Lumina Creștinului


citește on-line
Lumina Creștinului
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală


 CATEHEZE: ANUL FAMILIEI 

» înapoi la cuprins «

TIMPUL DE PESTE AN - 2012

7. IUBIREA, ÎNCEPUTUL ȘI FORȚA COMUNIUNII

La început

O rugăciune potrivită sau un cântec adaptat întâlnirii.

Se explică pe scurt tema întâlnirii

Iubirea care creează, care rodește, care unește pe viață este un mister de iubire care provine de la Dumnezeu însuși. Gloria cea mai mare a lui Dumnezeu este ca noi să aducem roade de iubire adevărată în viața noastră. Familia este asemenea unei case care rămâne rece, neîncălzită fără acest foc, fără această sursă de viață, căldură, tărie și seninătate care este iubirea matrimonială.

Vocea Scripturii

Din Evanghelia după Ioan 15, 5-13

Eu sunt vița, voi sunteți mlădițele. Cel care rămâne în mine și eu în el, acela aduce rod mult, pentru că fără mine nu puteți face nimic. Dacă cineva nu rămâne în mine, este aruncat afară, la fel ca mlădița, și se usucă. Se adună, se aruncă în foc și arde. Dacă rămâneți în mine și cuvintele mele rămân în voi, orice voiți, cereți și vi se va face. În aceasta a fost glorificat Tatăl meu, ca să aduceți rod și să fiți discipolii mei. Așa cum Tatăl m-a iubit pe mine, așa v-am iubit și eu pe voi. Rămâneți în iubirea mea. Dacă țineți poruncile mele, rămâneți în iubirea mea așa cum eu am ținut poruncile Tatălui meu și rămân în iubirea lui. V-am spus acestea pentru ca bucuria mea să fie în voi și bucuria voastră să fie deplină. Aceasta este porunca mea: să vă iubiți unii pe alții așa cum v-am iubit eu. Nimeni nu are o iubire mai mare decât aceasta: ca cineva să-și dea viața pentru prietenii săi.

Din Evanghelia după Ioan 17,24-26

Tată, vreau ca acolo unde sunt eu să fie cu mine și cei pe care mi i-ai dat, ca să vadă gloria mea, pe care mi-ai dat-o, pentru că tu m-ai iubit înainte de crearea lumii. Tată drept, lumea nu te-a cunoscut, dar eu te-am cunoscut, iar aceștia au cunoscut că tu m-ai trimis. Eu le-am făcut cunoscut numele tău și-l voi face cunoscut, pentru ca iubirea cu care m-ai iubit pe mine să fie în ei și eu în ei.

Sugestii pentru a face unele reflecții pe marginea textelor biblice

- Iubirea divină pentru noi este un mister, este chiar misterul creației, al întrupării, al învierii noastre. Se poate spune și despre iubirea dintre soți că este "un mister"? În care sens?

- Soțul sau soția sunt chemați să-i iubească pe cei din familie "așa cum îl/o/îi iubește Cristos". Este posibil? Cum se poate face acest lucru?

Vocea magisteriului

Papa Ioan Paul al II-lea, Familiaris consortio, nr. 18

Familia, întemeiată și însuflețită de iubire, este o comunitate de persoane: soții, părinții, copiii, rudele. Prima obligație a familiei este de a trăi cu fidelitate realitatea comuniunii prin asumarea rolului constant de a dezvolta o autentică comuniune de persoane.

Principiul interior, forța permanentă și țelul ultim al acestei obligații este iubirea: așa cum fără iubire, familia nu este o comunitate de persoane, la fel, fără iubire, familia nu poate trăi, nu poate crește și nu se poate perfecționa ca și comunitate de persoane. Ceea ce am scris în enciclica Redemptor hominis își află aplicarea genuină și privilegiată tocmai în familia ca atare: "Omul nu poate trăi fără iubire. Rămâne pentru sine o ființă de neînțeles, viața lui este lipsită de sens, dacă nu este scoasă în relief de iubire, dacă nu se întâlnește cu iubirea, dacă nu o experimentează și nu și-o face proprie, dacă nu ia parte vie la iubire".

Iubirea dintre bărbat și femeie în căsătorie și, în formă derivată și amplificată, între membrii aceleași familii - între părinți și copii, între frați și surori, între rude - este însuflețită și împinsă neîncetat, pas cu pas, de un dinamism interior care duce familia la o comuniune, mereu mai profundă și mai intensă, fundamentul și sufletul comunității conjugale și familiale.

Pornind de la textul de mai sus al papei Ioan Paul al II-lea, una sau alta dintre următoarele întrebări poate fi punctul de plecare al unei discuții:

- Prin căsătorie, "eu" este înlocuit de "noi", adică de comuniunea de persoane. De ce spune Sfântul Părinte că "fără iubire, familia nu este o comunitate de persoane"?

- Dacă "noi" al comuniunii s-a destrămat sau a fost rupt de una dintre părți, cum se poate reface? De la ce anume ar trebui să se plece?

- Papa spune: "Omul nu poate trăi fără iubire. Rămâne pentru sine o ființă de neînțeles". Căsătoria dintre două persoane pentru toată viața este adesea azi "de neînțeles": ce anume este "cel mai greu de înțeles" în a lua o decizie de căsătorie pentru întreaga viață?

Concluzia întâlnirii: o rememorare a temei analizate

Căsătoria creștină nu este altceva decât o intuiție a unei persoane că o alta este hărăzită, menită de Dumnezeu pentru a fi "una". Înseamnă a intui un plan de iubire al lui Dumnezeu cu două (și mai multe) persoane. Soțul/soția devin, prin iubirea lor, darul lui Dumnezeu pentru cei din familie: iubirea devine aici o chemare la fidelitate, la slujire, la "a fi dar" pentru ceilalți.

Se încheie cu o rugăciune.

 



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat