Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 PRECES - CARTE DE RUGĂCIUNI 

II. EUHARISTIA - CENTRUL VIEȚII MELE

1. RUGĂCIUNI DE PREGĂTIRE LA SFÂNTA LITURGHIE

O Dumnezeule preablând, îndreaptă-ți urechile spre rugăciunile noastre și luminează inimile noastre cu harul Duhului tău pentru ca să putem celebra cu demnitate misterele tale și să merităm de a te iubi veșnic.

O Doamne, tu cunoști toate gândurile noastre, tu vezi toate intențiile noastre și nici un secret nu-ți este ascuns; curăță prin darul Duhului tău Sfânt gândurile inimii noastre pentru ca să putem să te iubim și să te lăudăm cu demnitate.

Aprinde, o Doamne, cu focul Duhului tău Sfânt adâncul inimii noastre pentru ca să te putem iubi și lăuda cu un trup și cu o inimă curată.

Duhul tău mângâietor să lumineze mințile noastre și să ne conducă la plinătatea adevărului așa cum ai promis prin Fiul tău preaiubit. Curăță prin venirea ta, Doamne, conștiințele noastre pentru ca Fiul tău, Domnul nostru Isus Cristos, să găsească în noi o locuință demnă, el care viețuiește și domnește în unire cu Duhul Sfânt în toți vecii vecilor. Amin.

O Preot preaînalt și adevărat mijlocitor, Isuse Cristoase, tu te-ai oferit pe tine însuți Tatălui ca jertfă nepătată pe altarul crucii pentru noi sărmanii păcătoși, ne-ai dat trupul tău ca să-l mâncăm și sângele tău ca să-l bem și ai pus acest mister în puterea Duhului tău Sfânt spunând: "Ori de câte ori veți face aceasta, să o faceți în amintirea mea".

Te rog prin același sânge al tău, prețul infinit al răscumpărării noastre, prin iubirea ta mare și inefabilă, prin care ai binevoit să ne iubești pe noi sărmanii, să speli păcatele noastre în acest sânge.

Pentru că ai binevoit să mă chemi la slujirea preoțească, un dar între alte daruri ale tale, fără nici un merit din partea mea ci numai datorită bunătății tale, învață-mă pe mine, sărmanul slujitor, să tratez acest mister atât de mare cu acel respect și cu acea onoare care i se cuvine. Ajută-mă cu harul tău să cred și să înțeleg mereu din acest mare mister, atât cât îți place ție și cât folosește sufletului meu și astfel să gândesc și să vorbesc despre el.

Duhul bunătății tale să pătrundă în inima mea făcând-o să răsune și să vorbească în liniște despre orice adevăr. Un văl profund și sacru acoperă acest mister. Prin marea ta bunătate ajută-mă să celebrez Sfânta Liturghie cu inimă curată și cu minte senină. Eliberează-mi inima de gânduri zadarnice, dăunătoare și păcătoase. Întărește-mă prin sfinții tăi îngeri păzitori și îndepărtează de la mine pe dușmanii binelui.

Prin puterea unui mister atât de mare și prin mâna sfântului tău înger, îndepărtează de la mine și de la toți slujitorii tăi duhul mândriei, al invidiei, al blestemului, al necurăției, al îndoielii și al neîncrederii. Să fie dați de rușine cei care mă prigonesc și să dispară cei care vor să ne ducă la pierzare. Amin.

Te rog, Doamne, pentru același sfânt mister al trupului și sângelui tău, care ne hrănește în fiecare dimineață în Bisercă, care ne spală și ne sfințește și care ne face părtași de sublima ta dumnezeire, dă-ne virtuțile tale sfinte prin care putem să ne apropiem de altarul tău, astfel ca acest sacrament să devină mântuirea și viața noastră. Tu ai spus: "Pâinea pe care o voi da eu este trupul meu pentru viața lumii. Eu sunt pâinea cea vie coborâtă din cer. Dacă cineva va mânca din această Pâine, va trăi în veci".

O, Pâine preadulce, vindecă inima mea pentru ca să pot simți cât de plăcută este iubirea ta. Vindec-o de orice lâncezeală pentru ca să nu simtă altă bucurie afară de tine.

O, Pâine preacurată, care ai un gust minunat, care mereu ne saturi și niciodată nu te împuținezi, hrănește inima mea, și sufletul meu se va umple de bucuria ta. Cu tine se satură îngerul, cu tine se satură și călătorul, care pentru a nu slăbi pe drum, se întărește cu această hrană.

O, Pâine sfântă, Pâine Vie, Pâine curată care ai coborât din cer și dai viață lumii, vino în inima mea și curăț-o de orice vină a sufletului și a trupului. Intră în sufletul meu și vindecă-l în interior și în afară.

Fii apărarea și mântuirea continuă pentru sufletul și trupul meu. Îndepărtează-i de la mine, prin prezența puterii tale, pe toți dușmanii care mă atacă, astfel ca, întărit fiind de tine, să ajung în împărăția ta, unde voi putea să te văd, nu sub vălul misterului ca în prezent, ci față în față.

Atunci tu vei fi hrana mea minunată și nu-mi va mai fi nici foame, nici sete în veci. Tu care viețuiești și domnești cu același Dumnezeu Tatăl și cu Duhul Sfânt în toți vecii vecilor. Amin.

(sfântul Ambroziu)

Cred în tine, Doamne Isuse Cristoase, pentru că tu ești adevărul care ai spus: "Trupul meu este adevărată mâncare și sângele meu adevărată băutură".

Sper în tine, o, Îndurare infinită, pentru că ai promis: "Dacă cineva va mânca din această Pâine va trăi în veci".

Te iubesc, o, Bunătate veșnică, din toată inima, pentru că ai umplut inimile noastre cu iubirea ta prin Duhul Sfânt.

Regret din toată inima păcatele mele și le urăsc, luând totodată hotărârea de a nu mai păcătui. Nu disprețui, Doamne, inima-mi căită și smerită.

Oferirea jertfei

Doamne Isuse Cristoase, în unire cu acea intenție divină cu care tu însuți te-ai oferit Tatălui pe altarul crucii, și la ultima cină i-ai oferit jertfa trupului și sângelui tău, doresc să-i ofer și eu Tatălui aceeași jertfă. O, Isuse, această jertfă a ta să-i fie plăcută Lui, iar nouă să ne dobândească viața veșnică.

Te rog, Doamne Isuse, și pentru toți aceia cu care sunt unit și care sunt uniți cu mine prin participarea spirituală, prin legături de rudenie și de prietenie, prin familiaritate, prin devoțiune, prin milostenie, pentru cei care se roagă pentru mine și pentru cei cărora le datorez rugăciuni, pentru întreg poporul creștin, pentru dieceza noastră, pentru toți episcopii, pentru Sfântul Părinte papa, pentru întreg clerul, pentru ca să-i faci să persevereze cu umilință, credință, iubire și devotament în slujirea ta, pentru toți creștinii vii și răposați și pentru cei care se află în strâmtorare. Ai milă și ajută-i pe toți. Amin.

Către sfânta Fecioară

Maica milei și a îndurării, fericită Fecioară Marie, eu, un sărman și nedemn păcătos, mă refugiez la tine, invocând cu încredere și cu dragoste, bunătatea ta.

Așa cum ai rămas lângă Fiul tău în timp ce atârna pe cruce, tot așa binevoiește a te opri cu milă lângă mine, sărmanul păcătos, și lângă toți preoții care astăzi, aici și în toată Sfânta Bisercă, oferă jertfa divină, pentru ca ajutați de harul tău, să putem înălța o ofrandă demnă și plăcută în fața lui Dumnezeu, Cel preaînalt, Unul și Întreit.

Preacurată Fecioară Marie, pentru acea curăție nepătată prin care ai pregătit Fiului tău o locuință plăcută în sânul tău feciorelnic, fă ca prin rugăciunile tale să merit a fi curățit de orice pată.

Preaumilă Fecioară Marie, pentru acea adâncă umilință prin care ai meritat să fii înălțată deasupra îngerilor și a sfinților, fă ca toate greșelile mele să fie reparate prin rugăciunile tale.

O Fecioară peaîndurătoare, pentru acea iubire negrăită care te-a unit atât de intim cu Dumnezeu, fă ca prin rugăciunile tale să obțin belșugul tuturor virtuților. Amin.

(sfânta Gertruda)



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat