Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 PRECES - CARTE DE RUGĂCIUNI 

II. EUHARISTIA - CENTRUL VIEȚII MELE

6. RUGĂCIUNI LA PREASFÂNTUL SACRAMENT

Rugăciune de închinare

Doamne Isuse Cristoase, Dumnezeu ascuns în preasfântul Sacrament, noi credem și mărturisim prezența ta în sfânta Taină a altarului. Tu însuți ai spus: "Acesta este trupul meu". De aceea te adorăm cu cel mai adânc respect, împreună cu îngerii și sfinții din cer. O, Doamne, întărește și mărește în noi credința și iubirea față de acest Sacrament vrednic de adorare.

Te salutăm, trup preasfânt al Mântuitorului nostru, ostie curată și vie, care s-a jertfit pe lemnul crucii, te adorăm în numele tuturor creaturilor. Te salutăm pe tine, Cuvânt veșnic al Tatălui, adevărata pâine cerească, hrana sufletelor, mângâierea inimilor noastre, jertfa cea sfântă, care a împăcat cerul cu pământul.

Te salutăm, ascunsă sub aceste specii, o dumnezeire și natură omenească a lui Isus, vrednică de cea mai adâncă venerație. Te lăudăm și te preamărim, pâine vie a sufletelor, darul cel mai prețios dăruit oamenilor de Dumnezeu. Tu ești Sacramentul iubirii și al milostivirii, prin care noi păcătoșii și toți păcătoșii putem primi haruri și ne putem sfinți.

Tu ești adevărata arcă a Noului Testament, în care se păstrează mana cea vie sau pâinea cerească, tu ești forța celor slabi, vindecarea bolnavilor, mângâierea mâhniților. Preabunule Isuse, îți mulțumim din toate puterile pentru iubirea cu care ai înființat acest preasfânt Sacrament, spre bucuria cerului și a pământului.

O, Isuse din preasfântul Sacrament, iubirea, bucuria și speranța noastră, mijlocitorul și împăciuitorul nostru, împacă-ne cu Tatăl ceresc. Mielule nepătat al lui Dumnezeu, care ai fost jertfit pentru noi pe lemnul crucii, jertfește-te din nou Tatălui ceresc pentru păcatele noastre. Oferă-i toate virtuțile și faptele de sfințenie ale vieții tale și toată amărăciunea suferințelor tale, pentru ca noi să fim iertați pe deplin și să ducem o viață sfântă.

Voim să reparăm azi în public toate Împărtășaniile sacrilege, toate batjocurile primite de tine în preasfântul Sacrament al altarului, toate actele nedemne îndreptate împotriva ta în sacramentul Euharistiei. Revarsă din tabernacol belșugul harurilor tale asupra întregii omeniri, asupra sfintei Biserici, mireasa ta, asupra conducătorilor bisericești și lumești, fie-ți milă de cei păcătoși și de toți cei îndepărtați de tine și atrage la altarul tău toate sufletele. Iar pe noi care suntem aici prezenți, păstrează-ne cât mai aproape de tine, acum și în veșnicie. Amin.

Rugăciunea sfântului Alfons Maria de Liguori

Doamne Isuse Cristoase, care, din iubire către oameni, te afli zi și noapte în acest Sacrament, așteptând, chemând și primind, plin de milostivire și de dragoste, pe toți cei care vin să te viziteze, eu cred că tu ești de față în Sacramentul altarului. Mă închin ție, recunoscând adâncul nimicniciei mele și-ți mulțumesc pentru toate harurile primite. Mai cu seamă îți mulțumesc că mi te-ai dăruit în acest Sacrament sfânt, că mi-ai dat ca mijlocitoare pe Maica ta preasfântă și că m-ai chemat să te vizitez în biserica aceasta.

Mă închin astăzi inimii tale preaiubitoare, ca să-ți mulțumesc pentru acest dar mare, apoi ca să ispășesc jignirile ce ți s-au adus în acest sfânt Sacrament și ca să-ți aduc închinare în acele locuri unde ești mai puțin cinstit sau chiar uitat cu totul în sacramentul Euharistiei.

Isuse al meu, te iubesc din toată inima. Îmi pare rău că am mâniat de atâtea ori marea ta bunătate. Mă hotărăsc cu ajutorul tău, să nu te mai supăr în viitor, iar acum mă consfințesc cu totul ție, așa sărman cum sunt. Renunț la voința mea și la tot ce-mi aparține și ți le dăruiesc. Fă de acum înainte cu mine ceea ce-ți place ție. Îți cer și voiesc numai dragostea ta sfântă, statornicia în bine până la sfârșit și îndeplinirea desăvârșită a voinței tale.

Mă rog pentru sufletele din purgator, mai cu seamă pentru acelea care au cinstit preasfânta Euharistie și pe preacurata Fecioară Maria. Adu-ți aminte și de sărmanii păcătoși.

Unesc, Mântuitorul meu preaiubit, dorințele mele cu dorințele inimii tale preaiubitoare și, astfel unite, le jertfesc Tatălui tău și îl rog în numele tău să le primească pentru iubirea pe care ți-o poartă și să-mi asculte ruga. Amin.

Către Isus în preasfântul Sacrament

Iată până unde a ajuns iubirea ta nemărginită, preaiubitul meu Isus! Tu mi-ai pregătit un ospăț dumnezeiesc din trupul și sângele tău preascump, spre a te dărui cu totul mie. Ce te-a determinat la o faptă de dragoste așa de mare? Fără îndoială că nimic altceva decât inima ta preaiubitoare. Inimă vrednică de închinare a lui Isus al meu, focar preafierbinte al iubirii dumnezeiești, primește sufletul meu în rana ta preasfântă, ca în această școală a dragostei dumnezeiești să învăț a iubi din nou pe Dumnezeu care mi-a dat dovezi așa de minunate despre iubirea sa. Amin.

Închinare preasfântului Sacrament

Isuse, Mântuitorul și Dumnezeul nostru, vrednic de închinarea îngerilor și a oamenilor, tu, care de bunăvoie ai îngăduit să fii legat, judecat, osândit și dus la moarte ca să răscumperi și să mântuiești pe oameni. Tu, care din iubire nespusă pentru frații tăi rătăciți ai rămas în Taina sfântă euharistică spre a-i atrage și cuceri cu iubirea ta, privește, te rugăm, la inima ta înflăcărată, care s-a jertfit pentru noi și la mila fără de margini pe care ne-ai arătat-o și dăruiește-ne iertarea păcatelor.

Spală-ne, Doamne, sufletul în sângele tău preascump și încălzește-ne inima cu razele harurilor tale din Taina euharistică, pentru ca dovedindu-ți dragostea noastră, prin păzirea poruncilor tale, să ne învrednicim a te iubi de-a pururi în patria cerească și de a preamări milostivirea ta.

Dumnezeule, care ne-ai lăsat în acest sacrament minunat amintirea patimilor tale, fă-ne, te rugăm, ca astfel să cinstim sfântul mister al trupului și sângelui tău, încât să simțim necontenit în noi roadele răscumpărării tale, care viețuiești și domnești în vecii vecilor. Amin.

Act de ispășire

Isuse, Dumnezeul și Mântuitorul meu, te iubesc din toată inima, cu adâncul respect pe care mi-l inspiră credința. Tu ești Dumnezeu adevărat și om adevărat, ascuns în sfântul Sacrament.

Mă închin ție și vreau să ispășesc toate necinstirile, batjocurile și sacrilegiile ce ți se aduc în preasfântul Sacrament al altarului. Te ador, Dumnezeul meu.

Știu că închinarea mea nu este aceea pe care o meriți și pe care ți-o datorez. Totuși, vreau să ți-o aduc așa cum pot, și aș dori să te pot adora precum te adoră îngerii în cer. Isuse al meu, doresc ca toți să te cunoască, să ți se închine fără încetare, mulțumindu-ți în preasfântul și dumnezeiescul Sacrament. Amin.

Invocații

Să fie lăudată preasfânta inimă a lui Isus în preasfântul Sacrament!
Inimă a lui Isus, în preasfântul Sacrament, care arzi de iubire pentru noi, aprinde inimile noastre de iubire către tine!
Isuse, care ești ascuns în preasfântul Sacrament, miluiește-ne pe noi!
Laudă și mulțumire să fie acum și fără încetare preasfântului și dumnezeiescului Sacrament!

Altă rugăciune

Cu acel respect adânc pe care mi-l inspiră credința, te iubesc din toată inima, Isuse Cristoase, Dumnezeul și Mântuitorul meu, și te ador în preasfântul Sacrament al altarului, ca să îndrept toată necinstirea pe care, din nefericire, am făcut-o vreodată, precum și pe toate acelea pe care le-au săvârșit alții și le vor mai face în viitor. Mă închin deci ție, și te ador din toată inima, atât în locul creștinilor care nu ți se închină și nu te iubesc, cât și pentru a dobândi întoarcerea păcătoșilor și a celor necredincioși. Da, Isuse, să fii deci cunoscut de toți, adorat, iubit și binecuvântat în orice moment, în preasfântul și dumnezeiescul Sacrament. Amin.

Cunună de rugăciuni la preasfântul Sacrament

1. Mă închin ție, Părinte veșnic, și îți mulțumesc pentru iubirea nesfârșită cu care ai binevoit să trimiți pe Fiul tău, unul născut, ca să răscumpere și să se facă hrana sufletului nostru. Îți ofer toate închinările și mulțumirile pe care ți le aduc îngerii și sfinții din cer și sufletele drepților de pe pământ.

Te laud, te iubesc și-ți mulțumesc cu toată lauda, iubirea și mulțumirea cu care te laudă, te iubește și-ți mulțumește însuși Fiul tău în sacramentul Euharistiei și te rog să faci ca și el să fie cunoscut de toți, iubit, cinstit și primit cu vrednicie în acest sacrament dumnezeiesc.

Tatăl nostru... Bucură-te, Marie... Slavă Tatălui...

2. Mă închin ție, Fiule veșnic, și îți mulțumesc pentru iubirea nesfârșită cu care te-ai întrupat pentru mine, te-ai născut într-un grajd, ai crescut într-un atelier, ai suferit foame, sete, frig, necazuri, trudă, dispreț, prigoniri, biciuiri, spini, cuie și moartea pe lemnul crucii. Îți mulțumesc împreună cu toată Biserica luptătoare și cu cea biruitoare, pentru nemărginita ta iubire cu care ai orânduit preasfântul Sacrament, ca hrană a sufletului nostru.

Mă închin ție, în toate ostiile consacrate din lume și îți mulțumesc în numele celor care nu te cunosc și nu-ți mulțumesc. Aș vrea să-mi pot da viața ca să fii cunoscut, iubit și cinstit în acest Sacrament al iubirii și pentru a împiedica necinstirile care se săvârșesc.

Te iubesc, o Isuse al meu, și doresc să te iubesc și să te primesc cu iubirea, curăția și simțămintele preasfintei tale Mame și cu iubirea și desăvârșirea preasfintei tale inimi. O, preaiubit mire al inimii mele, săvârșește acele lucrări pentru care tu vii în mine în sacramentul Euharistiei și fă mai degrabă să mor decât să te primesc cu nevrednicie.

Tatăl nostru... Bucură-te, Marie... Slavă Tatălui...

3. Mă închin ție, Duhule veșnic, și-ți mulțumesc pentru iubirea nesfârșită, cu care ai săvârșit taina nespusă a Întrupării și pentru acea dragoste nesfârșită cu care ai plăsmuit din sângele preacurat al preasfintei Fecioare Maria, trupul preasfânt al lui Isus, spre a-l da apoi în sacramentul Euharistiei drept hrană sufletului meu. Te rog să-mi luminezi mintea și să curăți inima mea și a tuturor oamenilor, pentru a cunoaște această mare binefacere a iubirii și pentru a primi cu vrednicie preasfântul Sacrament.

Tatăl nostru... Bucură-te, Marie... Slavă Tatălui...

Binecuvântarea cu Sfântul Sacrament

P. Tu le-ai dat pâine cerească (T.P. Aleluia)
C. Având în sine orice plăcere (T.P. Aleluia)

Să ne rugăm:

Dumnezeule, care ne-ai lăsat în acest Sacrament minunat memorialul morții și învierii tale, fă-ne, te rugăm, ca astfel să cinstim sfântul mister al trupului și sângelui tău, încât să simțim necontenit în noi roadele răscumpărării tale, care viețuiești și domnești în vecii vecilor. Amin.

Să adorăm în veci preasfântul Sacrament!
Lăudați pe Domnul toate neamurile,
Lăudați-l toate popoarele,
Căci peste noi a revărsat Domnul
Veșnica lui milostivire.
Și adevărul Domnului va rămâne întotdeauna.
Slavă Tatălui și Fiului și Sfântului Duh,
Precum era la început și acum și pururea și în vecii vecilor.
Amin.

S. Panem de caelo praestitisti eis (T.P. Aleluia)
P. Omne delectamentum in se habentem (T.P. Aleluia)

Oremus:
Deus, qui nobis sub Sacramento mirabili passionis et resurectionis memoriam reliquisti, tribue, quaesumus, ita nos corporis et sanguinis tui sacra mysteria venerari, ut redemptionis tuae fructum in nobis iugiter sentiamus. Qui vivis et regnas in saecula saeculorum. Amen.

Adoremus in aeternum sanctissimum Sacramentum.
Laudate Dominum omnes gentes,
Laudate eum omnes populi,
Quoniam confirmata est super nos misericordia eius
Et veritas Domini manet in aeternum.
Gloria Patri et Filio et Spiritui Sancto
Sicut erat in principio et nunc et semper
et in saecula saeculorum. Amen.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat