Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 PRECES - CARTE DE RUGĂCIUNI 

II. EUHARISTIA - CENTRUL VIEȚII MELE

4. RUGĂCIUNI ÎNAINTE ȘI DUPĂ SFÂNTA ÎMPĂRTĂȘANIE

Înainte de sfânta Împărtășanie

Am auzit glasul tău, Doamne: "Veniți la mine toți cei osteniți și împovărați, și eu vă voi da odihnă!" Sfântul sfinților, tu mă chemi la ospățul tău tainic și vrei să-mi dai drept hrană pâinea îngerilor, pe tine însuți care te-ai coborât din cer ca să dai viață lumii.

Adorație. Dumnezeule, Creatorul nevăzut al tuturor lucrurilor, ce minunat te porți cu noi! Ce blând și binevoitor ești față de aleșii tăi, că le dai voie să te primească în sacramentul Euharistiei! Bucură-te, suflete al meu și mulțumește-i lui Dumnezeu, că ți-a lăsat un dar așa de scump în această vale de lacrimi.

Teamă. Mă sperie, Doamne Isuse, păcatele mele și conștiința nu mă lasă să primesc o taina așa de mare. Cuvintele tale blânde mă îmbărbătează, dar mă îngrozește mulțimea păcatelor mele, căci cine sunt eu, Doamne, să îndrăznesc a mă apropia de tine? Cum te voi primi în inima mea, după ce am necinstit de atâtea ori fața ta sfântă, pe care o cinstesc îngerii și arhanghelii și pe care o adoră sfinții?

Căința. Doamne, am păcătuit mult! Ai milă de mine și iartă-mă! Ce pot face, decât să-ți mărturisesc păcatele, să le plâng din toată inima și să alerg cu încredere la îndurarea ta? Te rog, Doamne, ascultă-mă și fă cu mine după mila ta. Iartă-mă pentru numele tău sfânt, căci urăsc din tot sufletul păcatele mele și vreau să nu le mai fac niciodată. Șterge din inima mea orice pată, dă-mi harul ce l-am pierdut și sărutul păcii.

Credința. Cred, Doamne, și mărturisesc că ești prezent în sacramentul altarului, tu, Dumnezeul meu, sfântul sfinților, regele îngerilor, creatorul tuturor lucrurilor. Las în seama ta tot ce nu pot pricepe din această taină prea adâncă, căci tu ești adevărul veșnic, care nu mă poate înșela. Ce minunate sunt lucrările tale, Doamne! Și cât de nepătrunse sunt tainele tale!

Speranța. Încrezându-mă în bunătatea și mila ta mare, Doamne, vin la tine ca un bolnav la medicul său, ca un flămând și însetat la izvorul vieții, ca o făptură la Creatorul ei și ca un întristat la Mângâietorul lui. Sper că prin acest sacrament îmi vei da harul tău și voi dobândi frumusețea întunecată prin păcat, pentru ca atât trupul cât și sufletul meu să fie păstrate în curăție.

Dragoste. Preabune Isuse, te iubesc! Fă să părăsesc orice dragoste neîngăduită, ca să te iubesc mai presus decât orice și să te am prieten atât în viață cât și la moarte. Comoară nespus de prețioasă, Dumnezeul meu și Totul meu, curăță, înveselește și luminează sufletul meu, ca să te caute și să te iubească numai pe tine.

Dorința. În tine, Doamne, se află tot ce pot dori. Tu ești scăparea și mântuirea, speranța și tăria, cinstea și slava mea! Doresc să te primesc cu evlavie și cu respectul cuvenit. Vino în casa mea și binecuvântează-mă ca pe Zaheu și numără-mă printre fiii lui Avram. Sufletul meu te dorește și vrea să se unească cu tine. Nu-ți întoarce fața de la mine, ci vino și mângâie-mă cu prezența ta.

Către sfânta Fecioară. Preasfântă Fecioară Marie, care prin lucrarea Sfântului Duh ai fost vrednică să-l zămislești și să-l porți în sânul tău preacurat pe Fiul lui Dumnezeu făcut om, fă să-l primesc și eu, să-l port cu vrednicie și să dobândesc Duhul Fiului tău preaiubit.

Către sfinți. Sfinților lui Dumnezeu și mai ales voi, sfinților mei patroni, ajutați-mă cu rugăciunile voastre ca să-l pot primi pe Isus în acest Sacrament astfel încât să mă învrednicesc de a-l vedea odată față în față în ceruri împreună cu voi. Amin.

După Sfânta Impărtășanie

Închinare. Te salut și mă închin ție, Isuse, Domnul și Dumnezeul meu, care ai venit cu adevărat în inima mea. Toate făpturile sunt uimite că te-ai coborât în sânul preacuratei Fecioare Maria, deși era nepătată și împodobită cu toate harurile. Cu cât mai mult sunt eu uimit, că ai binevoit să vii în inima mea, cu toate că sunt o făptură neputincioasă și lipsită de toate! Câtă cinste îmi faci, Doamne, că m-ai ales drept lăcașul tău, după ce am fost prada păcatului. Fii lăudat și binecuvântat de îngerii tăi, pentru bunătatea ta prea mare! Fă, Doamne, să-mi păstrez trupul în cinste și sfințenie spre slava ta și mântuirea sufletului meu!

Mulțumire. Ce-ți voi da în schimb, bunule Isus, pentru tot ce mi-ai dat, mai cu seamă în ziua de azi? Cu dragoste nemărginită mi-ai dăruit trupul și sângele tău drept hrană și băutură și ca zălog al învierii strălucite. Preamărește, suflete al meu, pe Domnul și bucură-te duhul meu, în Dumnezeu, Mântuitorul tău! Lăudați pe Domnul toate neamurile, pentru că și-a arătat mila față de mine!

Jertfește Tatălui ceresc pe Fiul său. Părinte ceresc, care ai dat pe unicul Fiu ca să mă răscumpere din păcat și să mă hrănească cu trupul și sângele său, și cu el mi-ai dat toate, ți-l dăruiesc și împreună cu el mă dau ție pe mine întreg, drept mulțumire. El este mijlocitorul nostru. El care nu a păcătuit, a luat asupra sa păcatele lumii și le-a șters prin sângele său. Primește Doamne, această jertfă nepătată, spre slava și lauda numelui tău, drept mulțumire pentru tot ce am primit de la tine, spre iertarea păcatelor și ca îndestulare pentru ele. Amin.

Dăruiește-te lui Isus. Doamne, sunt și vreau să fiu slujitorul tău! Mă lepăd de satana și de toate faptele lui. Tu singur ești Dumnezeul inimii mele și partea mea în veci. Primește, Doamne, toată libertatea mea. Îți dăruiesc memoria, mintea și voința mea întreagă. Tu mi-ai dăruit tot ce am și ce stăpânesc. Toate ți le dau înapoi, ca să le cârmuiești după cum vei voi tu. Dă-mi numai dragostea cu harul tău și sunt destul de bogat și nimic altceva nu mai doresc.

Cerere. Dumnezeule Atotputernic și milostiv, dă-mi harul să cunosc și să fac în toate și mereu voința ta. Îndreaptă faptele mele, spre slava și lauda numelui tău. Du-mă la tine pe calea dreaptă și sigură a poruncilor tale, de la care să nu mă îndepărtez nici când îmi merge bine, nici când îmi merge rău. Când îmi merge bine, să nu mă mândresc, iar când îmi merge rău să nu-mi pierd curajul. În cele favorabile să-ți mulțumesc, iar în cele potrivnice, să fiu răbdător. Dă-mi harul să fac toate din dragoste către tine și numai cu gândul de a-ți plăcea ție. Fă, Isuse, inima mea asemenea cu inima ta: blândă, smerită, curată, cumpătată, ascultătoare, răbdătoare, compătimitoare și iubitoare de Dumnezeu și de aproapele. Unește-mă tot mai strâns cu tine, pentru ca să nu mai fiu despărțit de dragostea ta.

Rugăciune pentru alții. Doamne, tu te milostivești de toți; nu vrei pierzarea nimănui, ci ca toți să se mântuiască. De aceea ai murit pe cruce și ai rânduit acest preasfânt Sacrament. Dă, te rog, preoților zel și curăție; popoarelor, liniște și pace; fecioarelor, statornicie; celor consfințiți ție, înfrânare; căsătoriților, fidelitate; pocăiților, dezlegare; păcătoșilor, iertare; drepților, statornicie; săracilor hrana de toate zilele; întristaților, mângâiere; în sfârșit, tuturor credincioșilor, harul tău și viața veșnică.

Către sfânta Fecioară. La tine, alergăm Marie, Fecioară preamărită, regina cerului și a pământului, care ai purtat în sânul tău pe același Stăpân și Creator al tuturor lucrurilor pe care l-am primit în inima mea. Preasfântă Născătoare de Dumnezeu, te rog, mijlocește pentru noi pe lângă Fiul tău. Dobândește-mi curăția inimii, râvnă în împlinirea voinței lui și a îndatoririlor mele și statornicie în bine până la sfârșit. Nu îngădui să fiu nerecunoscător față de Mântuitorul și Binefăcătorul meu cel mai mare, ci să fiu mereu ascultător și credincios, după cum ai fost tu Maică preabună și vrednică de iubire.

Către sfinți. Sfinților lui Dumnezeu, care ați slujit astfel Domnului nostru, încât acum sunteți fericiți împreună cu el în veci, ajutați-mă prin rugăciunile și vredniciile voastre, ca pâinea cerească și hrana dumnezeiască pe care am primit-o, să mă întărească în toate nevoile și slăbiciunile și să mă păzească în primejdii, pentru ca fiind întărit prin această hrană suprafirească, să străbat pustiul lumii și să ajung la muntele sfânt al lui Dumnezeu, unde nu va mai fi chin și durere, ci numai bucurie și fericire veșnică.

Încheiere. Rămâi la mine, preabune Isuse! Apără sufletul meu și păstrează-l în harul sfințitor. Alungă ispitele dușmanului neîmpăcat și întărește-mă cu harul tău, ca să ajung în împărăția cerului pe calea dreaptă a poruncilor tale. Amin.

Sufletul lui Cristos, sfințește-mă.
Trupul lui Cristos, mântuiește-mă.
Sângele lui Cristos, aprinde-mă de dragoste.
Apa coastei lui Cristos, spală-mă.
Patima lui Cristos, întărește-mă.
O bune Isuse, ascultă-mă.
În rănile tale ascunde-mă.
Nu lăsa să mă despart de tine.
De vrăjmașul cel rău apără-mă.
În ceasul morții mele cheamă-mă.
Și poruncește-mi să vin la tine,
Ca să te laud cu sfinții tăi,
În vecii vecilor. Amin.

Anima Christi, sanctifica me.
Corpus Christi, salva me.
Sanguinis Christi, inebria me.
Aqua lateris Christi, lava me.
Passio Christi, conforta me.
O bone Jesu, exaudi me.
Intra tua vulnera absconde me.
Ne permittas me separari a te.
Ab hoste maligno defende me.
In hora mortis meae voca me.
Et iube me venite ad te,
Ut cum sanctis tuis laudem te,
In saecula saeculorum. Amen.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat