Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală

 PAROHIA 

Bacău - Fericitul Ieremia Valahul

Adresa: Str. Digu Bârnat, nr. 4,
600349-Bacău
Tel.: + fax 0234/577471
E-mail: bacaufericitulieremia@ercis.ro
www.pfib.ro
Înființare: 19 septembrie 1993
Statistică: Familii: 910 (537 înt. + 373 jum.)
Credincioși: 2337
Botezuri: 38
Prima Împărtășanie: 16
Miruiți: -
Căsătorii: 7
Căsătorii mixte: 6
Înmormântări: 11
Istoric: Biserică zidită în perioada 1990-2005, sfințită la 6 august 2005.

Liturghii: d, s: 09.00; 10.30; 12.00; 18.00; z: 07.00; 18.00
Preoți: Paroh

[ foto ]
pr. Balan Ioan


Vicar

[ foto ]
pr. Farcaș Cătălin


Preot pensionar

[ foto ]
pr. Săboanu Anton


<< .... >>

Prezentare

(Lumina creștinului, februarie 1997, p. 13)

Bacău - oraș în Moldova de mijloc, la confluența râurilor Bistrița și Siret. Este amintit ca târg domnesc din secolul al XIV-lea. Așezarea s-a înfiripat la un vad al Bistriței, aproape de locul unde râul era tăiat de o ramură a marelui drum transcontinental care pornea de la Dunăre și urca pe Siret până în Polonia. Nu există nici un document care să ateste înființarea târgului.

Referitor la originea numelui s-au emis mai multe ipoteze; n-au lipsit nici explicațiile fanteziste, vădit interesate și chiar legendele. Privilegiul comercial din anul 1408 și un act din anul 1460 transcriu în limba slavonă, numele Bacău, așa cum îl rostea populația locală.

În lipsa unor documente cu privire la înființarea așezării, putem spune că localitatea s-a format peste apa Bistriței, la loc de popas pentru negustorii și căruțașii ce transportau marfă pe marele drum transcontinental. Târgul era locul de întâlnire și de schimb al produselor locale de pe valea Bistriței cu cele ale negustorilor ce treceau ori s-au așezat aici, veniți de peste munți, în vremurile anterioare formării statului feudal al Moldovei.

Vechimea populației catolice orășenești din Bacău, venită din Transilvania, ar fi justificată de privilegiul descris de episcopul Marcu Bandulovich Bandini, anume că această populație alege șoltuzul și pârgarii cu drepturi egale: catolicii pe baza priorității în loc, iar moldovenii pentru dreptul de conducători politici ai statului feudal Moldova.

Primele știri despre catolicii din Moldova, deși indirect, le aveam din epoca prozelitismul husit, care s-a declanșat în Moldova în anul 1420, așa că localnicii unde s-au așezat husiții erau catolici înainte de această dată. Smulgerea vieții catolice din Moldova de sub influența husito - protestantă și introducerea spiritului nou post-tridentin a fost opera misionarilor conventuali de mănăstirea Pera-Constantinopol.

Toate relatările vechi despre bisericile catolice din Moldova pomenesc două biserici catolice la Bacău: una, cea a bărbaților - episcopia de mai târziu care a luat ființă în anul 1607 și s-a stins în anul 1818 - și alta, la marginea orașului, în cimitir - biserica parohială - închinată sfântului Nicolae.

Vremurile tulburi care au urmat au făcut ca după anul 1682 catolicii să fugă din Bacău în Transilvania, iar pastorația de la Bacău să fie luată mai târziu de Parohia Călugăra, până în anul 1845.

În trecut, populația catolică din Bacău nu a fost prea numeroasă până la ultimul război mondial și mai ales până la noul avânt industrial pe care l-a luat orașul. Iată și câteva date statistice.
- în 1885 Bacăul avea 209 familii și 811 credincioși;
- în 1932 Bacăul avea 321 familii și 1.573 credincioși;
- în 1968 Bacăul avea 670 familii și 2.520 credincioși;
- în 1983 Bacăul avea 3925 familii și 13.840 credincioși;
- în 1993 Bacăul avea 6809 familii și 25.864 credincioși.

Având în vedere extinderea parohiei Bacău și greutățile mari în ceea ce privește pastorația credincioșilor, ep. Petru Gherghel a dispus la 01.05.1991 constituirea Parohiei catolice Fericitul Ieremia în zona de nord a orașului Bacău. Imediat după evenimentele din decembrie 1989 s-a început construirea unei biserici închinată Fericitului Ieremia. Biserica este și acum în lucru. La subsolul viitoarei biserici, începând din luna mai 1992, când s-a celebrat primul hram și s-a sfințit subsolul, se celebrează zilnic sfânta liturghie. În anul 1993, la 29 iunie, cu ocazia aniversării a 10 ani de la beatificarea compatriotului nostru Fericitul Ieremia, aici au fost consacrați întru preoție opt tineri diaconi. La consacrare au fost prezenți nunțiul apostolic John Bukovschi, Ioan Robu, arhiepiscop de București și Petru Gherghel, episcop de Iași.

Lângă biserica în lucru s-a ridicat și casa parohială, în mare parte prin munca benevolă a inimoșilor credincioși. Nici casa parohială nu este terminată, dar se poate locui în ea. Important este faptul că păstorii sunt acum mai aproape de turmă. Un lucru îmbucurător este și faptul că din luna octombrie a anului 1994 în parohie activează doi preoți.

Comunitatea catolică a parohiei este compusă din familii tinere, în marea lor majoritate provenind din satele catolice din jurul Bacăului. Din cauza tinereții acestei parohii numărul cununiilor și a înmormântărilor este redus în comparație cu numărul de familii. Astfel, în 1996 au fost binecuvântate 1262 familii cu un număr total de 4665 de suflete. S-au celebrat 42 de botezuri și s-au oficiat 11 cununii și patru înmormântări.

Pr. Viorel Ababei

* * *

(Lumina creștinului, septembrie 2005, p. 8-9)

Consacrarea altarului și sfințirea bisericii "Fericitul Ieremia" din Bacău (str. Digu Bârnat, 4) au avut loc sâmbătă, 6 august, sărbătoarea Schimbării la Față. Liturghia care a început la ora 11.00 a fost prezidată de PS Petru Gherghel; alături de Excelența sa au concelebrat PS Aurel Percă și PS Virgil Bercea. Au participat numeroși preoți (aproximativ o sută), persoane consacrate și credincioși. Au fost de față: reprezentanți ai Bisericii Ortodoxe, primarul orașului, autorități locale, oficialități, persoane care au contribuit într-o formă sau alta la ridicarea bisericii... Patronul noii biserici este fericitul Ieremia, sărbătorit la 8 mai; în acest sens, Sfântul Scaun a dat o aprobare specială.

Biserica era îmbrăcată în sărbătoare: pancarte cu "Bine ați venit", ghirlande, flori, stegulețe etc. Fanfara, de asemenea, a dat o notă de solemnitate. Episcopii au fost primiți cu pâine și sare la intrarea în curtea bisericii. În casa parohială s-au îmbrăcat pentru celebrare, venind apoi în procesiune până la intrarea în biserică.

Pr. Isidor Dâscă, parohul locului, le-a urat bun venit episcopilor, i-a salutat pe cei prezenți și i-a invitat pe toți să-i aducă laudă lui Dumnezeu; a dat citire apoi unui scurt istoric al lucrărilor care au dus la ridicarea actualei biserici, un rol deosebit avându-l pr. Ștefan Erdeș și pr. Viorel Ababei; a amintit contribuția credincioșilor și aportul arhitecților, inginerilor și al tuturor lucrătorilor.

Păstorul diecezei a sfințit apa și a stropit poporul din jurul bisericii în amintirea Botezului; dintre toți, nașii ieșeau în evidență; ei au înconjurat biserica cu o pânză lungă de aproape 350 m. Episcopul a preluat apoi cheile, a deschis noua biserică și a spus: "Intrați cu credință prin porțile casei Domnului, veniți în pridvoarele sale cântând".

Predica a fost ținută de PS Virgil Bercea, episcop greco-catolic de Oradea. Preasfinția sa și-a exprimat bucuria, spunând că biserica impunătoare și somptuoasă trezește emoții și predispune la rugăciune și meditație; a subliniat faptul că biserica vie este formată din cei prezenți, din credincioși; a vorbit despre schimbarea la față a Domnului, spunând că prezența unei biserici schimbă fața acelei comunități; în cele din urmă, a vorbit despre patronul bisericii, fericitul Ieremia, despre drumul făcut de el spre Italia pentru a-și sfinți viața, drum care amintește de acela pe care trebuie să-l facă toți credincioșii după ce și-au văzut biserica din piatră terminată.

După rugăciunea credincioșilor, la piciorul altarului a fost așezată o relicvă a fericitului Ieremia adusă de frații capucini de la Onești.

A urmat Litania tuturor sfinților, rugăciunea de consacrare, ungerea altarului și a pereților cu sfânta crismă; PS Aurel Percă și PS Virgil Bercea au uns cu untdelemn sfințit pereții bisericii și au incensat; apoi pe altar s-a așezat un vas cu cărbuni aprinși și s-a pus tămâie. Pe altarul consacrat s-au pus fața de altar, florile și lumânările care au fost aprinse.

La oferirea darurilor, printre cele aduse au fost un cancioc, o mistrie, o cărămidă și o pictură reprezentând parohia cu biserica în centru.

După ce parohul a mulțumit din nou lui Dumnezeu, celor prezenți și tuturor care au contribuit la construirea bisericii, s-a dat citire decretului de consacrare a bisericii. PS Petru Gherghel l-a felicitat pe paroh și pe toți cei care au ajutat la ridicarea clădirii: arhitecți, constructori, credincioși; a înmânat parohului o cruce mare ca recunoștință pentru munca depusă.

"E o minune această biserică", a spus episcopul diecezei, pornind de la cuvintele pe care cu mai mulți ani în urmă i le-a spus Václav Havel papei Ioan Paul al II-lea care a vizitat Cehoslovacia: "Nu știu exact ce înseamnă o minune, dar știu că cu câteva luni în urmă eram în închisoare, acum sunt președinte". Noua biserică e o minune, a continuat episcopul, pentru că acum câțiva ani se îngrămădeau toți în bisericuța mică din centru, stăteau pe afară, nu aveam voie să ridicăm lăcașuri de cult: azi avem mai multe biserici.

După căderea sistemului comunist, pentru o pastorație cât mai eficientă a credincioșilor din Bacău, s-au înființat în anul 1993 alte trei parohii: "Fericitul Ieremia", "Sfânta Cruce" și Izvoare, începându-se din anul 1990 construirea a trei biserici noi, printre care și cea care a fost sfințită în ziua de 6 august.

"Dorința noastră, a declarat parohul comunității, a fost ca biserica să fie cât mai frumoasă și primitoare și să înalțe inimile celor ce intră în ea spre Dumnezeu, să aducă pace, liniște și fericire celor însetați de adevăr... Credincioșii din parohie au asigurat benevol mâna de lucru. Sponsorii au fost familiile catolice din parohie dintre care unii au contribuit cu sume mari. La construire au participat părinții vicari și colaboratori: Marcelin Rediu, Cristian Farcaș, Andrei Cocianga, Eduard Farcaș, Claudiu Gabriel Ianuș, Cazimir Biur și Iosif Agiurgioaie. Mulțumesc tuturor care au răspuns cu mărinimie și generozitate la toate apelurile mele".

* * *

Parohia "Fericitul Ieremia are în prezent 1.262 de familii, cu 3.256 de credincioși. În ziua de 17 septembrie 1990 s-a trasat locul viitoarei biserici, în partea de nord a Bacăului, și au început lucrările de fundație, după un proiect al arhitectului Gheorghe Nistor și al inginerului Costel Grapă. Coordonator a fost pr. Ștefan Erdeș. Până în anul 1993 s-au turnat fundațiile și subsolul. În anul 1993, lucrările au fost preluate de pr. Viorel Ababei, primul paroh al noii biserici, care, până în anul 1995 a terminat subsolul, o parte din stâlpi, structura corului și temelia.

La 20 iunie 1999, a fost numit un nou paroh, pr. Isidor Dâscă. Sfinția sa a continuat lucrările în regie proprie, până la faza finală, colaborând cu arhitecții Rozela Georgescu Burnea, Viorel Dorneanu. În 1999 și 2000 s-a terminat toată bolta bisericii și s-au confecționat de către credincioși bolțari pentru zidărie; în 2000 și 2001 s-au construit zidurile bisericii și turnul; în 2002 și 2003 s-au făcut tencuielile, încălzirea în pardoseală, pardoseala din gresie granit și subsolul bisericii; între 2003 și 2005 s-a lucrat la finisările interioare, după un proiect al arh. Mihai Maica, iar în 2005 s-au făcut vitraliile, coordonate fiind de Virgil Moraru. Biserica are lungimea de 75 m, lățimea de 30 m, înălțimea cupolei centrale 19 m, iar înălțimea turnului până la vârful crucii de 67 m.

Pr. Cornel Cadar



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat