Prezentare
"Păstorii i-au găsit pe Maria și pe Iosif împreună cu copilul, care era culcat în iesle" (Lc 2,16) este textul care ne orientează în anul 2011.
Preasfințitul Petru Gherghel a declarat pentru Dieceza de Iași anul 2011 Anul Familiei. Va fi un an în care vom medita la Isus care a dorit să se nască și să crească într-o familie; ne vom întoarce cu spiritul și inima spre Nazaret unde a trăit familia sfântă: Isus, Maria și Iosif. Ne vom opri din nou asupra "Scrisorii către familii" din anul 1994 a lui Ioan Paul al II-lea, în care se precizează importanța "rugăciunii familiei, rugăciunii pentru familie, rugăciunii cu familia". Vom redescoperi preocuparea Bisericii pentru familii și importanța mărturiei familiilor. Exerciții spirituale, conferințe, zile de reculegere, reuniuni de studiu, schimburi de experiență, articole specifice - sunt inițiative care vor sta în centrul acestui an, având rolul de a face să se perceapă tot mai mult importanța, rolul și misiunea familiei în Biserică și în societatea contemporană.
Agenda de față vine în sprijinul celor care o folosesc, indicând timpurile și importanța lor liturgică pentru a le umple cu disponibilitatea noastră.
Agenda liturgică 2011 păstrează liniile celei de anul trecut. Fiecărei zile i-a fost consacrată o pagină care arată ziua și sfântul zilei. Fiindcă orice zi diferă prin natura sa liturgică au fost notate timpurile liturgice, solemnitățile, sărbătorile, comemorările obligatorii... Pentru fiecare zi sunt notate lecturile biblice ale Liturghiei corespunzătoare. Deși lectura continuă este recomandată de Biserică, alegerea lecturilor nu s-a făcut după principiul lecturii continue. La comemorările obligatorii au fost trecute lecturile proprii. Veți găsi apoi explicații referitoare la Liturghia zilei, culoarea hainelor liturgice, fazele lunii, zilele în care sunt Rogațiuni, săptămâna psalmilor de la Breviar, alte date cu privire la ziua respectivă.
Pentru a fi călăuziți în trăirea Liturghiei, este redat versetul principal care exprimă tema fiecărei lecturi. În josul paginii au fost selecționate pentru fiecare zi scurte, dar semnificative texte de reflecție: comentarii la Evanghelia zilei sau gânduri legate de sărbătoarea, solemnitatea sau comemorarea din ziua respectivă.
Informații importante, preoții decedați în decursul anilor, note liturgice, intenții de rugăciune pentru fiecare lună pot fi găsite la ziua respectivă, la început sau în ultima parte a agendei. În ultima parte veți găsi, de asemenea, Rânduiala sfintei Liturghii cu Rugăciunea euharistică II și III.
Fiecare an este și memorie, cronică și jurnal. Pentru aceasta a fost lăsat un spațiu alb suficient pentru a semna pașii, a ne întoarce asupra urmelor noastre, a trăi acest an de pelerinaj, care va avea pentru fiecare dintre noi țeluri importante, împreună cu toată Biserica sau cu întreaga comunitate locală.
Agenda liturgică 2011 vă însoțește pe parcursul întregului an. La sugestia multora dintre dv. s-a ales acest mod de prezentare a agendei. Ea poate fi purtată cu dv. sau poate fi păstrată pe birou. Răsfoind-o, vă veți da seama cu siguranță de practicitatea ei.
Dacă veți descoperi lipsuri nu ezitați să ne scrieți, făcând observații critice asupra conținutului sau venind cu sugestii. Le mulțumim tuturor acelora care au venit cu observații constructive.
Fie ca, în noul an, Dumnezeu să-i binecuvânteze și să-i întărească pe toți cei care se vor folosi de această Agendă și prin viețile noastre să răsune pretutindeni cântul de slavă Tatălui și Fiului și Sfântului Duh!
Pr. Cornel Cadar
după Agenda liturgică 2011 editată și tipărită la Presa Bună, Iași