Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală

 PAROHIA 

Horlești - Trupul și Sângele Domnului

Adresa: Str. Principală, nr. 69,
707260-Horlești, jud. Iași
Tel.: 0232/413221
E-mail: horlesti@ercis.ro
Înființare: înființată în anul 1840
Statistică: Familii: 366 (277 înt. + 89 jum.)
Credincioși: 976
Botezuri: 7
Prima Împărtășanie: 18
Miruiți: -
Căsătorii: 3
Căsătorii mixte: 1
Înmormântări: 23
Parohia:

Horlești - "Trupul și Sângele Domnului". Biserică zidită în perioada 1990-2015, sfințită la 23 august 2015.; fm: 347 (258 î. + 89 j.), cr: 921

Filiale: 1. Slobozia - "Sfânta Fecioară Maria, Regina Rozariului" (1891) - 15 km. Biserică din anul 1905, renovată în anii 1961 și 1972.; fm: 28 (25 î. + 3 j.), cr: 56;
2. Bogdănești; fm: 2 (2 î. + 0 j.), cr: 5;
3. Lungani; fm: 3 (3 î. + 0 j.), cr: 8;
4. Scopoșeni; fm: 1 (0 î. + 1 j.), cr: 1;
5. Voinești; fm: 1 (1 î. + 0 j.), cr: 2
Liturghii: d, s: 11.00; 17.00 (18.00); z: 07.00; 17.00 (19.00); Slobozia: d, s: 09.00
Preoți: Paroh

[ foto ]
pr. Cochior Valentin


<< .... >>

Prezentare

(Lumina creștinului, aprilie 1992, p. 5)

Așezată în partea de Sud a depresiunii Jijia-Bahlui, la 25 km sud-vest de Iași, la o altitudine medie de 200-300 m (deasupra nivelului mării), înconjurată aproape în totalitate de dealuri acoperite în mare parte cu păduri, localitatea Horlești, își trage numele de la cuvântul de origine slavonă oriol-vulture, sau de la numele unui vechi gospodar mai înstărit: Horlescu.

Întemeierea satului s-ar situa prin anul 1653, însă primii locuitori ai așezării par a fi câțiva refugiați poloni și germani din Transilvania, unde situația religioasă era tulbure. Acest lucru s-a petrecut înainte de 1600, iar ocupațiile lor de bază au fost exploatarea forestieră și agricultura. Mai târziu, în partea nordică s-au construit câteva case și o cârciumă aparținând unor nemți. Aceștia, în anul 1600 donează Episcopiei romano-catolice de Iași o suprafață de teren. O parte din acest teren și anume 10,65 ha a fost oferit spre vânzare de către episcopie în 1946 spre a fi folosit ca teren pentru construcții de case.

Tot ca atestarea documentară putem aminti o hartă datată 1595, opera bibliotecarului Abraham Ortelius, intitulată "Daciarum Mesianemque vetus descriptio" și dedicată canonicului Ioan George de Werdenstein sfetnic al ducelui de Bavaria. Documentul care cuprinde orașele, apele și munții Daciei și Moesiei și care este proprietatea parohiei, figurează pe lista inventarului parohial din 31 decembrie 1973, dată după care nu se mai știe nimic despre această hartă.

În cimitirul actual se află o piatră, adusă din cimitirul vechi și care are câteva inscripții în Limba Germană, în alfabet gotic. Anul înscris pe ea este 1782, bătrânii susțin că ar fi piatra funerară a unei domnițe care a dat terenul necesar pentru construirea caselor oamenilor pe care i-a adus de prin ținutul Romanului spre a munci pământul. Unii susțin că mai sunt și alte pietre funerare cu mult mai vechi, dinainte de 1600, dar sunt îngropate.

Deși în arhiva parohiei se păstrează și documente mai vechi, anterioare anului 1800 ca de exemplu "Rituale Romanum" editat de Congregația De Propaganda Fide în 1750 pe timpul papei Paul V, o listă completă cu preoții care au muncit în această parohie nu s-a putut întocmi decât de la 1823 încoace.

La 19 noiembrie 1871, ca răspuns la manifestare dorinței credincioșilor din Horlești de a construi o biserică, episcopul diecezan Iosif Camilli arată că acest lucru este necesar, biserica veche, din lemn este în pericol de a se dărâma singură peste credincioși în timpul oficiului religios. La 6 aprilie 1872 Simhe Isacu din cătunul Horlești declară în fața autorităților locale că este angajat de pr. Vincenzo Valenza pentru a face 80.000 cărămizi până la 1 iulie.

Construcția bisericii a fost încheiată în 1873, iar ca patron a fost ales Sfântul Iosif. În anul următor 1874 când s-a făcut sfințirea bisericii pr. Valenza a cerut Sfântului Scaun indulgență plenară pentru vii și răposați. I s-a acordat.

După 1913 în fundația de piatră a bisericii au apărut fisuri din ce în ce mai pronunțate. Ele au scos la iveală infiltrări masive de apă. Reparațiile au fost multiple, complicate și costisitoare: rezultatul a fost minim și de scurtă durată. În 1965 sub directa îngrijire a pr. Iosif Pal edificiul bisericii a fost nu numai reparat, dar și renovat. Bisericii i-au fost atașate două aripi laterale iar în față un turn din cărămidă cu conturi de beton armat, pe fundație de piatră. O parte însemnată din piatra necesară a fost adusă din temelia vechii biserici dinainte de 1871.

În 1967 lucrările de renovare s-au încheiat. Turnul are o înălțime de 22 m, iar corpul bisericii are o lungime de 23 m și o lățime de 18 m.

Actualmente biserica se află într-un stadiu avansat de dezvoltare în urma cutremurelor și alunecărilor de teren. Proiectul noii biserici se înscrie în stilul roman modernizat. Materializarea acestui măreț edificiu, cu o lungime de 50 m și o lățime de 20 m, a început în toamna anului 1990.

Ca urmare a timpurilor grele și a lipsei de preoți, Parohia Horlești a trebuit să fie centrul spiritual al credincioșilor de pe o întindere foarte mare. Astfel în 1928-1930 se aflau peste 2.200 de credincioși răspândiți în 32 de filiale.

Astăzi Parohia Horlești are o singură filială, Slobozia, situată la 12 km de Horlești și 20 km de Iași în care sunt 32 familii cu 100 de suflete.

Biserica din Slobozia este situată în partea de est a satului și a fost construită în 1905 din pământ cu piloni de stejar. Turnul este din lemn și are o înălțime de șase m. Corpul bisericii are o lungime de 18 m și o lățime de șase m. În 1961 biserica a fost renovată. În 1972 în jurul bisericii

s-au turnat conturi și trotuare de beton pentru protecția pereților, iar în față s-au făcut trepte de beton.

Condițiile materiale ale credincioșilor din această regiune mai izolată sunt modeste, mulți au plecat în căutare de lucru în marile unități industriale din Iași, unii chiar stabilindu-se acolo și numărul lor nu este mic. După unele estimări, dacă toți fiii satului s-ar întoarce în locurile natale, numărul locuitorilor s-ar dubla. Numai în felul acesta putem înțelege de ce în ultimii 60 de ani registrele parohiei înregistrează o creștere de doar 500 de suflete.

În anul 1991 în Parohia Horlești au fost 21 de botezuri, 25 de cununii și 29 înmormântări.

Pr. Serafim Romila

* * *

Lansare de carte

(Lumina creștinului, ianuarie 2000, p. 11)

În ziua de 15 decembrie 1999 în sala "Henri Coandă" a Palatului Culturii din Iași a avut loc un eveniment cultural deosebit. După mai mulți ani de cercetare a surselor arhivistice și orale, domnul Mircea Ciubotaru, profesor și cercetător la Institutul de Filologie Română "A. Philippide" din Iași, în colaborare cu doamna Petroliana Zară, bibliotecară la Biblioteca Comunală din Horlești, au lansat lucrarea "Comuna Horlești. Cadre istorice, sociale și culturale", apărută la Editura "Performantica" - Iași. Ea a fost prezentată de prof. univ. dr. Ștefan S. Gorovei și de Lucia Cireș, cercetător științific, moderator fiind Marcel Lutic, muzeograf. Cartea se poate comanda de la Librăria Presa Bună și costă 30.000 lei.

După ce în numărul din luna iulie, anul trecut, al revistei "Lumina creștinului" ați putut afla de lansarea unei lucrări care vorbea despre o comunitate catolică de pe valea Siretului, iată că putem prezenta acum, deși foarte sumar, o carte care "schițează principalele direcții pentru o cercetare monografică a satelor din comuna actuală Horlești", comună ce include unul din importantele centre ale catolicismului secolului al XIX-lea din Moldova, unde au avut reședința mai mulți episcopi.

Pornind de la puținele informații pe care alți cercetători le-au menționat în studiile lor, autorii acestei lucrări au reușit să descopere o bibliografie - arhivistică și orală - imensă, care studiată cu mult interes a dat naștere acestei monografii.

Deși autorii susțin că lucrarea prezentată nu este o monografie, cartea - care însumează mai bine de 250 de pagini - prezintă într-o manieră științifică numeroase aspecte din istoria unei comune situată la sud-vest de orașul Iași, numită de la prima atestare - 3 iulie 1471: Horlești. Autorii au încercat să surprindă tot ceea ce este necesar unei bune cunoașteri a localităților componente ale comunei: urmele arheologice care denotă existența unei populații în acea zonă, evoluția proprietăților (Horleștii, Bogdăneștii, Scoposenii, Boteștii, Dejenii, Belceștii, Cărhana, Găngureștii etc.), evoluția demografică, date toponimice, onomastice etc. Capitole speciale sunt dedicate școlii și bisericii, cei doi piloni ai dezvoltării generale a comunității. N-au fost omise însă nici celelalte instituții culturale existente (biblioteca, serviciile sanitare etc.), întrucât toate au contribuit și contribuie la bunul mers al traiului locuitorilor acestei zone.

Fiind conștienți că trecutul se reconstituie temeinic doar pe baze documentare certe (...), iar tradiția orală, primită cu spirit critic, poate arunca lumini nebănuite în întunericul vremurilor trecute... autorii au inserat în paginile acestei monografii numeroase mărturii privind contribuția locuitorilor acestei comune în războaiele mondiale, modul în care unii "horleșteni" și-au vărsat sângele pentru apărarea patriei.

Materialele etnologice constituie un capitol special, dar în același timp destul de amplu, fiind analizate principalele momente ale vieții omului, sărbătorile de peste an, diferite credințe și practici magice. Autorii au acordat o atenție specială acestor materiale deoarece constituie vestigii de cultură și civilizație populară pe cale de dispariție. Unele dintre tradițiile prezentate și elementele etnografice evidențiază originalitatea "horleștenilor", iar altele denotă impactul locuitorilor din comună cu alte zone folclorice din țară.

În finalul lucrării, pentru a ilustra veridicitatea informațiilor, autorii au anexat diferite catagrafii, liste matricole, planuri, hărți, fotografii etc. Deși sunt limitate ca spațiu temporar, recensămintele și catagrafiile au rolul de a evidenția evoluția sau persistența numelor locuitorilor acestei zone. Celelalte aspecte analizate de autori pe parcursul studiului nu fac altceva decât să întregească viziunea generică pe care această monografie dorește să ne-o ofere.

Apreciind efortul depus de autori, așteptăm ca și alți cercetători sau amatori în ale istoriei să deslușească, cel puțin parțial, istoria comunităților din Dieceza de Iași și nu numai.

Pr. Alois Moraru



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat