Lumina Creștinului


citește on-line
Lumina Creștinului
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală


 ANUL SFINTEI SCRIPTURI 

» înapoi la cuprins «

Cateheze biblice: "Isus din Nazaret, Mesia și Mântuitorul lumii"

Oficiul pentru Evanghelizare și Pastorație Biblică propune a opta temă: "Isus din Nazaret, Mesia și Mântuitorul lumii".

* * *

Oficiul pentru Evanghelizare și Pastorație Biblică, Iași

Tema 8

Precizăm că aceste materiale sunt sugestii din care fiecare preot va alege ceea ce consideră că se potrivește cel mai bine cu situația pastorală a parohiei respective.

Isus din Nazaret, Mesia și Mântuitorul lumii

"În nimeni altul nu este mântuirea, pentru că nu este nici un alt nume sub cer dat oamenilor, prin care să ne mântuim" (Fap 4,12). Aceste cuvinte pe care sfântul apostol Petru le pronunță în fața membrilor Sinedriului din Ierusalim exprimă în maniera cea mai clară însemnătatea lui Isus Cristos pentru creștini și pentru lumea întreagă. Isus este înainte de toate Mântuitorul lumii. Dedicăm trei teme persoanei și operei mântuitoare a lui Isus Cristos. Astăzi reflectăm asupra nașterii și vieții publice a lui Isus.

1. Nașterea lui Isus și viața la Nazaret

Ultimele trei secole înainte de venirea lui Isus Cristos în lume au fost profund marcate de așteptarea mesianică. În contextul unei lumi în continuă agitație și marcată de profunde violențe, poporul israelit așteaptă intervenția salvatoare a lui Dumnezeu. Cuvintele lui Trito-Isaia: "O, de ai sfâșia cerurile și te-ai coborî, munții s-ar topi înaintea ta" (Is 64,1), ar putea exprima foarte bine acea așteptare.

În contextul acestei așteptări se naște Isus Cristos, în Betleemul Iudeii. Circumstanțele nașterii lui Isus sunt istorisite de Evanghelia lui Matei și de Evanghelia lui Luca. O reflecție mai profundă asupra nașterii lui Isus o găsim în Prologul Evangheliei lui Ioan care ne permite o privire în misterul profund al preexistenței lui Cristos și al Întrupării. Este foarte probabil că nașterea Mântuitorului va fi trecut neobservată de mai marii religioși ai iudaismului și de mai marii lumii dar importanța Întrupării Cuvântului va fi recunoscută în toată amploarea ei mai târziu.

Până în momentul apariției sale publice, Isus rămâne la Nazaret, în Galileea, preferând o viață retrasă și o muncă umilă. Din cuvintele concitadinilor lui, deducem că Isus lemnar (Mc 6,5) și cunoscut ca "fiul lemnarului" (Mt 13,55). Dintr-o informație pe care ne-o dă evanghelistul Luca mai știm că Isus mergea la Templu în fiecare an (cf. Lc 2,41). Afară de aceste indicii, evangheliile nu ne spun nimic despre acești treizeci de ani pe care i-a petrecut Isus la Nazaret. Putem înțelege indirect că Isus trăia din toate punctele de vedere ca un evreu credincios, împlinind Legea, frecventând sinagoga, mergând la Templu în fiecare an. Acești ani de retragere și de viață ascunsă sunt ani în care Isus conștientizează misiunea pe care a primit-o de la Tatăl în favoarea mântuirii oamenilor.

2. Botezul lui Isus și viața publică

Isus își începe activitatea publică pe la vârsta de 30 de ani; așa ne informează evanghelistul Luca (3,23). Înainte de a începe activitatea publică, Isus primește botezul lui Ioan iar la botez Duhul Sfânt coboară asupra lui Isus așa cum coboară un porumbel iar glasul Tatălui din ceruri spune: "Tu ești Fiul meu cel iubit, în tine mi-am găsit bucuria" (Mc 1,9-11).

După acest moment Isus și-a început activitatea publică ce a durat aproape trei ani. Sunt ani în care Isus, însoțit de discipoli, predică prin sinagogi, în spații libere, pe munte, în locuri pustii, pe malul mării și mai ales în Templul din Ierusalim. Mesajul său este puternic și clar; evanghelistul Marcu sintetizează foarte bine esența mesajului lui Isus: "S-a împlinit timpul și Împărăția lui Dumnezeu este aproape! Convertiți-vă și credeți în evanghelie" (Mc 1,15).

Predica lui Isus, discursurile și parabolele sale reliefează exigențele intrării în Împărăție. Isus cere convertirea, înțeleasă ca transformare a modului de a gândi și de a trăi. Predica sa amintește de cuvintele profeților din vechime care cereau interiorizarea și proclamau superioritatea dispozițiile interioare ale inimii asupra gesturilor exterioare. Cuvintele lui Isus surprind auditoriul iudaic. El cere lucruri radicale precum iubirea dușmanilor, renunțarea la răzbunare, respinge divorțul, îi declară fericiți pe cei ce suferă pentru dreptate. Gesturile sale îi surprind pe maeștrii cazuisticii iudaice: Isus se apropie de păcătoșii publici și stă la masă cu ei, pune în discuție reguli prescrise de farisei și cărturari, mai ales regulile pentru ziua de sâmbătă.

Mulțimile merg după Isus voind să-i asculte mesajul și să fie vindecate de suferințele lor. Isus se bucură de multă stimă prin popor. Dar nu numai oamenii simpli, ci și farisei precum Nicodim și Simon sau un membru al sinedriului Iosif din Arimateea, discută cu Isus sau îl invită în casa lor.

Cuvintele sale sunt însoțite de semne și minuni care confirmă adevărul spuselor sale. Isus vindecă bolnavi, învie morți, face semne minunate și alungă demonii.

Toate aceste lucruri îngrijorează autoritățile iudaice. Incidentul de la Ierusalim, când Isus alungă vânzătorii din preajma Templului, atrage și mai mult atenția și antipatia autorităților iudaice. Isus își arogă o autoritate pe care marii preoți o contestă. Mai ales cuvântul lui Isus despre dărâmarea templului va fi folosit ca acuză mai târziu la proces. Isus pronunță discursuri virulente la adresa fariseilor și cărturarilor și condamnă falsitatea lor. Sfântul Ioan arată cum cuvintele și faptele lui Isus provoacă uimire în popor și în rândul învățaților Legii care se întreabă despre persoana lui Isus (cf. In 7,40-53). Gărzile care voiau să-l aresteze se întorc la marii preoți și la farisei și mărturisesc: "Nimeni nu a vorbit vreodată ca omul acesta!" (In 7,46). Cine era Isus de fapt?

3. Isus, Cristosul sau Mesia

După mărturia Evangheliei lui Ioan, atunci când Andrei l-a cunoscut pe Isus a mers plin de entuziasm la fratele său Petru și i-a spus: "L-am găsit pe Mesia!" (In 1,41). Același entuziasm îl găsim și în glasul samaritenei care, întorcându-se de la fântână, spune celor din cetatea Sihar: "Veniți și vedeți omul care mi-a spus tot ce am făcut. Oare nu este acesta Cristos (Mesia)?" (In 4,29). Evangheliile dau mărturie despre faptul că multe persoane au recunoscut mesianitatea lui Isus. Printre cei care au recunoscut mesianitatea lui Isus pe primul loc sunt apostolii în frunte cu Petru. Aflați aproape de Hermon, la izvoarele Iordanului, Isus îi întreabă pe discipolii săi: "Cine spun oamenii că sunt eu?" (Mc 8,27). Răspunsul ucenicilor arată că lumea avea idei diferite despre Isus, unii considerându-l a fi profetul Ilie revenit pe pământ, alții Ioan Botezătorul revenit la viață iar alții simplu un profet, un trimis al Domnului. Atunci Isus le adresează discipolilor întrebarea: "Dar voi cine spuneți că sunt eu?" și Petru răspunde: "Tu ești Cristosul!" adică "Tu ești Mesia!" (Mc 8,29). Petru intuiește adevărata identitate a lui Isus iar Isus o confirmă.

Pe de altă parte însă, în timpul activității sale publice, Isus ține ascunsă adevărata sa identitate. Când este vorba despre persoana sa, Isus preferă să se numească cu titlul de Fiul Omului, un nume inspirat de cartea profetului Daniel (7,13), un titlu care revelează și în același timp ascunde divinitatea persoanei sale. Până în momentul procesului în fața Sinedriului, Isus vorbește despre filiațiunea sa divină și despre mesianitatea mai curând în limbajul voalat al parabolelor (ca în parabola viticultorilor ucigași).

Cea mai solemnă confirmare a mesianității și filiațiunii sale divine are loc în fața Sinedriului, instanța religioasă supremă a Israelului. La întrebarea marelui preot, Caiafa: "Tu ești Cristos, Fiul Celui Binecuvântat?", Isus răspunde fără echivoc: "Eu sunt. Și-l veți vedea pe Fiul Omului stând la dreapta Puterii și venind pe norii cerului" (Mc 14,61-62). Atunci marele preot a calificat drept blasfemie cuvântul lui Isus și întreg sinedriul l-a declarat vrednic de moarte.

Evenimentele de la Ierusalim, de la sfârșitul activității publice a lui Isus erau abia începutul unui drum lung. Ce se va întâmpla? Intervenția lui Gamaliel în fața membrilor Sinedriului, preocupați de noua credință în Isus Cristos le-a dat membrilor Sinedriului și ne dă și nouă posibilitatea unei profunde reflecții despre Isus și lucrarea sa: "Bărbați israeliți, aveți grijă la ce aveți de gând să faceți cu oamenii aceștia... Așadar, vă spun: nu vă mai ocupați de oamenii aceștia și lăsați-i, căci, dacă planul acesta sau lucrarea aceasta este de la oameni, se va nimici; dar, dacă este de la Dumnezeu, nu-i veți putea nimici; nu cumva să ajungeți să luptați împotriva lui Dumnezeu" (cf. Fap 5,35.38-39).



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064-Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2025 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat