Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 RITUALUL CELEBRĂRII CĂSĂTORIEI 

RITUALUL CELEBRĂRII CĂSĂTORIEI

[Cuprins]

ADAOSURI

I. Modele de rugăciune universală

251. Fraților preaiubiți, gândindu-ne la darul deosebit al harului și iubirii, cu care Dumnezeu a binevoit să desăvârșească și să sfințească iubirea fraților noștri N. și N., să-i încredințăm Domnului:

- Ca slujitorii tăi N. și N., uniți în legătura sfântă a Căsătoriei, să se poată bucura necontenit de bunăstare și sănătate, Domnului să ne rugăm.

R. Te rugăm, ascultă-ne.

Sau alt răspuns potrivit din partea poporului.

- Ca să binevoiești a binecuvânta legământul lor, după cum ai binevoit să sfințești nunta de la Cana Galileii, Domnului să ne rugăm. R.

- Ca iubirea lor desăvârșită și rodnică să le aducă pace și ajutor, și să dea mărturie bună pentru numele de creștin, Domnului să ne rugăm. R.

- Ca poporul creștin să înainteze din zi în zi în virtute și ca toți cei care sunt apăsați de diferite greutăți să primească ajutorul harului de sus, Domnului să ne rugăm. R.

- Ca Duhul Sfânt să reînnoiască harul sacramentului în toți soții care sunt aici de față, Domnului să ne rugăm. R.

Revarsă, Doamne, cu bunătate Duhul iubirii tale asupra acestor miri, ca să fie o singură inimă și un singur suflet și nimic să nu-i mai despartă pe cei pe care tu i-ai unit, nimic să nu-i mai îndurereze pe cei pe care i-ai copleșit cu binecuvântarea ta. Prin Cristos Domnul nostru. R. Amin.

252. Fraților preaiubiți, să însoțim cu rugăciunile noastre această nouă familie pentru ca iubirea reciprocă a acestor soți să crească din zi în zi și pentru ca Dumnezeu să ajute cu îndurare toate familiile din lume.

- Pentru noii soți care sunt aici de față și pentru fericirea familiei lor, Domnului să ne rugăm.

R. Te rugăm, ascultă-ne.

Sau alt răspuns potrivit din partea poporului.

- Pentru rudele și prietenii lor și pentru toți binefăcătorii acestor miri, Domnului să ne rugăm. R.

- Pentru tinerii care se pregătesc să încheie Căsătoria, și pentru toți aceia, pe care Domnul îi cheamă la altă stare de viață, Domnului să ne rugăm. R.

- Pentru toate familiile din lume și pentru o pace trainică între oameni, Domnului să ne rugăm. R.

- Pentru toți membrii familiilor noastre, care au trecut din această lume și pentru toți răposații, Domnului să ne rugăm. R.

- Pentru Biserică, poporul sfânt al lui Dumnezeu, și pentru unitatea tuturor creștinilor, Domnului să ne rugăm. R.

Doamne Isuse, care ești prezent în mijlocul nostru, acum când N. și N. pecetluiesc unirea lor, primește rugăciunea noastră și umple-ne de Duhul tău. Tu care viețuiești și domnești în vecii vecilor. R. Amin.

 

II. Ritualul binecuvântării logodnicilor

Norme introductive

253. Printre îndatoririle și formele de apostolat ale soților creștini, în afară de educația copiilor, nu de mică importanță este ajutorul care trebuie acordat logodnicilor pentru a se pregăti mai bine la Căsătorie.

Așadar, logodna cinstită a creștinilor este pentru cele două familii un eveniment deosebit care e bine să fie celebrat printr-un anumit rit și prin rugăciune comună pentru ca prin binecuvântarea lui Dumnezeu care este implorată ceea ce se începe cu bine tot cu bine să fie dus la îndeplinire la timpul cuvenit.

Această celebrare trebuie adaptată la împrejurări.

254. Când logodna este celebrată în intimitatea celor două familii, unul dintre părinți poate să prezideze cum se cuvine ritul binecuvântării. Dacă însă este prezent un preot sau un diacon, atunci e mai potrivit ca el să îndeplinească oficiul prezidării, cu condiția ca să fie clar pentru cei de față că nu este vorba despre celebrarea Căsătoriei.

255. Așadar, ritul care este prezentat aici poate fi folosit fie de părinți, fie de preot, de diacon sau de alt laic care, păstrând elementele mai importante și structura ritului, vor adapta fiecare parte la împrejurări.

256. Acest ritual al celebrării poate fi, de asemenea, folosit atunci când, fiind deja început timpul logodnei, logodnicii se adună pentru pregătirea catehetică ce trebuie făcută înainte de a se celebra Căsătoria. Niciodată logodna sau binecuvântarea specială a logodnicilor nu trebuie legată de celebrarea Liturghiei.

 

Riturile introductive

257. După ce familia s-a adunat, dacă prezidează preotul sau diaconul, după ce a făcut semnul crucii, îi salută pe cei de față spunând:

Har vouă și pace
de la Domnul nostru Isus Cristos,
care ne-a iubit și s-a dat pe sine pentru noi.

Sau alte cuvinte luate mai ales din Sfânta Scriptură.

Toți răspund:

Și cu duhul tău.

Sau alt răspuns potrivit.

258. Dacă prezidează un laic, după ce a făcut semnul crucii, îi salută pe cei prezenți, zicând:

Fraților, să-l preamărim pe Domnul nostru Isus Cristos,
care ne-a iubit și s-a dat pe sine pentru noi.

Toți răspund:

Amin.

259. În continuare, celebrantul îi pregătește pe cei de față să primească binecuvântarea, cu aceste cuvinte sau cu altele asemănătoare:

Știm că harul lui Dumnezeu este întotdeauna necesar tuturor și în orice timp; și mai știm cu toții că același har este mai presus de toate necesar creștinilor atunci când se pregătesc să întemeieze o familie.

Să implorăm binecuvântarea lui Dumnezeu pentru acești frați ai noștri, ca să crească prețuirea lor unul față de celălalt, să se iubească mai sincer și să se pregătească pentru sfânta Căsătorie în rugăciune comună și în curăție.

 

Lectura cuvântului lui Dumnezeu

260. Apoi unul dintre cei de față sau celebrantul însuși citește textul din Sfânta Scriptură.

In 15,9-12: "Aceasta este porunca mea, să vă iubiți unul pe altul, așa cum v-am iubit eu pe voi".

În acel timp, Isus le-a spus ucenicilor săi: 9 "Precum m-a iubit pe mine Tatăl, tot așa, și eu vă iubesc pe voi. Rămâneți în dragostea mea. 10 Dacă păziți poruncile mele, veți rămâne în iubirea mea, după cum și eu am păzit poruncile Tatălui meu și rămân în iubirea lui. 11 Acestea vi le-am spus ca bucuria mea să fie în voi și ca bucuria voastră să fie deplină". 12"Aceasta este porunca mea: să vă iubiți unii pe alții așa cum v-am iubit și eu pe voi.

Cuvântul Domnului

Sau:

261. 1Cor 13, 4-13: "Iubirea crede, speră, suferă toate".

Fraților, 4 dragostea este îndelung răbdătoare, dragostea este binevoitoare; dragostea nu pizmuiește, nu se laudă, nu se umflă de mândrie. 5 Nu se poartă necuviincios, nu caută propriile interese, nu se mânie, nu ține seama de răul primit, 6 nu se bucură de nedreptate, ci se bucură de adevăr. 7 Pe toate le iartă, pe toate le crede, pe toate le nădăjduiește, pe toate le îndură. 8 Dragostea nu va înceta niciodată. Într-o zi, profețiile vor dispărea, darul limbilor va înceta, cunoașterea - pe care o avem despre Dumnezeu - se va sfârși, 9 deoarece cunoașterea noastră este imperfectă, imperfectă este și profeția noastră; 10 dar când va veni ceea ce este desăvârșit, va dispărea ceea ce este imperfect. 11 Când eram copil, vorbeam ca un copil, gândeam ca un copil, judecam ca un copil. Acum, când am devenit un om matur, am părăsit cele copilărești. 12 Acum vedem nelămurit, ca într-o oglindă, dar atunci vom vedea față în față; acum cunosc în mod imperfect, atunci însă voi cunoaște pe deplin așa cum sunt și eu cunoscut pe deplin de Dumnezeu. 13 Acum, așadar, rămân acestea trei: credința, nădejdea și dragostea; dar cea mai mare dintre toate acestea este dragostea.

Cuvântul Domnului

Sau:

262. Os 2,21-25: "Mă voi logodi cu tine în fidelitate".

Așa vorbește Domnul: 21 Te voi logodi cu mine pentru totdeauna; te voi logodi cu mine în dreptate și judecată, în iubire și îndurare; 22 te voi logodi cu mine în fidelitate și vei cunoaște că eu sunt Domnul!" 23 Și în ziua aceea, zice Domnul, eu voi răspunde cerurilor, iar cerurile vor răspunde pământului,24 și pământul va răspunde grâului, mustului și untdelemnului, și ele vor răspunde lui Israel. 25 Și-mi voi semăna pe Israel în țară și mă voi milostivi spre Lo-Ruhama și voi zice către Lo-Ami: "Tu ești poporul meu", iar el îmi va răspunde: "Tu ești Dumnezeul meu!"

Fil 2,1-5: "Să aveți aceeași simțire".

Fraților, 1 dacă este adevărat că în Cristos ne încurajăm unii pe alții, ne mângâiem în dragoste, suntem uniți cu Duhul Sfânt, avem sentimente de iubire și compătimire, 2 atunci faceți-mi bucuria deplină prin aceea că aveți cu toții o singură simțire, o singură dragoste și un singur gând; 3 nu faceți nimic din spirit de ceartă sau de mărire deșartă! Ci să aveți destulă smerenie, ca să-i considerați pe ceilalți superiori vouă. 4 Fiecare dintre voi să se gândească nu la interesele proprii, ci la binele celorlalți. 5 Să aveți deci în voi aceleași simțăminte pe care le avea și Cristos Isus.

263. Dacă se consideră oportun, se poate spune sau cânta psalmul responsorial sau altă cântare potrivită.

Ps 144(145),8-9.10 și 15.17-18.

R. (9a) Domnul este bun față de toți oamenii.

8 Domnul este iubire și îndurare,
el este îndelung răbdător și plin de dragoste.
9 Domnul este bun față de toți
și își arată bunătatea față de orice făptură. R.

10 Să te laude pe tine, Doamne, toată făptura
și sfinții tăi să te binecuvânteze;
15 Ochii tuturor se îndreaptă plini de speranță spre tine,
tu le dai hrană la vreme potrivită.

17 Domnul este drept în toate căile sale,
milostiv în toate lucrările sale.
18 Domnul este lângă cei care-l cheamă,
lângă cei care-l cheamă din toată inima. R.

264. Cel care celebrează le adresează câteva cuvinte celor de față, explicând lectura biblică, pentru a înțelege în spirit de credință semnificația celebrării, să o poată deosebi cum se cuvine și să o poată distinge corect de celebrarea Căsătoriei.

 

Rugăciunea universală

265. Urmează rugăciunea comună. Celebrantul poate alege dintre invocațiile propuse mai jos pe acelea care i se par mai potrivite sau să adauge altele care privesc anumite situații speciale:

Să-l invocăm cu încredere pe Dumnezeu Tatăl, care atât de mult i-a iubit pe oameni încât i-a adoptat de fii ai săi în Cristos, prezentându-i lumii ca martori ai iubirii sale:

R. Dăruiește-ne, Doamne, iubirea ta veșnică.

Sau alt răspuns potrivit pe care îl dă poporul.

- Tu, care ai voit să se arate adevărații tăi fii și frații lui Cristos în iubirea reciprocă. R.

- Tu, care impui oamenilor legile plăcute ale iubirii tale, pentru ca, urmându-le, să găsească fericirea. R.

- Tu, care unești bărbatul și femeia prin iubirea reciprocă, pentru ca familia care se întemeiază să se bucure de coroana copiilor. R.

- Tu, care ai simbolizat în mod tainic plinătatea iubirii conjugale în sacramentul Căsătoriei, prin jertfa pascală a Fiului tău, prin care Cristos a iubit Biserica și a făcut-o pentru tine fără pată prin sângele său. R.

- Tu, care îi chemi pe N. și N. la comuniunea deplină a iubirii ca să devină membri ai familiei creștine având o singură inimă și un singur suflet. R.

266. Înainte de rugăciunea de binecuvântare, dacă este obiceiul locului, cei care încheie logodna pot să-și exprime promisiunea printr-un semn, de exemplu, prin semnarea unui document, prin oferirea inelelor sau a altor cadouri.

267. Inelele sau alte daruri de logodnă pot fi binecuvântate prin următoarea formulă:

Darurile pe care vi le oferiți unul altuia
să le păstrați în așa fel încât ceea ce vă promiteți reciproc
să duceți la împlinire la timpul cuvenit.
R. Amin.

 

Rugăciunea de binecuvântare

268. Cel care prezidează spune rugăciunea cu mâinile împreunate; dacă însă este preot sau diacon, o spune cu mâinile întinse:

Te preamărim pe tine, Doamne,
care în planul tău binevoitor
îi chemi pe acești fii ai tăi N. și N.
și orânduiești să se iubească unul pe altul;
te rugăm să binevoiești a încuraja inimile lor,
pentru ca, rămânând fideli,
și fiindu-ți în toate pe plac,
să ajungă cu bine la sacramentul Căsătoriei.
Prin Cristos Domnul nostru.
R. Amin.

269. Sau când prezidează un preot ori un diacon:

Doamne Dumnezeule, izvorul a toată iubirea,
prin planul tău providențial
acești tineri au venit unul în întâmpinarea celuilalt;
fă cu îndurare, ca ei care,
pregătindu-se pentru primirea sacramentului Căsătoriei,
imploră harul tău, sprijiniți de binecuvântarea + de sus
să înainteze în prețuirea reciprocă
și să se iubească unul pe altul cu o dragoste sinceră.
Prin Cristos Domnul nostru.
R. Amin.

 

Încheierea ritului

270. Cel care prezidează încheie ritul, spunând:

Dumnezeul iubirii și al păcii să locuiască în voi,
să conducă pașii voștri
și să întărească inimile voastre în iubirea sa.

Toți:

Amin.

271. E bine ca celebrarea să se încheie cu un cântec potrivit.

 

III. Ritualul binecuvântării soților în cadrul Liturghiei cu ocazia aniversării Căsătoriei

272. La principalele aniversări ale Căsătoriei, ca de exemplu la 25, 50, 60 de ani de la Căsătorie, e binevenită o amintire specială a sacramentului prin celebrarea Liturghiei proprii cu rugăciunile indicate în Liturghierul roman (Liturghii rituale, "pentru miri", 2. La aniversările Căsătoriei).

273. La liturgia cuvântului, conform rubricilor, lecturile pot fi luate fie din Lecționarul pentru celebrarea Căsătoriei (cf. mai sus, la nr. 179-222), fie din Liturghia pentru aducere de mulțumire lui Dumnezeu din Lecționarul Liturghiilor pentru diferite necesități (cf. Liturghierul roman, Ritualul lecturilor Liturghiei, nr. 943-947).

274. După lectura Evangheliei, la omilia pe care trebuie să o facă pornind de la textul sacru, preotul să prezinte misterul și harul matrimonial al vieții creștine, ținând totuși seama de diferitele situații ale persoanelor.

275. În continuare, preotul îi invită pe soți să se roage în tăcere și să-și reînnoiască în fața lui Dumnezeu hotărârea de a trăi o viață sfântă în Căsătorie, cu aceste cuvinte sau cu altele asemănătoare:

Acum când aniversați acea celebrare,
la care v-ați unit viața într-o legătură de nedesfăcut prin sacramentul Căsătoriei,
voiți să reînnoiți în fața lui Dumnezeu promisiunile făcute odinioară unul altuia:
pentru ca aceste promisiuni să fie întărite în harul lui Dumnezeu,
îndreptați-vă rugăciunile către Domnul.

276. Soții își reînnoiesc în tăcere promisiunea.

277. Eventual, dacă soții vor să-și reînnoiască promisiunea cu glas tare, se folosește formularul propus aici:

Soțul:
Binecuvântat să fii, Doamne, pentru că din dărnicia ta am primit-o pe N. de soție.

Soția:
Binecuvântat să fii, Doamne, pentru că din dărnicia ta l-am primit pe N. de soț.

Amândoi:

Binecuvântat să fii, Doamne,
pentru că ai fost alături de noi cu bunătate
atât în împrejurările fericite ale vieții noastre,
cât și în cele potrivnice.
Ajută-ne, te rugăm,
să păstrăm cu fidelitate iubirea unul față de celălalt,
ca să fim martori buni ai legământului
pe care l-ai încheiat cu oamenii.

Preotul:

Domnul să vă păzească în toate zilele vieții voastre.
El să vă fie mângâiere în clipele de suferință,
sprijin în clipele de bucurie
și să reverse cu îmbelșugare binecuvântările sale în casa voastră.
Prin Cristos Domnul nostru.
R. Amin.

 

Binecuvântarea inelelor

278. Dacă se crede de cuviință, preotul spune această rugăciune:

Sporește și sfințește, Doamne,
iubirea slujitorilor tăi;
pentru ca ei care și-au oferit reciproc aceste inele ca semn al fidelității
să crească necontenit în harul sacramentului.
Prin Cristos Domnul nostru.
R. Amin.

Inelele pot fi onorate prin tămâiere.

279. Dacă e vorba de inele noi, preotul rostește această rugăciune de binecuvântare:

Binecuvântează și sfințește, Doamne, iubirea slujitorilor tăi;
și ei care poartă aceste inele ca semn al fidelității
să nu uite de sentimentul iubirii și de harul sacramentului.
Prin Cristos Domnul nostru.
R. Amin.

Altă formulă, la nr. 229.

280. Urmează rugăciunea universală sau a credincioșilor așa cum se obișnuiește să se facă la celebrarea Liturghiei, sau rugăciunea comună după cum este propusă aici:

Să invocăm îndurarea lui Dumnezeu Tatăl atotputernicul care în planul său preaînțelept a voit ca în iubirea fidelă (și fecundă) a soților să întrevadă istoria mântuirii.

R. Doamne, reînnoiește fidelitatea slujitorilor tăi.

- Părinte sfânt, care ești fidel, tu ceri ca legământul tău să fie respectat și îi răsplătești pe cei care îl respectă; binevoiește a revărsa binecuvântările tale peste slujitorii tăi care sărbătoresc (a 25-a, a 50-a, a 60-a) aniversare a căsătoriei lor. R.

- Tu, care împreună cu Fiul și cu Duhul Sfânt te bucuri din veșnicie de unitatea deplină a vieții și de comuniunea iubirii, fă ca acești slujitori ai tăi să-și amintească mereu de legământul iubirii pe care l-au încheiat prin sacramentul Căsătoriei și să-l păstreze cu fidelitate. R.

- Tu, care astfel orânduiești toate experiențele vieții umane în înțelepciunea ta încât îi conduci pe oameni să fie părtași la taina lui Cristos, fă ca acești slujitori ai tăi, primind cu seninătate atât bucuria, cât și suferința, să rămână atașați de Cristos și să se străduiască să trăiască numai pentru el. R.

- Tu, care ai voit ca viața conjugală să fie un exemplu de viață creștină, fă ca toți soții să fie martori ai misterului iubirii Fiului tău. R.

281. Preotul încheie rugăciunea:

Dumnezeule, familia își are temelia tainică în orânduirea ta. Ascultă cu îndurare rugăciunile slujitorilor tăi, și fă ca, urmând exemplul sfintei familii, să te laude veșnic în bucuria casei tale. Prin Cristos Domnul nostru. R. Amin.

282. În liturgia euharistică se respectă în toate ritualul Liturghiei, în afară de cele care urmează.

Dacă se crede de cuviință, la prezentarea darurilor, soții pot să aducă pâinea, vinul și apa la altar.

283. După Tatăl nostru, omițându-se Mântuiește-ne, te rugăm, preotul, îndreptat spre miri, spune cu brațele întinse:

Te lăudăm și te binecuvântăm pe tine Dumnezeule, creatorul a toate,
care la început ai făcut bărbatul și femeia
ca să fie o comunitate de viață și de iubire;
îți aducem mulțumire
pentru că ai binevoit să binecuvântezi viața de familie a slujitorilor tăi N. și N.,
spre a fi o imagine a unirii lui Cristos cu Biserica:
îndreaptă-ți astăzi privirea cu îndurare spre ei,
și tu, care i-ai păstrat uniți atât în timp de bucurie, cât și în timp de suferință,
reînnoiește-le legământul nupțial,
sporește-le iubirea, întărește-le legătura păcii,
ca să se bucure mereu de binecuvântarea ta
(împreună cu copiii lor care îi înconjoară).
Prin Cristos Domnul nostru.

Toți răspund:

R. Amin.

284. După ce se spune Pacea Domnului, dacă se consideră potrivit, soții și toți ceilalți își manifestă reciproc, într-un mod decent, pacea și dragostea, după obiceiul locului.

285. Soții se pot împărtăși sub ambele specii.

286. La sfârșitul Liturghiei, preotul îi binecuvântează pe soți și pe cei de față în mod obișnuit sau cu o formulă mai solemnă, de exemplu, în felul următor:

Diaconul îi invită pe cei de față să primească binecuvântarea, cu aceste cuvinte sau cu altele asemănătoare:

Plecați-vă fruntea spre a primi binecuvântarea.

Preotul spune apoi cu mâinile întinse asupra soților:

Dumnezeu Tatăl atotputernicul
să vă dăruiască pacea sa.
R. Amin.

Fiul unul-născut al lui Dumnezeu
să vă stea alături cu îndurare
atât în clipele de bucurie, cât și în clipele de suferință.
R. Amin.

Duhul Sfânt să reverse necontenit iubirea sa în inimile voastre.

R. Amin.

Apoi îi binecuvântează pe cei de față adăugând:

Și pe voi toți, care sunteți aici de față,
să vă binecuvânteze atotputernicul Dumnezeu,
Tatăl, și Fiul, + și Duhul Sfânt.
R. Amin.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat