Lumina Creștinului


citește on-line
Lumina Creștinului
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală


 CATEHEZE: ANUL FAMILIEI 

» înapoi la cuprins «

TIMPUL DE PESTE AN - 2012

5. RUGĂCIUNEA ȘI VIAȚA

La început

O rugăciune potrivită sau un cântec adaptat întâlnirii.

Se explică pe scurt tema întâlnirii

Rugăciunea și timpul acordat ei nu este la prima vedere "un timp productiv". Pentru trăirea vieții la o calitate creștină adevărată însă este singurul motor care ne împinge mereu mai sus, ne face tot mai responsabili, mai doritori de a-l așeza pe Dumnezeu în viața noastră. Fără rugăciune construim o viață și o societate (o familie) fără Dumnezeu.

Vocea Scripturii

Din Evanghelia după sfântul Marcu 1,40-45

În zilele acelea, 40 un lepros a venit la Isus, a îngenuncheat în fața lui și l-a rugat: "Dacă vrei, poți să mă cureți". 41 Făcându-i-se milă de el, și-a întins mâna, l-a atins și i-a zis: "Vreau, curăță-te!" 42 Imediat s-a îndepărtat lepra de la el și s-a vindecat. 43 Isus i-a poruncit să plece 44 și l-a făcut atent: "Să nu spui o vorbă nimănui, ci du-te, arată-te preotului și adu ca mărturie a vindecării tale jertfa de curățire pe care a prescris-o Moise". 45 Omul însă a plecat și a povestit cele întâmplate peste tot, așa încât Isus nu mai putea să se arate în public în nici o cetate; era obligat să rămână în locuri pustii, dar și aici oamenii veneau la el de pretutindeni.

Din Evanghelia după sfântul Luca 2,41-52

Părinții lui mergeau în fiecare an la Ierusalim de sărbătoarea Paștelui. Când avea el 12 ani, au urcat acolo după obiceiul sărbătorii. După ce s-au împlinit acele zile, pe când se întorceau, copilul Isus a rămas în Ierusalim, dar părinții lui nu știau. Crezând însă că este cu grupul de pelerini, au mers cale de o zi și-l căutau printre rude și cunoscuți. Negăsindu-l, s-au întors la Ierusalim, căutându-l. După trei zile, l-au găsit în templu, stând în mijlocul învățătorilor, ascultându-i și punându-le întrebări. Toți cei care îl ascultau se mirau de înțelepciunea și de răspunsurile lui. Văzându-l, ei au rămas înmărmuriți și mama lui i-a spus: "Fiule, de ce ne-ai făcut aceasta? Iată, tatăl tău și cu mine te-am căutat îngrijorați". El însă le-a spus: "De ce m-ați căutat? Nu știați că eu trebuie să fiu în casa Tatălui meu?". Însă ei n-au înțeles cuvântul pe care li-l spusese. Apoi a coborât cu ei, a venit la Nazaret și era supus lor. Iar mama lui păstra toate acestea în inima ei. Isus creștea în înțelepciune, statură și har, înaintea lui Dumnezeu și a oamenilor.

Sugestii pentru a face unele reflecții pe marginea textelor biblice

- Primul text evanghelic vorbește despre lepră. Azi ea nu mai există, dar există alte forme de "boală", care provoacă multă suferință. Ne gândim, spre exemplu, la lipsa păcii din inimile noastre, la răutate, minciună, dorința nestăvilită de a face rău sau de a face avere cu orice preț etc. Cum pot fi ele vindecate?

- Isus crește în înțelepciune, statură și har: dar nu e o creștere ușoară, lipsită de greutăți ("Fiule, iată ... te-am căutat...") și neînțelegeri ("Însă ei n-au înțeles cuvântul pe care li-l spusese"). Inclusiv părinții lui Isus trec prin transformări interioare. Cum ar putea fi înțeles versetul "iar mama lui păstra toate acestea în inima ei"?

Vocea magisteriului

Ioan Paul al II-lea, Familiaris consortio, 62

Nu trebuie uitat faptul că rugăciunea este parte constitutivă esențială a vieții creștine, luată în integritatea și centralismul ei, și aparține însăși "umanității" noastre: este "prima expresie a adevărului lăuntric al omului, prima condiție a libertății autentice a spiritului".

Pentru aceasta, rugăciunea nu reprezintă deloc o evadare de la treburile zilnice, ci constituie stimulentul cel mai puternic pentru ca familia creștină să-și asume și să rezolve pe deplin toate responsabilitățile sale de celulă primară și fundamentală a societății umane. În acest sens, participarea efectivă la viața și misiunea Bisericii în lume este proporțională cu fidelitatea și intensitatea rugăciunii prin care familia creștină se unește cu mlădița roditoare, care este Cristos Domnul.

Din unirea vitală cu Cristos, alimentată din liturgie, cu oferta de sine însuși și din rugăciune, derivă fecunditatea familiei creștine în slujirea specifică de promovarea umană, care nu poate să ducă decât la transformarea lumii.

Pornind de la textul de mai sus al papei Ioan Paul al II-lea, una sau alta dintre următoarele întrebări poate fi punctul de plecare al unei discuții:

- Rugăciunea, așa cum o vede papa, este "stimulentul cel mai puternic pentru ca familia creștină să-și asume și să rezolve pe deplin toate responsabilitățile sale de celulă primară și fundamentală a societății umane". De ce rugăciunea ne împinge la asumarea responsabilităților noastre zilnice?

- Rugăciunea noastră ca indivizi și ca familie poate duce la transformarea ambientului nostru de viață? În ce mod?

Concluzia întâlnirii: o rememorare a temei analizate

Între rugăciune și viață există o legătură directă, iar rugăciunea este cea care alimentează viața noastră. Inclusiv pe plan familial și profesional rugăciunea ne dăruiește putere și tenacitate, căci Domnul ne cheamă la transformarea lumii, nu la evadarea din ea.

Se încheie cu o rugăciune.

 



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat