Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 PRECES - CARTE DE RUGĂCIUNI 

II. EUHARISTIA - CENTRUL VIEȚII MELE

7. VIZITE LA PREASFÂNTUL SACRAMENT

I. Oaspetele lui Isus

Imnul
În fața sfântului altar
Plecați cu fața la pământ,
Stau îngerii, adânc mișcați,
Și cântă Domnului preasfânt.

În sfânta Taină ei privesc
Pe-acel ce este nepătruns,
Pe-acel ce nouă tuturor,
În astă viață este-ascuns.

Să ne-nchinăm cu ei și noi
În fața Domnului Isus,
Căci el ne-ajută în nevoi
Și ne iubește-n chip nespus.

Pe-al nostru scump Mântuitor
Și noi cu ei să-l lăudăm
Și sfânt, sfânt, sfânt cu toții-n cor
Necontenit să-i tot cântăm.

Lectură biblică Matei 11,28-30

În acel timp, Isus a spus mulțimilor: "Veniți la mine toți cei osteniți și împovărați și eu vă voi odihni. Luați jugul meu asupra voastră și învățați de la mine căci sunt blând și smerit cu inima și veți găsi odihnă pentru sufletele voastre. Căci jugul meu este dulce și povara mea este ușoară".

Reflecție

O Isuse, din dragoste către noi, tu stai zi și noapte pe altare în preasfântul sacrament al Euharistiei și ne chemi cu insistență să venim la tine pentru a fi ajutați în suferințele care ne apasă. Primește-mă și pe mine păcătosul care vin înaintea ta ca să te vizitez și să-ți aduc un mic semn al recunoștinței pentru dragostea ce mi-o porți.

O Isuse, mă închin ție și-ți dăruiesc trupul și sufletul meu, libertatea și voința mea întreagă, căci tot ce sunt și am, toate îți aparțin și nu fac altceva decât să ți le înapoiez, pentru ca tu să le stăpânești și să dispui de ele după cum voiești. Isuse, dă-mi iubirea ta și nu permite vreodată să mă despart de tine. Amin.

Tatăl nostru... Bucură-te, Marie... Slavă Tatălui... și Împărtășania spirituală. Se poate încheia cu un Psalm sau o rugăciune în cinstea preasfântului Sacrament.

Împărtășania spirituală

O Isuse, eu te cred aici de față în preasfântul Sacrament al altarului. Te iubesc din toată inima și doresc să vii în sărmanul meu suflet, umilit și plin de căință. Știu că sunt nevrednic de un asemenea favor, dar mă încred în bunătatea ta. Dragostea ta față de suflete te va aduce și în inima mea, pentru ca să rămâi în mine și eu în tine. Maică preasfântă, dă-mi inima ta neprihănită, pentru a-l găzdui pe oaspetele meu divin.

(Vei rămâne câteva clipe în reculegere, în așteptare).

Te îmbrățișez, iubitul meu Mântuitor, și mă dăruiesc cu totul ție. Dă-mi numai dragostea ta și fă-mă statornic, pentru ca niciodată să nu te părăsesc, ci să împlinesc întotdeauna voința ta.

Rugăciune

Doamne Isuse, Mântuitorul nostru, tu ai chemat pe oameni la tine pentru a-i mântui și pentru a le împărți binefacerile tale divine. Vin și eu, plin de păcate și de greșeli, pentru a mă învrednici de iertare și pentru a implora harul tău. Ajută-mă să fac bine această vizită, ca să mă învrednicesc de binecuvântarea și darurile tale, care viețuiești și domnești în vecii vecilor. Amin.

II. Locuința lui Isus

Imnul
În iubirea-ți nesfârșită,
O Isuse preaiubit,
Tu te-ai dat cu totul nouă
Pentru noi tu te-ai jertfit.

Pentru noi în sfânta Taină
Ai rămas pe-acest pământ,
Și ne dai mereu dovadă
De-al tău veșnic legământ.

O Isuse-a ta iubire
Nu putem s-o prețuim
Și în veci, cum se cuvine,
Nu putem să-ți mulțumim.

Dar în schimb cu totul ție
Doamne, astăzi ne jertfim
Ca acum și-n veșnicie
Ne-ncetat ai tăi să fim.

Lectură biblică Ioan 1,35-39

Ioan stătea cu doi dintre ucenicii săi. Îndreptându-și privirea spre Isus, care trecea, a zis: "Iată Mielul lui Dumnezeu". Cei doi ucenici l-au auzit când a spus acestea și au mers după Isus. Isus, întorcându-se, și văzându-i că merg după el, le-a zis: "Pe cine căutați?" Iar ei au răspuns: "Rabi, unde locuiești?" El le-a zis: "Veniți și vedeți". Au mers deci și au văzut unde locuia; și au rămas la el în ziua aceea.

Reflecție

Doamne Isuse Cristoase, tu ai voit să rămâi în mijlocul nostru și ți-ai ales drept locuință casa sfântă a Tatălui tău, care este Biserica. Aici îi chemi și-i aștepți pe oamenii dornici să te cunoască și să se împărtășească din darurile tale scumpe. Iată-mă și pe mine, ascultând de chemarea tainică a harului tău și de glasul profetic al Bisericii, vin în casa ta să văd unde locuiești. Casa ta e lipsită de confortul locuințelor împărătești, dar este plină de tăcere, demnitate și pace. Aici poate găsi oricine un moment de fericire și să plece apoi mulțumit la datoria sa.

Dă-mi harul să vin adesea să te vizitez și să depun la picioarele tale durerea și bucuria care-mi însoțește viața. Cucerește-mi inima, așa cum i-ai cucerit pe sfinții apostoli, pentru a-ți sluji cu drag în tot timpul vieții. Amin.

Tatăl nostru... Bucură-te, Marie... Slavă Tatălui... și Împărtășania spirituală. Se poate încheia cu un Psalm sau o rugăciune în cinstea preasfântului Sacrament.

Rugăciune

Tu m-ai chemat, Doamne, să te vizitez; dă-mi harul să rămân cu bucurie în preajma ta, pentru ca să te urmez cu credință, în călătoria spre patria cerească și să mă învrednicesc de a fi primit în lăcașurile tale veșnice din ceruri. Care viețuiești și domnești în vecii vecilor. Amin.

III. Sărăcia lui Isus

Imnul
O tu, ce zi și noapte
La sfântul tău altar,
M-aștepți cu nerăbdare
Să-mi dai belșug de har.

Primește-mi rugăciunea,
Ce astăzi ți-o aduc,
Și fă ca de la tine
Bogat eu să mă duc.

Bogat de-a ta iubire,
Aprins de focu-i sfânt,
Să n-am altă iubire
Cât sunt pe-acest pământ.

Oriunde mă voi duce,
Oricât aș mai trăi,
Să-nvăț pe orișicine
Pe tine-a te iubi..

Lectură biblică Luca 9,57-58

Mergând pe drum, un om i-a spus lui Isus: "Te voi urma, oriunde vei merge". Isus i-a răspuns: "Vulpile au vizuini, păsările cerului au cuiburi, dar Fiul Omului nu are unde să-și plece capul".

Reflecție

O bune și dulce Isuse, tu în viața ta pământească ai voit să trăiești sărac și lipsit chiar și de lucrurile cele mai trebuincioase, așa încât ai putut să spui că nu ai unde să-ți pleci capul. Rămânând în sacramentul Euharistiei, noi ți-am oferit un sălaș care de multe ori nu este îngrijit, iar tu rămâi singur în tabernacolele părăsite. O, de ar cunoaște oamenii belșugul de haruri și ajutoare pe care le împarți celor care te vizitează! Te-ar invita în grabă în casa și în inima lor.

Isuse, în toate necazurile mele sufletești și trupești voi veni la tine, bine știind că sărăcia ta mă va îmbogăți în toate. Iar dacă tu voiești să rămân mai departe în sărăcie, voi veni să împart cu tine amarul meu, pentru ca împreună cu tine să obțin de la Tatăl ceresc îndurare și ajutor pentru cei sărmani.

Tatăl nostru... Bucură-te, Marie... Slavă Tatălui... și Împărtășania spirituală. Se poate încheia cu un Psalm sau cu o rugăciune în cinstea preasfântului Sacrament.

Rugăciune

Doamne Isuse Cristoase, tu ai renunțat la toate pentru a rămâne mereu în mijlocul nostru. Ajută-ne să iubim sărăcia ta și astfel să ne învrednicim de harurile tale suprafirești. Amin.

IV. In preajma lui Isus

Imnul
Când spre cer îmi zboară gândul,
Spre lăcașul fericit,
Nouri negri mă-mpresoară
Și mă simt neliniștit.

Dar neliniștea dispare,
Orișicând mă-mpărtășesc,
La prezența ta, Isuse,
Norii toți se risipesc.

Când în inima mea, Doamne,
Tu vii să te odihnești,
Eu în mână am arvuna
Bucuriilor cerești.

Și atunci nu-mi este frică,
Orișice s-ar întâmpla,
La prezența ta, deodată,
Toți dușmanii vor cădea.

Lectură biblică Marcu 4,35-41

Isus vorbise toată ziua mulțimii în parabole. Seara a spus ucenicilor săi: "Să trecem pe malul celălalt". Părăsind mulțimea, l-au luat pe Isus cu ei în luntrea în care erau. Și alte luntre l-au însoțit. Deodată, s-a iscat o furtună puternică; valurile loveau luntrea atât de tare, încât a început să se umple cu apă. Isus dormea în spatele luntrei, pe o pernă. Atunci l-au trezit și i-au spus: "Învățătorule, nu-ți pasă că pierim?" Trezindu-se, a dojenit vântul și a spus mării: "Taci! Liniștește-te!" Vântul s-a potolit și s-a făcut o liniște deplină. Isus le-a spus: "De ce sunteți așa de fricoși? Nu mai aveți credință?" Ei au fost cuprinși de o mare teamă și spuneau între ei: "Cine este omul acesta, că până și vântul și marea îl ascultă?"

Reflecție

Doamne Isuse, apostolii nu te cunoșteau pe deplin, căci nu aveau o credință puternică în tine. Ei credeau că tu nu ești conștient de primejdie și de aceea te-au trezit; curând însă și-au dat seama ca tu știi toate și toate ascultă de glasul tău. Însuflețit de această credință, eu te mărturisesc stăpânul cerului și al pământului și alerg cu toată încrederea la ajutorul tău în ispitele vieții, spunându-ți: Scapă-mă, Doamne, căci pier!

Doamne Isuse, deși cu ochii trupului eu nu văd decât chipul pâinii, totuși te mărturisesc prezent în Taina sfântă cu dumnezeirea și omenirea ta. Tu, cel atotputernic, poți să mă scapi de toate primejdiile și de toți dușmanii. Nu te supăra, Doamne, că alerg la tine de vreme ce tu însuți ne-ai spus să venim la tine în suferințele noastre. Scapă-mă, Doamne, de toate primejdiile, liniștește-mi sufletul tulburat de atâtea ispite și dăruiește-mi pacea de care am atâta nevoie, ca să ajung cu siguranță la portul mântuirii veșnice. Amin.

Tatăl nostru... Bucură-te, Marie... Slavă Tatălui... și Împărtășania spirituală. Se poate încheia cu un Psalm sau cu o rugăciune în cinstea preasfântului Sacrament.

Rugăciune

Doamne Isuse Cristoase, stăpânul cerului și al pământului, îndreaptă inimile noastre spre cuvântul tău, în care să-și găsească hrana și tăria necesară pentru a înfrunta orice ispită. Tu care viețuiești și domnești în vecii vecilor. Amin.

V. Orbul din Ierihon

Imnul
Doamne, tu ești pâinea vie,
Ce din ceruri ai venit,
Să hrănești al nostru suflet
Prin păcate-așa slăbit.

Cel ce e hrănit de tine
Nu mai poate flămânzi;
Cine bea din apa-ți vie
Sete nu va mai simți.

Azi venim cu toți la tine,
Și flămânzi și însetați,
Ca la masa ta cerească
Să fim iarăși săturați.

Să avem mereu putere
Pân'la urmă să luptăm
Cu dușmanii ce ne-atacă
Și pe drum să nu cădem.

Lectură biblică Luca 18,35-43

În drum spre Ierusalim, când Isus s-a apropiat de Ierihon, un orb ședea pe marginea drumului și cerșea. Auzind că trece o mare mulțime de oameni, el a întrebat ce se petrece. I s-a spus că trece Isus din Nazaret. Atunci el a început să strige: "Isuse, fiul lui David, ai milă de mine!" Isus s-a oprit și a poruncit ca orbul să fie adus la el. Când orbul s-a apropiat, Isus l-a întrebat: "Ce vrei să fac pentru tine?" El i-a răspuns: "Doamne, să văd!" Isus i-a zis: "Vezi! Credința ta te-a salvat!" În aceeași clipă omul a început să vadă și îl urma pe Isus, preamărind pe Dumnezeu. Și tot poporul, văzând aceasta, a dat laudă lui Dumnezeu.

Reflecție

Doamne Isuse Cristoase, dacă este o mare nenorocire a fi orb trupește, e și mai tristă starea de a fi orb sufletește. Tu ai redat orbilor vederea, răsplătind astfel credința lor.

Cu aceeași încredere, alerg și eu la tine, spunându-ți: "Isuse, Fiul lui David, ai milă de mine, fă-mă să văd!" Să văd, Doamne, greșelile mele multe și mari, pentru ca să le plâng și să mă îndrept. Să văd deșertăciunile plăcerilor pământești pentru a le părăsi din toată inima. Să văd frumusețea învățăturilor tale, pentru a nu da crezare cuvintelor înșelătoare și înveninate ale lumii. Te mai rog, o, bunule Mântuitor, să dai lumina credinței tuturor popoarelor care stau în întunericul morții, pentru ca să cunoască și ele calea mântuirii și astfel să-ți aducă mulțumiri, acum și-n veșnicie, ție, care viețuiești și domnești în vecii vecilor. Amin.

Tatăl nostru... Bucură-te, Marie... Slavă Tatălui... și Împărtășania spirituală. Se poate încheia cu un Psalm sau cu o rugăciune în cinstea preasfântului Sacrament.

Rugăciune

În sfântul Sacrament al altarului, te-ai lipsit, o Isuse, de strălucirea vizibilă pentru ca să înțelegem mai bine iubirea ta. Luminează ochii sufletului meu să pot înțelege tot mai mult această Taină preasfântă. Tu care viețuiești și domnești în vecii vecilor. Amin.

VI. Răbdarea lui Isus

Imnul
Doamne, tu din cer cu mană
Ai hrănit poporul tău;
Însă, vai, de la o vreme
El s-a plâns că-i gustul rău.

Pe noi însă, Milostive,
Nu cu mană ne hrănești,
Ci cu carnea ta preasfântă
Foamea tu ne-o potolești.

Doamne, fă-ne cu plăcere
Trupul tău noi să-l mâncăm,
Și mereu a lui dulceață
Pân'la moarte s-o gustăm.

Și să nu ne-ademenească
Niciodată cel viclean,
Să putem ajunge teferi,
Fericiți, toți la liman.

Lectură biblică Matei 26,47-50

In timp ce încă mai vorbea, iată că a venit Iuda, unul din cei doisprezece, iar cu el o ceată mare, cu săbii și ciomege, trimisă de arhierei și de bătrânii poporului. Trădătorul le dăduse un semn, zicând: "Cel pe care îl voi săruta, acela este! Arestați-l!" Și numaidecât se duse la Isus, zicând: "Te salut, Rabi!" și îl sărută. Dar Isus i-a zis: "Prietene, pentru aceasta ai venit?" Atunci ei au înaintat, au pus mâna pe Isus și l-au arestat.

Reflecție

O Isuse, tu nu l-ai refuzat și nu l-ai împiedicat nici pe Iuda, deși știai că venea la tine cu gând rău și viclean, când te aflai în Grădina Măslinilor. Mai mult, tu l-ai lăsat să se apropie de tine și apoi să te sărute. Iuda merita să fie trăsnit pe loc, dar tu i-ai zis: "Prietene". Doamne, blândețea ta e de nepătruns. Fericit acel păcătos care știe să se folosească de ea. Poate și eu m-am apropiat de tine de atâtea ori, dacă nu cu gând trădător ca Iuda, cel puțin cu sufletul încărcat de păcate. Tu însă, în loc să mă pedepsești îndată, cum eram vrednic, mi-ai dat răgaz să mă pot întoarce și să fac pocăință.

O Isuse, îți mulțumesc din toată inima pentru răbdarea și mila pe care ai avut-o față de mine și-ți făgăduiesc că-mi voi da toată silința de a nu mai păcătui și de a mă îndrepta. Dacă însă, cu toată strădania de a nu mai păcătui, te voi supăra din nou, te rog nu mă părăsi cu harul tău, căci nu vreau să mor în deznădejde ca Iuda, ci plin de încredere în mila ta, ca tâlharul răstignit la dreapta crucii tale. Amin.

Tatăl nostru... Bucură-te, Marie... Slavă Tatălui... și Împărtășania spirituală. Se poate încheia cu un Psalm sau cu o rugăciune în cinstea preasfântului Sacrament.

Rugăciune

Doamne Isuse, tu ai chemat la harul tău pe cei pe care i-a înșelat dușmanul mântuirii. Dă-mi și mie harul să-ți cunosc nemărginita îndurare, pentru a te slăvi de-a pururi. Care viețuiești și domnești în vecii vecilor. Amin.

VII. Mama fiilor lui Zebedeu

Imnul
Sub chip smerit de pâine sacră
În Taina sfântă stai ascuns,
Tu, care-acum domnești în ceruri
În slava ta de nepătruns.

Isuse bune, din iubire
Așa de mult tu te smerești
Și pe pământ cât mai aproape
De noi, tu vrei să locuiești.

Mai vrei ca noi fără de frică,
De tine să ne-apropiem
Și-n sfânta Cuminecătură
Să te primim oricând noi vrem.

A ta iubire, o Isuse,
E fără margini, noi o știm.
Și vrednicește niciodată
Nu vom putea să-ți mulțumim.

Lectură biblică Matei 20,20-23

Pe când Isus se îndrepta spre Ierusalim, s-a apropiat de el mama lui Iacob și Ioan, fiii lui Zebedeu, împreună cu fiii săi, s-a aplecat adânc în fața lui, spunând că vrea să-i ceară ceva. El i-a zis: "Ce vrei?" I-a răspuns: "Iată-i pe acești doi fii ai mei: poruncește ca ei să șadă unul la dreapta ta și celălalt la stânga în împărăția ta". Isus i-a răspuns: "Nu știți ce cereți. Sunteți în stare să beți paharul pe care îl voi bea eu?" Iar ei au spus: "Suntem". El le-a zis: "Paharul meu îl veți bea. Cât privește însă a ședea la dreapta și la stânga mea, nu-mi stă în putere să hotărăsc. Tatăl meu a hotărât deja pentru cine sunt pregătite aceste locuri".

Reflecție

Doamne Isuse, ca și mama fiilor lui Zebedeu, vin astăzi în fața ta, însă nu pentru a-ți cere onoruri, ci pentru a implora îndurarea ta față de cei păcătoși. Într-un chip deosebit te implor pentru rudele, prietenii și cunoscuții mei. Dintre cei doisprezece apostoli, tu, Doamne, l-ai iubit în chip deosebit pe Ioan, iar dintre popoarele lumii ai avut o predilecție deosebită pentru poporul lui Israel, numindu-l poporul tău.

Așadar, dacă azi vin și cer milă și îndurare, într-un chip deosebit pentru cei dragi ai mei, nu fac altceva decât să urmez pilda ta. Tu ești păstorul cel bun, samariteanul milostiv. Fie-ți milă de cei pe care îi iubesc, iartă-le păcatele și îndepărtează de la ei toate pedepsele și nenorocirile. Fă ca toată familia din care fac parte, să fie pildă vie de credință și virtute, pentru ca să ne învrednicim de binecuvântarea ta în toate câte le întreprindem. Într-un chip deosebit te rog să binevoiești a chema dintre rudele mele, tineri și tinere care să se consacre lui Dumnezeu în viața de apostolat. Amin.

Tatăl nostru... Bucură-te, Marie... Slavă Tatălui... și Împărtășania spirituală. Se poate încheia cu un Psalm sau cu o rugăciune în cinstea preasfântului Sacrament.

Rugăciune

Doamne Isuse, în Taina sfântă a altarului, ne dai cea mai frumoasă lecție de rugăciune. Învață-ne și pe noi să-l preamărim pe Tatăl veșnic cu tine, prin tine și în tine, care viețuiești și domnești în toți vecii vecilor. Amin.

VIII. Isus, sfetnic credincios

Imnul
Doamne, tu ești pomul vieții
Pururi verde și-nflorit,
Veșnic plin de roade scumpe
Și de nimenea păzit.

Pururi toți cu-mbelșugare
Din el roade să mâncăm
Și, cât vrem, sub a lui umbră,
Să petrecem și să stăm.

Chiar mai mult, cu-amenințare
Aspru tu ne poruncești
Să mâncăm din a lui roade,
Ca să nu ne pedepsești.

O Isuse, a ta poruncă
Noi cu toți vrem s-o-mplinim
Nu din frică de pedeapsă,
Dar fiindcă te iubim.

Lectură biblică Marcu 10,17-21

Pe când Isus era gata să plece la drum, a alergat la el un om, a căzut în genunchi înaintea lui și l-a întrebat: "Învățătorule bun, ce trebuie să fac ca să moștenesc viața veșnică?" Isus i-a răspuns: "Pentru ce mă numești bun? Nimeni nu este bun, decât unul singur: Dumnezeu! Cunoști poruncile: să nu ucizi, să nu săvârșești adulter, să nu furi, să nu dai mărturie falsă, să nu înșeli pe nimeni, cinstește pe tatăl tău și pe mama ta"! El i-a răspuns: "Învățătorule, toate aceste porunci le-am păzit din tinerețe". Atunci Isus, fixându-l cu privirea, l-a îndrăgit și i-a spus: "Un singur lucru îți lipsește: mergi, vinde tot ce ai, împarte la săraci, și vei avea comoară în cer; apoi vino și urmează-mă!" Dar el, întristându-se la auzul acestor cuvinte, a plecat, căci avea multe bogății.

Reflecție

O bune și dulce Isuse, în viață, omul are de multe ori nevoie de sfatul unui prieten bun, dar de multe ori un asemenea prieten este foarte greu de găsit sau lipsește cu desăvârșire. Sunt împrejurări în viață, în care nici un om de pe pământ nu este în stare să dea un sfat potrivit care să te scoată dintr-o încurcătură sau să-ți liniștească sufletul. Tu însă, bune Isuse, ai binevoit să vii în ajutorul nostru în asemenea momente grele; tu însuți ești sfetnicul cel mai devotat. Rămânând cu noi în sfânta Euharistie, ne primești oricând, ne asculți cu răbdare, și nu te plictisești niciodată, oricât de des am veni la tine.

Mai mult, numai tu singur ne poți da sfatul cel mai bun, cel mai sigur, numai tu liniștești furtunile din sufletul nostru. De azi înainte o Isuse, te rog să fii tu singurul meu sfetnic atât în cele sufletești cât și în cele pământești, pentru ca să caut în toate voința sfântă a lui Dumnezeu. Amin.

Tatăl nostru... Bucură-te, Marie... Slavă Tatălui... și Împărtășania spirituală. Se poate încheia cu un Psalm sau cu o rugăciune în cinstea preasfântului Sacrament.

Rugăciune

Doamne Dumnezeule, tu îi înfrunți pe cei mândri, iar celor smeriți le dai harul tău; dăruiește-ne o inimă căită pentru a ne face părtași de îndurarea ta. Prin Cristos, Domnul nostru. Amin.

IX. Păstorul cel bun

Imnul
Care alt păstor pe lume
Își hrănește turma sa
Cum tu o hrănești, Isuse,
Chiar cu însăși carnea ta?

Care alt păstor pe lume
Stă de veghe nemișcat
Să-și păzească turma scumpă
Zi și noapte neîncetat?

Numai tu, Isuse bune,
Ești acel preabun păstor
Ce-ți dai viața pentru turmă
Și ești pururi veghetor.

Numai tu, Isuse bune,
Să fii pururi partea mea
Și în turma ta cea scumpă
Veșnic mă voi bucura.

Lectură biblică Ioan 10,11-16

Vorbind iudeilor, Isus le-a spus: "Eu sunt păstorul cel bun. Păstorul bun își dă viața pentru oile sale. Cel plătit nu este păstor, căci oile nu-i aparțin. Dacă vede lupul venind, el lasă oile și fuge, iar lupul le răpește și le risipește. Cel plătit fuge, pentru că nu-l interesează decât plata și nu-i pasă de oi. Eu sunt păstorul cel bun; eu cunosc oile mele și oile mele mă cunosc pe mine, precum mă cunoaște Tatăl și eu îl cunosc pe Tatăl. Eu îmi dau viața pentru oile mele. Mai am și alte oi, care nu sunt din staulul acesta. Și pe acelea trebuie să le aduc. Ele vor asculta glasul meu: va fi o singură turmă și un singur păstor".

Reflecție

O Isuse, tu ești păstorul cel bun, iar noi suntem oile pe care le-ai răscumpărat cu prețul sângelui tău. Deși te-ai înălțat la cer și noi nu te putem privi cu ochii trupești, totuși știm că tu ești cu noi până la sfârșitul veacurilor, nu numai cu dumnezeirea,dar și cu omenirea ta în preasfântul Sacrament al altarului.

O Isuse, tu ai rămas în mijlocul nostru și de aceea avem datoria să ne adunăm în jurul tău pentru a asculta poruncile și sfaturile tale. Dar mulți dintre ai tăi s-au îndepărtat și nu mai vor să te asculte. Unii au devenit chiar dușmanii tăi de moarte. Isuse, eu nu vreau să mă îndepărtez niciodată de tine, ci vreau să te iubesc totdeauna și să-ți ascult cuvântul. Amin.

Tatăl nostru... Bucură-te, Marie... Slavă Tatălui... și Împărtășania spirituală. Se poate încheia cu un Psalm sau cu o rugăciune în cinstea preasfântului Sacrament.

Rugăciune

Dumnezeule atotputernic și veșnic, călăuzește-ne spre bucuriile cerești, pentru ca și turma să ajungă acolo unde a ajuns păstorul biruitor. Prin Cristos Domnul nostru. Amin.

X. Vindecătorul bolnavilor

Imnul
Tu care te numești iubire,
Isuse om și Dumnezeu,
Prezența ta în sfânta Taină,
Uimește azi sufletul meu

Eu pe altar văd vin și pâine
Nimic nu e deosebit.
Și totuși, sub aceste chipuri
Tu ești Isuse tăinuit.

De n-ai fi tu ce-mi spui acestea
N-aș crede-n veci așa ceva,
Dar la cuvântul tău plec capul
Căci tu ai spus că e așa.

Eu te ador cu umilință
Deși acum nu pot vedea.
Căci ochii mei pot să mă înșele
Dar niciodată vorba ta.

Lectură biblică Marcu 1,32-34

Seara, după asfințitul soarelui, au adus la el pe toți bolnavii și pe cei stăpâniți de duhuri rele. Tot orașul s-a adunat în fața porții. El a vindecat tot felul de bolnavi și a alungat mulți diavoli. Pe diavoli îi oprea să vorbească, pentru că știau cine este el.

Reflecție

O Isuse, tu ai fost prevestit ca unul care vindeci pe cei bolnavi de toate neputințele lor. Venit în lume, tu ți-ai arătat compătimirea și iubirea față de cei nenorociți, dăruindu-le sănătatea. Dar în același timp tu îi conduceai la mântuire, făcându-i să simtă și durerile sufletești și să te roage să le ierți păcatele. De aceea, ei se îmbulzeau ca măcar să-ți atingă veșmintele, fiind convinși că astfel vor fi vindecați. De ce oare, Doamne, nu este și astăzi aceeași îmbulzeală în fața altarului tău? Nu ești oare același în preasfântul Sacrament al altarului, același care odinioară ai vindecat pe cei bolnavi? Oare azi avem mai puțină nevoie de tine? Oare ești mai puțin puternic și îndurător decât atunci? Sau poate tu voiești să-i lași pe oameni să sufere mai mult ca atunci? De ce nu aleargă la tine? Deoarece s-a răcit credința lor și nu vor să mai vină la tine. Deoarece pentru cele sufletești nici nu mai simt trebuință.

Întărit de credința mea, mă apropii de tine și te rog pentru frații mei rătăciți și bolnavi. Fii îndurător și apropie-te de ei pentru că mulți nu se pot mântui de suferințele lor, neavând un om care să-i conducă la tine. Trimite lumii apostoli ai cuvântului și ai milei tale. Amin.

Tatăl nostru... Bucură-te, Marie... Slavă Tatălui... și Împărtășania spirituală. Se poate încheia cu un Psalm sau cu o rugăciune în cinstea preasfântului Sacrament.

Rugăciune

Doamne Isuse, toate ascultă de glasul tău. Alină suferințele celor bolnavi și redă-le pacea și sănătatea mult dorită. Tu care viețuiești și domnești în vecii vecilor. Amin.

XI. Recunoștință

Imnul
Când sufletul meu, Doamne,
Flămând și însetat
Se-ndreaptă către tine
Să fie mângâiat,

La masa ta preasfântă
Tu, Doamne-l pui să stea
Și-l saturi cu-al tău sânge
Cu însăși carnea ta.

Iubirea-ți părintească
E de neîntrecut
Și taina ei adâncă
E de nepriceput.

Deși cum se cuvine,
Nu pot să-ți mulțumesc,
Vreau pururi și în toate
Sincer să te iubesc.

Lectură biblică Luca 17,11-19

Îndreptându-se spre Ierusalim, Isus trecea prin ținutul dintre Samaria și Galileea. Intrând într-un sat, l-au întâmpinat zece leproși care s-au oprit și i-au strigat de departe: "Isuse, Învățătorule, ai milă de noi!" Văzându-i, Isus le-a zis: "Mergeți și arătați-vă preoților!" Pe când mergeau, au fost curățiți de lepră. Unul dintre ei, când s-a văzut vindecat, s-a întors preamărindu-l pe Dumnezeu cu glas tare, s-a aruncat cu fața la pământ în fața lui Isus și i-a mulțumit. Acesta era samaritean. Isus l-a întrebat: "Oare nu toți cei zece au fost curățiți? Ceilalți nouă unde sunt? Nu s-a întors nici unul să dea slavă lui Dumnezeu afară de acest străin?" Și i-a zis: "Ridică-te și mergi. Credința ta te-a vindecat".

Reflecție

Dintre cei zece leproși s-a întors, o Isuse, acela care a fost mai mult impresionat de dărnicia ta față de cei sărmani, pe când cei obișnuiți cu favorurile tale, nici nu s-au gândit să-ți mulțumească. Așa se întâmplă și cu noi. Tu reverși peste credincioșii tăi atâtea daruri sufletești și trupești, îi vindeci de o boală cu mult mai urâtă decât lepra, și anume păcatul, și-i hrănești cu trupul tău preasfânt, iar ei pleacă fără să se gândească la tine și fără să-ți aducă mulțumirea cuvenită.

Ajută-mă, o Isuse, să mă obișnuiesc a-ți mulțumi pentru darurile tale. Măcar o zi pe lună să treacă prin fața ochilor mei toate binefacerile tale față de mine și să mă arăt recunoscător. Vreau, de asemenea, să-ți aduc laudă pentru binele pe care îl oferi chiar și acelora care uită să-ți mulțumească, sau nici nu recunosc că tu i-ai ajutat. Prin tine vreau să aduc în Duhul Sfânt mulțumire Tatălui veșnic, pentru îndurarea ta nesfârșită față de toate făpturile. Amin.

Tatăl nostru... Bucură-te, Marie... Slavă Tatălui... și Împărtășania spirituală. Se poate încheia cu un Psalm sau cu o rugăciune în cinstea preasfântului Sacrament.

Rugăciune

Doamne Isuse Cristoase, tu aștepți din partea prietenilor tăi un cuvânt de mulțumire. Ajută-mă să înțeleg iubirea care te ține prizonier în sfântul tabernacol, pentru a fi determinat să vin să-ți aduc mulțumiri ție, care viețuiești și domnești în vecii vecilor. Amin.

XII. Crucea lui Simon

Imnul
Trupul tău, Isuse bune,
Tu ne spui ca să-l mâncăm
Și ne-ndemni cu bunătate
Al tău sânge să-l gustăm.

Căci mâncare-i a ta carne
Și-al tău sânge băutură.
Cine-ndemnul ți-l ascultă,
E scăpat de orice ură.

Cine carnea ți-o mănâncă
Și-al tău sânge îl va bea
El rămâne întru tine
Și la el vei rămânea.

Fericire ca aceasta
Nu se află pe pământ
Numai îngerii și sfinții
O posedă-n cerul sfânt.

Lectură biblică Marcu 15,20-22

Iar după ce-și bătură joc de el, îl dezbrăcară de purpură, îl îmbrăcară cu hainele lui, și-l scoaseră afară să-l răstignească. Pe un trecător, un oarecare Simon din Cirene, tatăl lui Alexandru și al lui Rufus, care venea de la câmp, îl siliră să-i ducă crucea. Și îl duseră la locul Golgota, ceea ce înseamnă locul Căpățânei.

Reflecție

O Isuse, Simon din Cirene nu ți-a ieșit în cale nici din curiozitate, nici din răutate, dar nici din dragoste ca să te compătimească. El s-a întâlnit cu tine întâmplător. Își vedea de treburile lui zilnice. Tu însă l-ai chemat să sfințească această muncă prin purtarea crucii tale mântuitoare. Simon a primit cu sila crucea ta, dar prin ea tu i-ai dat harul să te cunoască și să te iubească. Cât de mare este, Doamne, bunătatea ta față de noi sărmanii păcătoși! Tu nu disprețuiești pe omul care are silă de cruce, dar îl conduci în mrejele iubirii tale și răsplătești cu iubirea ta pe cei care își fac silă pentru a face bine. De atâtea ori în viață, o Isuse, m-ai întărit cu dragostea ta, ai voit să-mi pui pe umeri crucea, dar eu poate am refuzat-o. Tu însă n-ai încetat de a-mi arăta dragostea ta nemărginită.

Îți mulțumesc din inimă și-ți cer iertare pentru răceala și nepăsarea mea față de atâtea ocazii de a face binele. Te rog pentru aceia care dezertează de la datoriile lor zilnice. Amin.

Tatăl nostru... Bucură-te, Marie... Slavă Tatălui... și Împărtășania spirituală. Se poate încheia cu un Psalm sau cu o rugăciune în cinstea preasfântului Sacrament.

Rugăciune

Doamne Isuse, tu te rogi în continuu pe altarele noastre, iar oamenii nici nu vin măcar să se unească cu tine. Atrage sufletele noastre spre tine, ca să ne rugăm cu tine, prin tine și în tine, care viețuiești și domnești în vecii vecilor. Amin.

XIII. Pe Golgota, lângă cruce

Imnul
În sfânta Euharistie
Isuse, tu mi-ai pregătit
O masă mare-mbelșugată
Ce-mi lasă sufletul uimit.

În loc de pâine tu-mi dai trupul
Și-n loc de vin sângele tău
Și vrei cu-o dragoste nespusă
Să mă hrănesc în drumul greu.

O hrană ca aceasta, Doamne,
Numai tu singur poți s-o dai,
Și când dintr-însa gust o dată,
Mă simt cu tine sus în rai.

Slăvit să fii, Isuse bune,
Și pururi binecuvântat;
În nesfârșita-ți dărnicie,
Pe tine însuți ni te-ai dat.

Lectură biblică Luca 23,39-43

Isus, în timp ce se afla pe cruce, unul dintre răufăcătorii răstigniți îl insulta, zicându-i: "Nu ești tu Mesia? Salvează-te pe tine însuți și pe noi!" Dar celălalt, răspunzând, îl mustră: "Nu te temi de Dumnezeu, tu care ești condamnat ca și el? Pentru noi pedeapsa este meritată, căci primim cele cuvenite pentru faptele noastre; acesta însă n-a făcut nici un rău!" Apoi a adăugat: "Isuse, amintește-ți de mine când vei veni ca rege!" Isus i-a răspuns: "Îți spun adevărul: astăzi vei fi cu mine în paradis!"

Reflecție

Singurătatea cea mai copleșitoare ai îndurat-o pe cruce, o Isuse, atunci când toți te-au părăsit, când dușmanii te insultau, iar tu ai rostit cu psalmistul: "Dumnezeul meu, Dumnezeul meu, pentru ce m-ai părăsit?" Această rugăciune o vestești până la sfârșitul veacurilor în sfânta Taină a altarului, unde afară de preasfânta Fecioară Maria, de sfinții îngeri și de câteva suflete pioase nu te mai vizitează nimeni. Tu vrei să dai ca moștenire paradisul tuturor celor care te roagă, și iată că ei nici nu se învrednicesc să te roage. Primește-mă Doamne, ca prin scurtele mele vizite, să-ți țin tovărășie și astfel să risipesc amarul singurătății tale. Voi oferi cu drag părăsirea ta pentru acele suflete care au pierdut harul și suferă în deznădejde. Înviorează-le speranța și dă-le harul întoarcerii, pentru ca venind lângă crucea ta, să dobândească împărăția veșnică a raiului. Amin.

Tatăl nostru... Bucură-te, Marie... Slavă Tatălui... și Împărtășania spirituală. Se poate încheia cu un Psalm sau cu o rugăciune în cinstea preasfântului Sacrament.

Rugăciune

Crucea ta, Doamne, revarsă lumină asupra lumii cufundată în întunericul păcatului. Ajută-mă să te contemplu pe tronul biruinței tale ca să am parte de roadele mântuirii aduse de tine, care viețuiești și domnești în vecii vecilor. Amin.

XIV. Paște oile mele

Imnul
O, cale, adevăr și viață,
Isuse-al lumii-nvățător,
Prin Sfânta Carte tu mă-nvață,
Să te cunosc și să te-ador.

A tale veșnice cuvinte,
Adânc în suflet m-au rănit,
Și vin la sânu-ți de părinte,
Încrezător și umilit.

O, cale, adevăr și viață,
Isuse-al dragostei izvor,
În Taina sfântă și măreață,
Cu fața la pământ te-ador.

Tu ești dovada grăitoare,
A dragostei lui Dumnezeu;
O mană binefăcătoare,
Și leacul sufletului meu.

O, cale, adevăr și viață,
Prin tine toți un trup formăm,
Biserica, a ta mireasă,
S-o ocrotești, noi te rugăm.

Aprinde-n suflete iubirea,
S-avem în noi din focul tău.
Ca să cunoască omenirea,
Ce bine e cu Dumnezeu.

Lectură biblică Ioan 21,15-18

Isus înviat din morți a stat la masă cu ucenicii săi, pe țărmul mării. După ce au mâncat, Isus i-a zis lui Simon Petru: "Simon, fiul lui Iona, mă iubești tu mai mult decât aceștia?" El i-a răspuns: "Da, Doamne, tu știi că te iubesc". Isus i-a zis: "Paște mielușeii mei". Isus i-a zis a doua oară: "Simon, fiul lui Iona, mă iubești?" Petru i-a răspuns: "Da, Doamne, tu ști că te iubesc". I-a zis Isus: "Paște oile mele!" I-a zis a treia oară: "Simon, fiul lui Iona, mă iubești?" Petru s-a întristat pentru că îl întrebase a treia oară: "Mă iubești?" și i-a zis: "Doamne, tu toate le știi, tu știi că te iubesc". Isus i-a zis: "Paște oile mele!"

Reflecție

O Isuse, tu ești stăpânul vieții și nu puteai rămâne sub lespedea de piatră a mormântului. De aceea ai înviat și te-ai arătat sfinților apostoli pentru ca ei să vestească până la marginile pământului biruința ta asupra morții. Tu ai întemeiat sfânta Biserică pentru ca ea să dea mărturie până la sfârșitul veacurilor de prezența ta cea vie în mijlocul celor care cred în tine și te urmează. Păstorul orânduit de tine îți ține locul prin darul pe care i l-ai dat tu personal.

Și eu vreau să ascult de glasul sfintei tale Biserici și al păstorilor ei. Ocrotește-o pe toată suprafața pământului, pentru ca ea să vestească la toate popoarele învierea ta și să le dăruiască viața veșnică. Supune păstorului suprem pe toți cei de bunăvoință, pentru ca toți să te slujească în iubire. Amin.

Tatăl nostru... Bucură-te, Marie... Slavă Tatălui... și Împărtășania spirituală. Se poate încheia cu un Psalm sau cu o rugăciune în cinstea preasfântului Sacrament.

Rugăciune

Isuse, Mântuitor preabun, tu nu ne-ai lăsat singuri în fața lumii stricate, ci ne-ai dat în seama unui păstor bun. Ajută-ne să fim fii devotați Bisericii tale pentru a ne bucura de îngrijirile ei materne. Tu care viețuiești și domnești în vecii vecilor. Amin.

XV. Maria și apostolii în Cenacol

Imnul
În pustiuri, o Isuse,
Pe poporul flămânzit,
Cu-o minune ne-auzită
Din belșug tu l-ai hrănit.

Dar minunea cea mai mare
Ce și azi o faci mereu
E că-n sfânta Taină, Doamne,
Tu-mi dai hrană trupul tău.

Cine trupul ți-l mănâncă,
Nu mai poate flămânzi
Și sătul pentru vecie
Fericit va tot trăi.

Cu-al tău trup, Isuse bune
Vreau și eu să mă hrănesc,
Ca să am și eu putere
Și să nu mai flămânzesc.

Lectură biblică Faptele Apostolilor 1,12-14

După ce Isus s-a înălțat la ceruri, de pe Muntele Măslinilor, apostolii s-au întors la Ierusalim, care nu era mai departe de un kilometru. Ajunși în oraș, au urcat în încăperea de sus, unde obișnuiau să stea: Petru, Ioan, Iacob și Andrei, Filip și Toma, Bartolomeu și Matei, Iacob al lui Alfeu și Simon Zelotul și Iuda al lui Iacob. Aceștia, uniți într-un cuget, stăruiau în rugăciune, împreună cu câteva femei, printre care Maria, Mama lui Isus și rudele lui.

Reflecție

Înainte de înălțarea ta la cer, tu ai poruncit, o Isuse, apostolilor să nu se depărteze de Ierusalim. Ei s-au rugat împreună cu Maria, Maica preasfântă, pentru a ne învrednici de întărirea venită de sus de la Tatăl luminilor.

Și eu mă retrag în casa ta sfântă pentru a fi întărit de harul tău. Dă-mi darul rugăciunii, pentru ca astfel să mă învrednicesc a primi ce îți cer. Dă-mi o evlavie gingașă față de Maica ta preasfântă, pentru ca învățat, ajutat, ocrotit și mângâiat de ea, să pot ajunge la portul mântuirii veșnice. Ai milă și de aceia care îți adresează rugăciuni, dar nu fac parte din turma ta. Condu-i la staulul tău, pentru a se bucura de tovărășia sufletelor alese. Amin.

Tatăl nostru... Bucură-te, Marie... Slavă Tatălui... și Împărtășania spirituală. Se poate încheia cu un Psalm sau cu o rugăciune în cinstea preasfântului Sacrament.

Rugăciune

Doamne Isuse, tu ai poruncit apostolilor să rămână în rugăciune până vor fi întăriți cu putere de sus. Dă-ne și nouă harul să ne rugăm întotdeauna, fără a înceta vreodată. Tu care viețuiești și domnești în vecii vecilor. Amin.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat