Lumina Creștinului


citește on-line
Lumina Creștinului
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală


 CATEHEZE: ANUL FAMILIEI 

» înapoi la cuprins «

TIMPUL DE PESTE AN - 2012

3. FAMILIA - SACRAMENTUL SFINȚIRII RECIPROCE ȘI ACT DE CULT

La început

O rugăciune potrivită sau un cântec adaptat întâlnirii.

Se explică pe scurt tema întâlnirii

Căsătoria creștină nu este doar o unire a două voințe și iubiri, un contract matrimonial, un legământ. Ea este și un izvor reciproc de sfințire, deci o cale adevărată, recunoscută, acceptată ca soții să ajungă desăvârșiți în iubire. Comuniunea dintre soți este o imagine a comuniunii din Sfânta Treime numai dacă e bazată pe iubire, și nu pe interese, pe bani, pe dorința de a urca în scara socială sau politică.

Vocea Scripturii

Din Evanghelia după sfântul Marcu 1,21-28

Însoțit de ucenicii săi, Isus a sosit la Cafarnaum. Aici, fiind zi de sâmbătă, a intrat în sinagogă și a început să învețe. Cei care îl ascultau erau uimiți de învățătura lui, căci el învăța ca unul care are putere, și nu în felul cărturarilor. În sinagoga lor era un om stăpânit de un duh necurat, care a început să strige: "Ce ai cu noi, Isuse din Nazaret? Ai venit să ne pierzi? Eu știu cine ești: Sfântul lui Dumnezeu!" Atunci, Isus l-a dojenit cu asprime: "Taci și ieși din omul acesta!" Duhul necurat l-a scuturat cu putere și a ieșit din el, scoțând un strigăt puternic. Toți au rămas înmărmuriți și au început să se întrebe unii pe alții: "Ce înseamnă aceasta? Iată o învățătură nouă, vestită cu autoritate, el poruncește până și duhurilor necurate și ele i se supun!" Și faima lui s-a răspândit cu repeziciune în toate împrejurimile Galileii.

Din Evanghelia după sfântul Matei 7,24-29

Așadar, oricine ascultă aceste cuvinte ale mele și le împlinește va fi asemenea cu bărbatul înțelept care și-a construit casa pe stâncă. A căzut ploaia, au venit șuvoaiele, au suflat vânturile, au năvălit peste casa aceea, dar ea n-a căzut, pentru că fusese construită pe stâncă. Însă oricine ascultă aceste cuvinte ale mele și nu le împlinește va fi asemenea cu bărbatul necugetat care și-a construit casa pe nisip. A căzut ploaia, au venit șuvoaiele, au suflat vânturile, au izbit în casa aceea și ea s-a prăbușit. Iar prăbușirea ei a fost mare. Când a terminat Isus aceste cuvântări, mulțimile au fost cuprinse de uimire pentru învățătura lui, deoarece el învăța ca unul care are autoritate, și nu în felul cărturarilor lor.

Sugestii pentru a face unele reflecții pe marginea textelor biblice

- O casă construită pe stâncă este simbolul unei vieți construite pe cuvântul lui Isus, pe învățătura sa. În ambele texte biblice propuse se spune despre Isus că "învăța cu autoritate". Avea o învățătură unică, puternică, mereu capabilă de a izgoni răul din om. Ce loc are citirea Noului Testament în viața voastră de familie?

- Isus poruncește duhurilor necurate și ele i se supun. Vocea lui Isus trebuie să răsune și în casa noastră, în familia noastră. În momentele sale de "criză" (când Isus e prezent), duhul rău scoate strigăte puternice, face zgomot, țipă, se agită. Isus ne invită la o atitudine diferită în familiile noastre: respectul, suportul tăcut al celuilalt când cuvintele sunt de prisos, fidelitatea în suferință sau momente de criză. Care forță este mai prezentă în familia mea: cea a vocii ridicate, a țipetelor sau cea a respectului, a tăcerii, a sprijinului personal?

Vocea magisteriului

Ioan Paul al II-lea, Familiaris consortio, 18

Familia, întemeiată și însuflețită de iubire, este o comunitate de persoane: soții, părinții, copiii, rudele. Prima misiune a familiei este de a trăi cu fidelitate realitatea comuniunii prin asumarea rolului constant de a dezvolta o comuniune autentică de persoane.

Principiul interior, forța permanentă și țelul ultim al acestei îndatoriri este iubirea: așa cum fără iubire, familia nu este o comunitate de persoane, la fel, fără iubire, familia nu poate trăi, nu poate crește și nu se poate perfecționa ca o comunitate de persoane. Ceea ce am scris în enciclica Redemptor hominis își află aplicarea originară și privilegiată tocmai în familia ca atare: "Omul nu poate trăi fără iubire. Rămâne pentru sine o ființă de neînțeles, viața lui este lipsită de sens, dacă nu este scoasă în relief de iubire, dacă nu se întâlnește cu iubirea, dacă nu o experimentează și nu și-o face proprie, dacă nu ia parte vie la iubire".

Iubirea dintre bărbat și femeie în Căsătorie și, în formă derivată și amplificată, iubirea între membrii aceleași familii - între părinți și copii, între frați și surori, între rude - este însuflețită și împinsă pas cu pas de un dinamism interior neîncetat, care duce familia la o comuniune, din ce în ce mai profundă și mai intensă, fundamentul și sufletul comunității conjugale și familiale.

Pornind de la textul de mai sus al papei Ioan Paul al II-lea, una sau alta dintre următoarele întrebări poate fi punctul de plecare al unei discuții:

- Cum privește papa iubirea? Ca pe un sentiment de atracție? Un moment al începutului căsătoriei? Ca pe o îndrăgostire? Se poate reciti încă o dată ceea ce papa spune: "Iubirea între membrii aceleași familii - între părinți și copii, între frați și surori, între rude - este însuflețită și împinsă pas cu pas de un dinamism interior neîncetat".

- Omul nu poate trăi fără a iubi, la fel și familia. Ce anume duce la dispariția iubirii în familie?

- Privind în jurul nostru, în viața familiilor pe care le cunoaștem, avem vreun exemplu de vreo familie care trăiește cele scrise de papa Ioan Paul al II-lea în textul de mai sus?

Concluzia întâlnirii: o rememorare a temei propuse

În termeni creștini, când se vorbește de comuniunea dintre membrii familiei, ne referim la acea legătură dintre membri care se bazează și duce la iubire reciprocă. Relațiile din familie trebuie să aibă acest fundament ca plecare și acest scop ca perspectivă. Alte lucruri sunt secundare: rolul banilor, al casei, al mașinii, al hainelor. Comuniunea dintre membrii familiei nu poate depăși însă dificultățile legate de casă, bani etc. decât dacă o valoare mai mare decât acestea stă la baza ei: iubirea reciprocă.

Se încheie cu o rugăciune.

 



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat