Lumina Creștinului


citește on-line
Lumina Creștinului
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală


 CATEHEZE: ANUL FAMILIEI 

» înapoi la cuprins «

TIMPUL DE PESTE AN - 2012

6. A PREDICA EVANGHELIA LA TOATĂ FĂPTURA

La început

O rugăciune potrivită sau un cântec adaptat întâlnirii.

Se explică pe scurt tema întâlnirii

Familia creștină este ca un tezaur al misiunii Bisericii, căci din familie răsar vocațiile misionare, și tot familiile susțin lucrarea misionară a Bisericii. Această contribuție scade atunci când scade și conștiința familiilor despre această imensă contribuție umană la care sunt chemate.

Vocea Scripturii

Din Evanghelia după sfântul Marcu 2,1-12

1 Isus era din nou în Cafarnaum. Răspândindu-se vestea că se afla într-o casă, 2 s-a adunat acolo atâta lume, încât nu mai era loc nici în fața ușii; Isus le vestea cuvântul lui Dumnezeu. 3 Atunci au sosit patru oameni care i-au adus un paralitic. 4 Cum nu-l puteau aduce până la Isus din cauza mulțimii, au desfăcut acoperișul deasupra locului unde se afla Isus, și, prin deschizătură, au lăsat în jos targa pe care zăcea paraliticul. 5 Văzându-le credința, Isus a spus paraliticului: "Fiul meu, ți se iartă păcatele". 6 Unii cărturari, care erau de față, se gândeau în sine: 7 "Cum poate să vorbească astfel? Este o blasfemie! Cine altul poate ierta păcatele, afară de Dumnezeu?" 8 Isus, în duhul său, a cunoscut imediat ce gândeau și le-a spus: "De ce vă gândiți astfel în inimile voastre? 9 Ce este mai ușor: a spune celui paralizat: ?i se iartă păcatele!, sau a spune: Ridică-te, ia-ți targa și umblă!? 10 Însă ca să știți că Fiul Omului are puterea de a ierta păcatele pe pământ - i-a spus celui paralizat - 11 Îți zic: Ridică-te, ia-ți targa și du-te la casa ta!" 12 Omul s-a sculat imediat, a luat targa și a plecat în văzul tuturor. Toți au rămas uimiți; îl preamăreau pe Dumnezeu și spuneau: "Așa ceva n-am mai văzut niciodată!".

Din Evanghelia după sfântul Marcu 16,15-18

Apoi le-a spus: "Mergeți în toată lumea și predicați evanghelia la toată făptura. Cine va crede și va fi botezat se va mântui; iar cine nu va crede va fi condamnat. Acestea sunt semnele care îi vor însoți pe cei care cred: în numele meu vor alunga diavoli, vor vorbi limbi noi, vor lua șerpi în mână și, dacă vor bea ceva aducător de moarte, nu le va dăuna. Își vor pune mâinile peste cei bolnavi și ei se vor vindeca".

Sugestii pentru a face unele reflecții pe marginea textelor biblice

- Paraliticul este adus la Isus de patru oameni. Nu ar fi ajuns niciodată dacă cei patru nu ar fi sărit în ajutorul lui. Isus este cel care iartă, dar cel păcătos nu ajunge singur la Isus. Care sunt felurile în care noi, ca familie, putem ajuta pe oameni să ajungă, asemenea paraliticului, la primirea iertării păcatelor din partea lui Isus?

- Predicarea evangheliei nu înseamnă doar cuvinte despre Isus, ci și fapte pe care Isus ne cere să le facem. Ele dau mărturie despre credință și devin predicare. Cei patru, din nou, dau mărturie despre credința lor. Ce fapte mai frecvente putem noi face pentru a manifesta credința noastră?

- Al doilea text evanghelic ne arată că trimiterea în misiune se adresează tuturor, nu doar unora dintre noi. Chiar dacă nu plec "în toată lumea", sunt un misionar. Ca soț/soție, cui sunt chemat să vestesc Evanghelia în primul rând?

Vocea magisteriului

Ioan Paul al II-lea, Familiaris consortio, 54

Universalitatea fără frontiere este orizontul propriu al evanghelizării, propulsată interior de avântul misionar și aceasta ca un răspuns explicit și fără echivoc la porunca lui Cristos: "Mergeți în lumea întreagă și predicați evanghelia la toată făptura".

Chiar credința și misiunea de evanghelizare a familiei creștine au această trăsătură misionară catolică. Sacramentul Căsătoriei care reia și propune îndatorirea, înrădăcinată în Botez și în Mir, de a apăra și răspândi credința, îi face pe soții de familie și pe părinții creștini martori ai lui Cristos "până la marginile pământului", adevărați misionari ai iubirii și ai vieții.

O anumită formă de activitate misionară poate fi desfășurată în interiorul familiei. Și aceasta se face atunci când unul dintre membri este fără credință ori nu o practică în mod coerent. În acest caz, ceilalți, care locuiesc împreună cu el, trebuie să-i ofere o mărturie trăită a credinței, mărturie care să-l stimuleze și să-l susțină pe drumul care duce la o deplină adeziune la Cristos Mântuitorul.

Animată de spiritul misionar, chiar în sânul ei, Biserica domestică este chemată să fie semn luminos al prezenței lui Cristos și al iubirii sale pentru cei care "stau departe", pentru familiile care încă nu cred și pentru cele care nu mai trăiesc în coerență cu credința primită: familia care crede este chemată ca, "prin pilda și mărturia vieții ei", să lumineze "pe cei care caută adevărul".

Așa cum, la începuturile Bisericii, Aquila și Priscilla se prezentau ca un cuplu misionar, tot la fel Biserica mărturisește astăzi neîncetat înflorirea nouă a credinței prin prezența soților și a familiilor creștine care, cel puțin pe o anumită perioadă de timp, merg în țările de misiune pentru a vesti evanghelia, slujind omul cu iubirea lui Isus Cristos.

Familiile creștine contribuie mult la cauza misionară a Bisericii, cultivând vocațiile misionare în mijlocul copiilor lor și, mai general, prin opera educativă care "îi pregătește pe copiii lor, chiar din tinerețe, să recunoască iubirea lui Dumnezeu față de toți oamenii".

Pornind de la textul de mai sus al papei Ioan Paul al II-lea, una sau alta dintre următoarele întrebări poate fi punctul de plecare al unei discuții:

- Pentru ca o familie să evanghelizeze în jurul ei, să fie misionară, trebuie să facă fapte speciale, deosebite, extraordinare? Ce trebuie să facă?

- Ați vorbit vreodată în familie despre misionari? Ați ajutat pe cineva sau doriți să o faceți?

- Ce poate face o familie pentru membrii ei care sunt departe de credință, de Biserică?

Concluzia întâlnirii: o rememorare a temei analizate

Noi suntem trimiși în misiune prin faptul că credem în Isus în care am fost botezați. Felul nostru cel mai bun, ca familie, de a predica este de a trăi o viață familială creștină. O familie în care domnește rugăciunea și este trăită cu bucurie credința în Isus răspândește lumina acestei credințe chiar prin viața de zi cu zi.

Se încheie cu o rugăciune.

 



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat