Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală

 PAROHIA 

Hălăucești - Nașterea Sfintei Fecioare Maria

Adresa: Str. Bisericii, nr. 240,
707240-Hălăucești, jud. Iași
Tel.: + fax 0232/717556
E-mail: halaucesti@ercis.ro
Înființare: înainte de anul 1777
Statistică: Familii: 1166 (646 înt. + 520 jum.)
Credincioși: 2635
Botezuri: 25
Prima Împărtășanie: 29
Miruiți: -
Căsătorii: 12
Căsătorii mixte: 3
Înmormântări: 54
Istoric: Biserică zidită în perioada 1929-1940, sfințită la 27 octombrie 1940, reparată în perioada 1995-2000, restaurată în perioada 2008-2017, a fost resfințită la 19 august 2017. Capelă în cimitir, sfințită la 2 august 2015.

Liturghii: d, s: 08.00; 09.30; 11.00; 17.00 (18.00); z: 07.00; 17.00 (19.00)
Preoți: Paroh

[ foto ]
pr. Lucaci Daniel-Anton


Vicari

[ foto ]
pr. Ciubotaru Dănuț

[ foto ]
pr. Antal Emilian

[ foto ]
pr. Cherecheș Mihai


<< .... >>

Prezentare

(Lumina creștinului, mai 1996, p. 11-12)

Localitatea Hălăucești, județul Iași, este așezată "la răscruce de plaiuri, de drumuri și de ape "pe șesul dintre Valea Siretului și Valea Moldovei, marginea de răsărit a satului fiind străbătută de calea ferată București-Suceava.

Din punct de vedere confesional, localitatea este împărțită în două: "partea din vale" este locuită de creștini ortodocși, având o biserică frumoasă și cimitir propriu și "partea din deal", mult mai întinsă, locuită de creștini romano-catolici, de asemenea cu biserică și cimitir propriu. Între aceste două comunități confesionale, au existat din totdeauna raporturi de bună vecinătate, respect și într-ajutorare reciprocă.

Prima atestare documentară a satului Hălăucești datează din 24 aprilie 1520 și este cuprinsă într-un act eliberat "... boierilor noștri moldoveni sluga voastră Cârstea și sora lui Nasts" pentru întărirea dreptului de proprietate asupra unor sate între care "Hălăucești și Temeșani și Iugani... din privilegiul ce au avut ei de la străbunicul domniei mele Alexandru Voievod..." (1400-1432).

În prezent, Parohia Hălăucești, cu hramul la sărbătoarea Nașterea sf. Fecioare Maria (8 septembrie), este formată din 1.283 familii, cu un număr total de 4.332 suflete.

Cu 230 de ani în urmă, comunitatea catolică din Hălăucești cuprindea doar 60 de familii, după cum ne informează prefectul Misiuni Catolice din Moldova, Iosif M. Cambioli, în scrisoarea adresată Congregației pentru Răspândirea Credinței din Roma la 20 aprilie 1763.

Creșterea numărului acestor catolici se explică prin venirea din Transilvania în Moldova a celor nemulțumiți de măsurile luate de către stăpânirea austro-ungară.

Fenomenul emigrării în părțile Moldovei face parte din exodul despre care se vorbește în raportul înaintat Curții de la Viena în anul 1733 de către românii uniți din Transilvania: "Mii de români trec dincolo de Carpați în Țara Românească și Moldova, încât locuitorii acestor țări, încremeniți de năvala aceasta, strigă cu glas tare: Întreg Ardealul vine la noi!" Exasperarea românilor din Ardeal nu izvora dintr-o simplă dorință de mai bine, dar era provocată de decizii ale magistraților din diferite localități, asemănătoare cu decizia din 15 mai 1713 a magistraților sași din orașul Bistrița, care dădea românilor termen de 15 zile să plece din oraș, iar de nu, după această dată casele lor "vor fi arse și prefăcute în cenușă, conform vechiului obicei practicat pe vremuri". E firesc să presupunem că noii veniți s-au așezat pe lângă nuclee de comunități catolice mai vechi.

Este posibil ca numele de Hălăucești să fie legat de practicarea pescuitului în această zonă cu un fel de plasă numită în vechime hălău. O tradiție păstrată de bătrâni spune că în vremurile de demult satul se afla în locul numit astăzi Luțca și Cânipiște. Tradiția relatează că atunci când au fost nevoiți să părăsească valea Siretului și să fugă în pădure, pe deal, sătenii au ascuns clopotele bisericuței lor într-o fântână adâncă din marginea Luțcăi. După trecerea primejdiei, venind să le scoată, au constatat că nu mai erau în fântână deoarece fuseseră duse de curentul puternic al apei din adâncuri; dar spre uimirea și mângâierea lor, în următoarea noapte de Crăciun au auzit răsunând în vale dangătul cunoscut al clopotelor.

Documentele bisericești cunoscute până acum arată că în anul 1780 satul Hălăucești a devenit parohie de sine stătătoare, prin desprindere de Parohia Săbăoani. Biserica despre care vorbește misionarul Cambioli era construită din lemn, în apropierea locului unde se află actuala biserică. În anul 1842 a fost înlocuită cu o construcție de cărămidă iar după 30 de ani, parohul Anselmus Buzzichi, bun prieten cu Vasile Alecsandri, îi adaugă două capele și o cupolă în stil roman.

În anul 1895 episcopul de Iași, Dominic Jaquet a construit aici, alături de casa parohială, un edificiul pentru "Școala de Dascăli" pe care a încredințat-o părinților franciscani, păstorii sufletești ai parohiei.

După doi ani, în 1897 s-a înființat "Seminarul Franciscan" pentru pregătirea la viața preoțească și călugărească a tinerilor chemați de Dumnezeu să slujească în Sfânta Biserică după exemplul și Regula de viață lăsată de Sfântul Francisc din Assisi.

Primul Război Mondial (1916-1918) a impus încetarea cursurilor atât la "Școala de Dascăli" cât și la "Seminarul Franciscan", tinerii fiind înrolați în rândul cadrelor sanitare ale armatelor române.

Pentru ușurarea suferințelor aduse de război, în anul 1917, preotul Francisc Marass (părintele Mătasă), cu ajutorul conducerii Diecezei de Iași și a Provinciei Franciscane a transformat "Școala de Dascăli" în "Orfelinatul Catolic". Aici a adunat și îngrijit copii orfani, băieți și fete. În anul 1919 se va deschide la Huși secția pentru băieți, rămânând la Hălăucești numai secția pentru fete. Apoi îngrijirea orfanilor, atât la Hălăucești cât și la Huși, este preluată de surorile franciscane "del Giglio". La Hălăucești s-a construit pentru orfelinat un edificiu propriu, care există și astăzi și care a fost preluat de către "Surorile Franciscane Misionare de Assisi", continuatoare ale Institutului "del Giglio", în vederea amenajării unui institut de asistență socială.

Tot în această perioadă (1923), părinții franciscani au adus la Hălăucești o tipografie și au înființat "Editura Serafica".

Deoarece biserica satului devenise neîncăpătoare, în anul 1926 preotul paroh Celestin Vaes, a inițiat construirea unui nou lăcaș de cult. Cu toate că satul avea atunci numai 507 familii, cu 1.882 de suflete, credincioșii au pornit cu încredere la ridicarea bisericii monumentale ce avea să fie terminată și sfințită în anul 1940. La finalizarea lucrărilor de construcție o grijă cu totul deosebită a avut-o parohul de atunci, neuitatul preot Alois Herciu (8 mai 1907 - 18 decembrie 1956).

Parohia Hălăucești are meritul de a fi fost sediul primului institut de învățământ cu drept de publicitate destinat copiilor de țărani catolici din Moldova. Este vorba de "Gimnaziul Franciscan" întemeiat în anul 1936 la inițiativa și cu imensele străduințe ale entuziastului și învățatului preot franciscan Mihai Dămoc (25 martie 1903 - 7 martie 1969).

Pentru o perioadă îndelungată, Parohia Hălăucești a fost și un centru însemnat de iradiere a vieții spirituale prin comunitățile de terțiari, membri ai Ordinului al III-lea franciscan, astăzi numit "Ordinul Franciscan Secular" precum și prin asociațiile mariane "Armata Maicii Domnului" și ČScapularul Maicii Domnului". Reluarea activității acestor forme tradiționale de viață spirituală și apostolat laic rămâne o dorință vie ce își caută căile de realizare.

Păstorirea sufletească a parohiei Hălăucești, din vechime a fost încredințată preoților călugări franciscani. În prezent, preotul paroh Iosif Sabău lucrează împreună cu preoții pensionari Petru Dâncă și Ioan Marina, ajutați în zilele de duminică și sărbătoare de către preoți profesori de la Seminarul Franciscan din Roman.

Prin grija și intervențiile P.S. sale episcop de Iași, Petru Gherghel, cea mai mare parte din clădirea fostului "Orfelinat Catolic" a fost încredințată Surorilor Franciscane Misionare de Assisi. Aici sunt în curs lucrările de refacere și amenajare, în timp ce un grup de șapte surori se pregătesc intens pentru a reactiva un centru de viață spirituală și asistență socială.

Clădirea Seminarului și cea a Gimnaziului se află încă în proprietatea comunei Hălăucești cu destinația de școală pentru o parte din fiii satului. Avem convingerea că cetățenii satului și autoritățile comunale vor considera de datoria și onoarea lor să construiască edificii proprii pentru necesitățile de școlarizare și să redea Bisericii spațiile pe care le deține.

Ca urmare a cutremurelor de pământ, precum și a unor deficiențe de proiectare și execuție, la ora actuală clădirea bisericii necesită unele reparații. De aceea, din anul 1995, credincioșii parohiei Hălăucești sunt preocupați de refacerea structurilor de rezistență ale bisericii care necesită reparații urgente. Este o lucrare grea și costisitoare, dar credința, curajul și hărnicia lor îi vor ajuta să fie la înălțimea celor care, mult mai puțini la număr, în anul 1926 au pus temelia acestui mari și frumos edificiu.

Pr. Eugen Blăjuț (senior)

* * *

Capelă mortuară în cimitir

(Lumina creștinului, septembrie 2014, p. 10)

După ridicarea (în perioada 15 mai - 27 iunie 2014) și sfințirea (la 29 iunie 2014) a unui monument închinat Maicii Domnului, comunitatea din Parohia "Nașterea Sfintei Fecioare Maria" din Hălăucești s-a adunat la 2 august 2014 pentru a trăi un alt eveniment: sfințirea capelei mortuare "Sfântul Francisc din Assisi" din cimitir.

După ce cimitirul a fost amenajat în decursul multor ani, cu alei betonate și o sursă de apă, se impunea o capelă mortuară. Ea s-a ridicat prin finanțarea și executarea exclusivă a fam. Mihai Omușoru.

Slujba de sfințire a fost prezidată de către PS Petru Gherghel, avându-i alături pe pr. Emilian Cătălin, ministrul provincial al Provinciei "Sfântul Iosif", și un grup de 35 de preoți.

Capela are 12 m lungime, 7 m lățime și 16 m înălțime și este prevăzută la subsol cu 36 de cripte: pentru preoții, fii ai satului, care vor dori, pentru frații provinciei franciscane, iar patru sunt ale ctitorului.

Un număr impresionant de credincioși a luat parte la eveniment, alături de autorități parlamentare, județene și locale.

Pr. Paul Bulai, OFMConv.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat