Agenda liturgică
  Astăzi
  Prezentare
  Date utile
  Să ne rugăm
  Norme
  Note liturgice
  Index sfinți
  Comemorări
  Liturghia romano-catolică
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală

 AGENDA LITURGICĂ 2019 

Prezentare

Veronica Antal (1935-1958) a fost ridicată la cinstea altarelor la 22 septembrie 2018. Anul 2019 este un an de aprofundare a mesajului pe care ni l-a lăsat prin viața și moartea sa martirică. Să ne gândim că moartea fericitei Veronica a fost o încununare a unei vieți trăite în prezența lui Dumnezeu. Atașamentul față de Mântuitorul, dorința de a participa la sfânta Liturghie, viața de rugăciune, influențarea în bine a vieții celor din preajma ei, aplecarea spre copii spre a-i învăța și spre bolnavi și bătrâni pentru a-i vizita, încuraja și ajuta sunt atitudini care vorbesc de la sine și cer a fi imitate. Veronica a apărat cu viața ei valorile în care a crezut. "Cu câtva timp înainte de moartea ei - declară Rozina, o prietenă apropiată a Veronicăi - veneam de la hram de la Iugani [...] și ea mi-a spus ce mult îi plăcea Viața Mariei Goretti, pe care o citea tocmai în acele zile. Nu voi uita niciodată întrebarea pe care mi-a pus-o ea atunci, și anume, ce gândesc și cum explic eu aceste cuvinte: «Mă tem de Dumnezeu care trece pe lângă mine, nu pentru că trece, ci pentru că, trecând, s-ar putea să nu-l aud și el să nu se mai întoarcă». Ne-am întreținut gândul, reflectând asupra acestor cuvinte pline de adânci înțelesuri. O mai auzisem și altădată rostind aceste cuvinte".

"Îngerilor, scrieți în Cartea Vieții și acest legământ: Isus este al meu, iar eu sunt a lui Isus!" - sunt cuvintele fericitei Veronica Antal, găsite pe un bilețel, care ne vor fi deviză și la care suntem invitați să medităm mai mult în anul 2019.

Totodată, Biserica propune în liturgia duminicală a anului Evanghelia după sfântul Luca. Vom avea ocazia să-l redescoperim pe Fiul Omului. Sfântul Luca a scris pentru a scoate în evidență umanitatea lui Isus: el îl prezintă pe Isus ca Fiul Omului. Sfântului Luca îi place să consemneze cuvintele sau gesturile Domnului care dovedesc mila lui pentru cei păcătoși și decăzuți. El povestește convertirea lui Zaheu și cea a tâlharului murind pe cruce; pilda samariteanului milostiv, a fiului risipitor, a fariseului și vameșului. Evanghelia după sfântul Luca este și evanghelia iertării, a rugăciunii, a bucuriei și cântărilor.

Agenda de față vine în sprijinul celor care o folosesc, indicând timpurile și importanța lor liturgică pentru a le umple cu disponibilitatea noastră. Ea poate să ajute la găsirea martorilor credinței, la înțelegerea urgenței noii evanghelizări, la trăirea credinței în familie și în societate și la arătarea chipului lui Cristos celor din jurul nostru.

Agenda liturgică 2019 apare în același format ca anul trecut. Fiecărei zile i-a fost consacrată o pagină care arată ziua și sfântul zilei. Fiindcă orice zi diferă prin natura sa liturgică, au fost notate timpurile liturgice, solemnitățile, sărbătorile, comemorările obligatorii... Pentru fiecare zi sunt notate lecturile biblice ale Liturghiei corespunzătoare. După recomandarea Bisericii, alegerea lecturilor s-a făcut conform principiului lecturii continue. Veți găsi apoi explicații referitoare la Liturghia zilei, culoarea hainelor liturgice, fazele lunii, zilele în care sunt Rogațiuni, săptămâna psalmilor de la Breviar, alte date cu privire la ziua respectivă. Pentru a fi călăuziți în trăirea Liturghiei, este redat versetul principal care exprimă tema fiecărei lecturi. În josul paginii au fost selecționate pentru fiecare zi scurte, dar semnificative texte de reflecție: comentarii la evanghelia zilei sau gânduri legate de sărbătoarea, solemnitatea sau comemorarea din ziua respectivă.

Informații importante, preoții decedați în decursul anilor, note liturgice, intenții de rugăciune pentru fiecare lună pot fi găsite la ziua respectivă, la început sau în ultima parte a agendei. În ultima parte veți găsi, de asemenea, Rânduiala sfintei Liturghii cu Rugăciunea euharistică II și III.

Pentru anul 2019 s-au păstrat trimiterile și versetele la memoriile obligatorii; celebrările specifice Arhidiecezei de București; s-au revizuit informațiile cu privire la preoții decedați.

Fiecare an este și memorie, cronică și jurnal. Pentru aceasta au fost lăsate câteva pagini albe la final, iar pentru fiecare zi, un spațiu alb suficient pentru a semna pașii, a ne întoarce asupra urmelor noastre, a trăi acest an de pelerinaj, care va avea pentru fiecare dintre noi țeluri importante, împreună cu toată Biserica sau cu întreaga comunitate locală.

Agenda liturgică 2019 vă însoțește pe parcursul întregului an. La sugestia multora dintre dv. s-a ales acest mod de prezentare a agendei. Ea poate fi purtată cu dv. sau păstrată pe birou. Răsfoind-o, vă veți da seama cu siguranță de practicitatea ei. La fel ca anul trecut, sunt tipărite și câteva Agende în format A4 pentru cei care și-au exprimat dorința de a avea la birou un asemenea format.

Dacă veți descoperi lipsuri, nu ezitați să ne scrieți, făcând observații critice asupra conținutului sau venind cu sugestii. Le mulțumim tuturor acelora care ne-au transmis observații constructive.

Fie ca, în noul an, Dumnezeu să-i binecuvânteze și să-i întărească pe toți cei care se vor folosi de această agendă, iar prin viețile noastre să răsune pretutindeni cântul de slavă Tatălui și Fiului și Sfântului Duh!

Pr. Cornel Cadar

după Agenda liturgică 2019 editată și tipărită la Presa Bună, Iași  

Alege o dată:



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064-Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2025 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat