și de următoarele piste pentru examinarea conștiinței.

I - VIAȚA MEA: UN DINAMISM AL CONVERTIRII SPRE O MAI MARE IUBIRE

- Am împlinit cu conștiinciozitate datoriile care decurg din vocația mea de creștin, seminarist și apostol situat în istorie și dedicat slujirii împărăției lui Dumnezeu?
- M-am străduit să cunosc voința Tatălui, să păstrez harul lui Cristos, să răspund la apelurile concrete ale Duhului său? Cât am realizat din hotărârile pe care le-am luat de a iubi mai mult și de a sluji mai bine?
- Dacă am căzut în rutină sau într-o anumită mediocritate, care este cauza? Viața disipată? Un obstacol neîndepărtat? Puțină rugăciune? Hotărâri alese rău? Sau care nu au fost ținute? De ce?
- Nu am cedat uneori tendinței naturale de a mă "elibera de cruce?" Cum se concretizează în timpul zilei participarea mea efectivă la moartea lui Cristos, condiție pentru a trăi viața sa nouă și pentru a sluji împărăția sa?
- Am recurs la sacramentul Reconcilierii cu credință, curaj și sinceritate? Am făcut regulat și cu seriozitate examinarea particulară a conștiinței?
- Când apar nesiguranțe în vocația mea, mă rog mai mult? Caut și primesc ajutorul confraților mei?

II - VIAȚA DE SLUJIRE APOSTOLICĂ

- Cât de mult m-am lăsat pătruns de spiritul sacerdotal? Viața mea este dominată de dorința de a sluji împărăția lui Dumnezeu? Îmi "dăruiesc" într-adevăr timpul și forțele pentru misiunea providențială care mi-a fost încredințată? Fără pierdere de timp sau căutarea comodității?
- Respect ierarhia muncilor la care sunt angajat? Studiez cu seriozitate? Particip cu bucurie la activitățile la care sunt solicitat?
- Mă străduiesc să păstrez și să perfecționez calitățile mele educative și pastorale? Mă preocup de a verifica faptele mele, de a urmări schimbările vieții și de a mă adapta la ele pentru a răspunde mai bine la nevoile timpului și locului?
- Ce fac pentru a dezvolta în mine acele virtuți care mă ajută să fiu mai aproape de oameni, frații mei?
- Evit orice parțialitate pentru a-i iubi și a-i sluji pe cei la care Domnul mă trimite? Îi prefer mai curând pe cei mai puțin favorizați sau pe cei marginalizați?
- Muncesc în spirit de grup, practicând solidaritatea și colaborarea, și depășind orice gelozie sau rivalitate?

III - VIAȚA FRĂȚEASCĂ

- Mă simt în mod profund membrul unei comunități față de care am datoria să-i respect dimensiunile naturale și supranaturale? Mă simt responsabil față de frații mei și față de edificarea comunității?
- Mă comport ca un frate și prieten față de fiecare din confrații mei? Iubirea interioară: resping orice judecată aspră, orice antipatie? În cuvinte: mă abțin de la orice cuvânt jignitor? În fapte: suportare, iertare, ajutor, bună dispoziție...?
- Contestarea actuală a voturilor sacre în anumite ambiente este pentru mine o ocazie de a aprofunda sensul consacrării mele Domnului, pentru o misiune mai eficace?
- Sunt conștient de importanța acestei angajări cu o viziune de credință pozitivă: mai curat pentru a iubi mai mult și mai profund?
- Accept sincer legea dublă a vegherii și a mortificării, necesară pentru o adevărată curăție a inimii și a simțurilor? În caz de dificultate apelez la mijloacele recomandate pentru a ieși victorios: încredere în confesor, rugăciune mai intensă, asceză mai potrivită?
- Trăiesc spiritul de sărăcie din perspectiva credinței: imitarea lui Cristos sărac, disponibilitatea față de cei săraci, comuniunea generoasă și frățească a bunurilor, dar nu numai a bunurilor ci și a energiilor, talentelor, experiențelor?
- Practic spiritul de sărăcie: refuzul comodității, munca pentru câștigarea pâinii, economia, participarea la preocupările celor săraci?
- Trăiesc ascultarea din spirit de credință, depășind vederile și judecățile pur umane?

IV - VIATA MEA INTERIOARĂ: COMUNIUNE CU CRISTOS ȘI CU TATĂL ÎN DUHUL SFÂNT

- Sunt conștient că credința prezentă comportă încă lumini, și umbre? Voi fi "educator în credință", mă străduiesc să dobândesc mai întâi cunoașterea cea mai înaltă despre Cristos și Tatăl și să trăiesc în prezența lor? Ce loc ocupă în viața mea ascultarea cuvântului lor? Mă străduiesc să privesc la lumina prezenței lor invizibile persoanele, lucrurile, evenimentele?
- Mi-am păstrat cu adevărat o încredere nelimitată în Dumnezeu, Tatăl meu, și în Cristos, Mântuitorul meu? Mai ales în încercări și insuccese? M-am încrezut mai mult în Dumnezeu decât în puterile mele? Am răspuns la pesimismul lumii cu o speranță creștină invincibilă?
- Viața mea este polarizată într-adevăr de iubirea și slujirea lui Cristos și a Tatălui?
- Cum particip la celebrările din timpul anului liturgic: Ce folos spiritual am tras din celebrările sărbătorilor? Cu ce spirit trăiesc Duminica?
- Am participat la Sfânta Liturghie cu credință? Ca întâlnire dintre viața lui Cristos "care s-a oferit deja" și viața mea "care trebuie să se ofere?" Care este rodul împărtășaniei mele?
- Ce semnificație are pentru viața mea actuală rugăciunea zilnică? Ce mijloace trebuie să adopt pentru ca ea să aibă o mai mare eficacitate în cursul zilei?
- Am rezervat în viața mea zilnică un timp de tăcere? M-am rugat personal? L-am vizitat de bunăvoie pe Domnul prezent în Sfântul Sacrament?
- Am contemplat misterul Inimii sale străpunse?
- M-am rugat mai mult în momentele de încercare? Sunt conștient că rugăciunea este uneori dificilă, și aridă, și de aceea ea trebuie să devină o invitație la o iubire gratuită?
- Am acordat Mariei, Mama lui Cristos și a mea, locul pe care trebuie să-l ocupe în viața mea? Mă rog cu plăcere sfântul Rozariu? Mă rog la sfinții mei patroni?
- Trăiesc în așa fel încât viața mea să devină o mărturie adevărată a Aceluia care m-a chemat la o slujire atât de mare?

Căință și propunere

Doamne Dumnezeule, care m-ai creat și m-ai păstrat până în clipa aceasta, cât de nerecunoscător am fost față de toate binefacerile tale! În loc să te iubesc, te-am supărat și necinstit prin păcatele mele. Îmi dau seama cât rău am făcut, părăsindu-te pe tine, Părintele meu preabun. Mă căiesc de toate păcatele mele și aș voi să nu le mai fac vreodată.

De acum înainte, cu ajutorul harului tău, mă voi feri de ele, străduindu-mă să duc o viață sfântă și nepătată. Mântuitorul meu, Isuse Cristoase, tu m-ai iubit atât de mult încât ți-ai vărsat și sângele pe cruce, ca să mă răscumperi de păcate, iar eu te-am răsplătit cu supărare și întristare. Am nesocotit suferințele tale și le-am reînnoit prin păcatele mele. Mă arunc în genunchi la picioarele tale și te rog fierbinte să-mi ierți rătăcirile. Urăsc din tot sufletul și din toate puterile mele orice păcat și voiesc să mă feresc de tot ce te-ar putea întrista pe tine, scumpul meu Mântuitor. Duhule Sfânt, prin păcate am necinstit trupul și sufletul meu pe care le-ai ales drept locuință și te-am alungat de la mine. Merit să fiu pedepsit, dar tu, Doamne, iartă-mă după nesfârșita-ți îndurare. Plâng pentru păcatele mele pentru că prin ele te-am supărat pe tine care ești atât de bun și vrednic de iubire. De azi înainte sunt hotărât să nu le mai săvârșesc și vreau să te iubesc din tot sufletul totdeauna. Amin.

Mărturisirea păcatelor

C. Lăudat să fie Isus Cristos!
P. În vecii vecilor. Amin.
C. În numele Tatălui și al Fiului și al Duhului Sfânt. Amin.
P. Dumnezeu care revarsă lumina în inimile noastre să te ajute să-ți recunoști cu sinceritate păcatele și să ai încredere în mila sa.
C. Amin.
(Se citește Cuvântul lui Dumnezeu)
C. Mărturisesc lui Dumnezeu atotputernicul și sfinției voastre, părinte, păcatele mele. (spune vârsta și condiția socială)
M-am spovedit acum... (spune când te-ai spovedit ultima dată). De atunci am făcut următoarele păcate... (mărturisește păcatele, apoi spune:)
Mă învinuiesc și de păcatele de care nu-mi amintesc, cer iertare de la Dumnezeu, iar de la sfinția voastră, părinte, pocăință și dezlegare. (Ascultă sfaturile duhovnicului, și ține minte pocăința dată. Așteaptă până primești dezlegarea.)

P. Dumnezeu, Părintele îndurărilor, care a împăcat lumea cu sine prin moartea și Învierea Fiului său și a trimis pe Duhul Sfânt spre iertarea păcatelor, prin puterea acordată Bisericii să-ți dăruiască iertare și pace. Iar eu te dezleg de păcatele tale în numele Tatălui și al Fiului și al Sfântului Duh.
C. Amin.
P. Lăudați pe Domnul pentru că este bun
C. Veșnică este îndurarea lui!
P. Dumnezeu ți-a iertat păcatele, mergi în pace!
C. Mulțumim lui Dumnezeu!



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat