Lumina Creștinului


citește on-line
Lumina Creștinului
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală


 CATEHEZE: ANUL FAMILIEI 

» înapoi la cuprins «

ADVENT 2010

3. FAMILIA ESTE O COMUNITATE DE RUGĂCIUNE

1. Cântec de început

2. Se recită apoi Tatăl nostru sau o rugăciune potrivită

3. Citirea fragmentelor biblice

Din Evanghelia după sfântul Matei (7,7-11)

Cereți și vi se va da, căutați și veți găsi, bateți și vi se va deschide. Căci oricine cere, primește; cine caută, găsește; iar celui care bate, i se va deschide. Cine dintre voi, dacă fiul îi va cere pâine, îi va da o piatră? Sau, dacă va cere un pește, îi va da un șarpe? Așadar, dacă voi, răi cum sunteți, știți să dați daruri bune copiilor voștri, cu cât mai mult Tatăl vostru cel din ceruri va da cele bune celor care i le cer?

Din Evanghelia după sfântul Ioan (14,13-14; 16,23-24)

Și orice veți cere în numele meu, voi face, pentru ca Tatăl să fie glorificat în Fiul. Dacă veți cere ceva în numele meu, eu voi face. [...] Adevăr, adevăr vă spun: orice veți cere de la Tatăl meu în numele meu, vă va da. Până acum nu ați cerut nimic în numele meu. Cereți și veți primi, pentru ca bucuria voastră să fie deplină.

4. Idei pentru reflecție și discuție

- Există o anume revoltă, aș îndrăzni să spun, în glasul lui Isus: de ce atât de puțini oameni îndrăznesc să ceară cele bune Tatălui, sau dacă cer ceva bun, o fac cu puțină încredere? Isus dorește ca familia ucenicilor săi să învețe rugăciunea, să o facă în mod serios și constant, cu toată încrederea.- A cere și a primi în numele lui Isus aduce bucurie în familie, pentru că, într-o rugăciune bine făcută, Tatăl este glorificat în Fiul, adică familia ajunge să spună "mulțumesc" dărniciei Tatălui în unire cu Fiul său. Mai mult, Fiul se angajează ca glasul ucenicilor uniți în rugăciune să fie și "glasul lui" către Tatăl.

- Rugăciunea este, de cele mai multe ori, cea care dă conținut credinței înseși, piesa ei de rezistență. Fără rugăciune credința nu are voce, rămâne mută, slabă, firavă. Textele biblice sunt un îndemn la a vorbi cu Dumnezeu, clar, de la inimă la inimă, nu doar cuvinte prefabricate sau șabloane ieftine.

5. Întrebări orientative

- A ne ruga nu singuri, sau nu numai singuri, dar ca familie este ceea ce ne cere Isus. Nu e vorba doar de o cerință oarecare: pare să fie o condiție a rugăciunii celui căsătorit să se roage împreună cu copiii, cu soțul / soția. Ce ne ajută, ce ne împiedică să facem o astfel de rugăciune?m Adesea orarele noastre sunt diferite în familie. Unii se scoală mai devreme dimineața, alții se culcă mai târziu seara. Care ar fi în familia voastră orele și zilele în care se poate face o rugăciune împreună?

- Cei din familia ta au vreo rugăciune preferată, vreo carte de rugăciuni a familiei? Dacă nu, ați dori să aveți, să căutați una de acest fel? Ce ați propune să cuprindă?

m Ați experimentat vreodată că rugăciunea comună a familiei ca familie a ajutat? A fost vreodată această rugăciune piesa voastră de rezistență în fața unor anumite momente dificile?

6. Cântec final, eventual precedat sau înlocuit de o rugăciune potrivită

 



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat