Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală

 PAROHIA 

Satu Nou - Sfântul Mihail

Adresa: Str. Bujorului, nr. 2, com. Pârgărești,
607429-Satu Nou, jud. Bacău
Tel.: + fax 0234/347521
E-mail: satunoubacau@ercis.ro
Înființare: 7 aprilie 1968
Statistică: Familii: 433 (258 înt. + 175 jum.)
Credincioși: 1375
Botezuri: 6
Prima Împărtășanie: -
Miruiți: -
Căsătorii: 6
Înmormântări: 16
Istoric: Biserică construită în perioada 2002-2018, inaugurată la 29 septembrie 2014, sfin?ită la 21 octombrie 2018.

Liturghii: d, s: 09.00; 11.00; z: 18.00 (19.00)
Preoți: Paroh

[ foto ]
pr. Butnărașu Ludovic


<< .... >>

O nouă biserică

(Lumina creștinului, martie 2011, p. 13)

Localitatea Satu Nou este componenta cea mai mare a comunei Pârgărești, județul Bacău, situată pe dealurile din dreapta râului Trotuș, la jumătatea drumului județean 116, care leagă orașul Târgu Ocna de comuna Oituz (Grozești). Satul se face cunoscut, în documentele vremii, pentru prima dată în anul 1850 cu 151 de credincioși. Comunitatea numără în prezent 470 de case: 349 de familii întregi și 121 de văduvi, cu 1.631 de suflete.

Parohia "Sfântul Mihai" a luat ființă prin decretul episcopal nr. 1984/7 aprilie 1968. Până la această dată localitatea era filiala Parohiei Oituz. Biserica veche a satului a fost construită în anul 1890, dar din vestigiile din lemn și lut, nu mai poate fi văzut nimic astăzi. După Primul Război Mondial, credincioșii au ridicat o biserică din cărămidă, însă nici despre ea nu sunt prea multe date. În primele zile din luna iunie 2002, în timpul săpăturilor pentru biserica nouă, s-a descoperit în fundația veche a bisericii un document datat la 2 iulie 1925, care luminează cercetările noastre istorice. La acea dată, în prezența primarului comunei Bogdănești și a unei mulțimi de săteni evlavioși, decanul de Trotuș, pr. Nazareno Cipolloni, împreună cu parohul de Oituz, pr. A. Florea, au sfințit piatra de temelie a bisericii din Satu Nou, cu hramul Sfântul Mihail Arhanghelul. În acei ani comunitatea număra 125 de gospodării, eforturile au fost mari, unii au vândut câmpuri și vite pentru construirea bisericii, iar meșterii care au condus lucrările erau veniți din Italia. Biserica avea lungimea de 28 m, lățimea de 13 m, iar turnul la vârful crucii 32 m.

Timpurile au fost vitrege, a trecut al Doilea Război Mondial, au fost cutremure, au fost perioade triste de încercare, dar și timpuri frumoase și rodnice pentru credința oamenilor din aceste locuri, unii au suferit mult pentru credință, dar în toate acestea se verifică sufletul și inima celor puternici în credință. Credința înaintașilor se vede foarte bine în încercarea actuală de zidire a bisericii noi.

După anul 1990 expertiza de specialitate a arătat nesiguranța zidurilor: crăpături pronunțate (se vedea prin perete), fisuri la ferestre și în fundație, din tavan cădea tencuiala și în timpul celebrărilor, iar turnul era înclinat, cu o deviație la vârf de peste 1,5 m.

În toamna anului 1998, împreună cu credincioșii am solicitat un proiect de biserică nouă. Viorica Novac, arhitect, a realizat proiectul, însă am trăit amânări succesive din cauza lipsurilor. În primăvara anului 2002 am obținut autorizație de demolare și autorizație de construcție. Credincioșii au contribuit atât financiar, cât și cu zile de muncă. Am fost foarte uniți și până la sfârșitul anului 2002, fundația era deja turnată. În anii următori am ridicat puțin câte puțin zidurile bisericii noi. Am fost ajutați de vizitele, încurajările și binecuvântările episcopilor noștri și de generozitatea câtorva persoane din țară și străinătate. Acum, după nouă ani de muncă, biserica este ridicată și acoperită, izolată și tencuită, ferestrele sunt montate și lucrăm la interior. Dimensiunile bisericii sunt proporționale cu numărul credincioșilor: 40 m lungime, 20 m lățime și 55 m înălțime.

Suntem conștienți că resursele noastre umane și financiare sunt limitate, iar zidirea unei biserici e opera cerului, concretizată și făcută vizibilă și prin credința noastră. Avem încredere că Dumnezeu va finaliza lucrarea sa și prin slăbiciunea mâinilor noastre. Pe lângă munca de ridicare a bisericii din cărămidă, continuăm eforturile pentru Biserica vie a sufletelor. Cerem zilnic de la Dumnezeu, prin mijlocirea sfinților noștri patroni, ca lucrările să fie binecuvântate, iar cei de bunăvoință să obțină mulțumirea sufletească pentru eforturile depuse.

Pr. Serafim Romila

* * *

Casă pentru vârstnici

(Lumina creștinului, iunie 2012, p. 6)

Casa surorilor din Congregația "Fiicele Sfântului Francisc" din Satu Nou (Bc) a fost sfințită sâmbătă, 12 mai. Casa este destinată îngrijirii persoanelor în vârstă. La îndemnul Preasfințitului Petru Gherghel, în urma sugestiei pr. Ubaldo Oliviero, OFMCap., surorile au răspuns la necesitatea de a îngriji de persoanele în vârstă, începându-și oficial activitatea în Satu Nou la 1 iulie 2010.

Acum, după încheierea lucrărilor de la casa locuinței lor, surorile au un loc pentru activități caritative conform carismei încredințate de Domnul acestora prin mijlocirea sfântului Francisc din Assisi, părintele spiritual, și a sorei Carla Brunner, fondatoarea congregației. Casa, al cărei patron este fericitul Ieremia, a fost construită de surori, cu susținere din țară și din străinătate.

Sfânta Liturghie s-a celebrat în biserica parohială. La final s-a inaugurat și sfințit casa, care se află în apropierea centrului parohial. La eveniment au participat pr. Alois Fechet, vicar episcopal și responsabil cu viața consacrată, sr. Gerarda, superioara generală, venită de la Bratislava, surori din aceeași congregație care își desfășoară activitatea în România, Slovacia, Ungaria și Statele Unite ale Americii, călugări, preoți și credincioși.

Cei prezenți la sărbătoare i-au mulțumit lui Dumnezeu care cheamă persoane generoase la preoție, la viața consacrată și creează carisme necesare ajutorării umane și creștine pe întregul pământ.

Pr. Serafim Romila

* * *

Inaugurarea bisericii noi

(Lumina creștinului, noiembrie 2014, p. 11)

Anul acesta sărbătoarea hramului, luni, 29 septembrie 2014, a fost mult amplificată de inaugurarea bisericii noi din Satu Nou, județul Bacău, în prezența PS Aurel Percă, însoțit în procesiune către altar de aproximativ 25 de preoți. Sărbătoarea comunității a început la ora 11.00 prin procesiunea ministranților, a preoților și a episcopului care a binecuvântat mulțimea.

La începutul solemnității, părintele paroh și-a exprimat trăirea de împlinire și satisfacție sufletească. A amintit că în cei 12 ani de muncă au fost cutremure și furtuni create de cel rău, care au fost învinse prin sfântul arhanghel Mihail, patronul comunității. Ceea ce se vede este zidirea lui Dumnezeu prin mâinile nevrednice și umile ale credincioșilor. Cuvântul de învățătură a fost rostit de PS Aurel, care i-a invitat pe toți la o trăire mai intensă a credinței în Biserică, după modelul fiecărui arhanghel în parte: Mihail, Gabriel și Rafael. La sfârșitul celebrării episcopul a mulțumit părintelui Serafim Romila pentru munca depusă în parohie în ultimii 16 ani. Misiunea care i s-a încredințat este pentru formarea tinerilor din Seminarul Mic de la Bacău.

În toamna anului 1998, împreună cu credincioșii, părintele paroh a solicitat un proiect de biserică nouă. Viorica Novac, arhitect, a realizat proiectul, însă au fost amânări succesive din cauza lipsurilor. În primăvara anului 2002 a fost obținută autorizația de demolare și autorizație de construire. Credincioșii au contribuit atât financiar, cât și cu zile de muncă. Până la sfârșitul anului 2002 fundația era turnată. În anii următori au ridicat puțin câte puțin zidurile. Comunitatea a fost ajutată de vizitele, încurajările și binecuvântările episcopilor și de generozitatea câtorva persoane din țară și străinătate. Dimensiunile bisericii sunt proporționale cu numărul credincioșilor: 40 m lungime, 20 m lățime și 55 m înălțime.

Mulți dintre cei prezenți au trăit momente înălțătoare pentru locul mirific în care s-a celebrat sfânta Liturghie și pentru acompanierea muzicală de excepție a corului parohiei. Fiecare credincios a mulțumit lui Dumnezeu pentru ziua hramului și inaugurării bisericii noi.

Pr. Serafim Romila



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat