Lumina Creștinului


citește on-line
Lumina Creștinului
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală


 CATEHEZE: ANUL FAMILIEI 

» înapoi la cuprins «

POSTUL MARE 2012

6. UN ROL ECLEZIAL PROPRIU ȘI ORIGINAL

La început

O rugăciune potrivită sau un cântec adaptat întâlnirii.

Se explică pe scurt tema întâlnirii

Biserica se sprijină pe familii unite, fidele și misionare. La fel este, de fapt, și societatea. Rolul eclezial propriu familiei este acela de a fi locul direct în care se trăiește și se vede prezența puternică a harului lui Cristos, capabil de a unii inimile și cugetele tuturor.

Vocea Scripturii

Din Evanghelia după sfântul Marcu 11,1-10

Cu câteva zile înainte de sărbătoarea Paștelui, Isus și ucenicii săi s-au îndreptat spre Ierusalim. Când au ajuns la Betfaghe și Betania, lângă Muntele Măslinilor, Isus a trimis doi din ucenicii săi, zicându-le: "Mergeți în satul din fața voastră; chiar la intrare veți găsi un măgăruș legat, pe care nu a încălecat nimeni; dezlegați-l și aduceți-l. Dacă vă întreabă cineva: «Pentru ce faceți lucrul acesta?», răspundeți: «Pentru că Domnul are nevoie de el, dar îl va trimite îndată înapoi»". Ucenicii s-au dus, au găsit măgărușul legat afară lângă o ușă, la o răspântie și l-au dezlegat. Unii dintre cei ce se aflau acolo le-au zis: "Ce faceți? De ce dezlegați măgărușul?" Ei au răspuns după cum le poruncise Isus și au fost lăsați să plece. Au adus măgărușul la Isus și au pus hainele pe el, iar Isus a încălecat deasupra. Mulți își așterneau hainele pe drum, alții presărau frunziș tăiat de pe câmp. Atât cei care mergeau înainte, cât și cei care mergeau în urma lui Isus strigau: "Osana, binecuvântat să fie cel care vine în numele Domnului! Binecuvântată să fie împărăția care vine, împărăția părintelui nostru David. Osana întru cei de sus!".

Din Cartea Faptele Apostolilor 2,42-47

Ei erau stăruitori în învățătura apostolilor și în comuniunea fraternă, la frângerea pâinii și la rugăciune. și toți erau cuprinși de teamă: multe minuni și semne se înfăptuiau prin apostoli. Toți cei care credeau erau împreună și aveau toate în comun: își vindeau proprietățile și bunurile și le împărțeau tuturor, după cum avea nevoie fiecare. Și în fiecare zi stăruiau împreună în templu, frângeau pâinea în casele lor și primeau hrana cu bucurie și cu inimă curată. Îl lăudau pe Dumnezeu și aveau trecere în fața întregului popor. Iar Domnul adăuga zi de zi la grupul lor pe cei ce aveau să se mântuiască.

Sugestii pentru a face unele reflecții pe marginea textelor biblice

- Familia mea este chemată să fie cea care îl însoțește pe Domnul pe drumul său. În textul Evangheliei se vorbește despre oameni care făceau ceea ce puteau pentru a-și arăta prețuirea față de Isus. În acest timp de post care a mai rămas, ce își propune familia mea să facă pentru Isus?

- Toți erau o singură inimă și un singur cuget, spune al doilea text biblic. Toți mergeau în aceeași direcție, aveau o sigură orientare de viață. Privind la familiile de azi, de ce oare mulți membri ai familiei au fiecare direcțiile lor separate, iar unitatea lipsește?

Vocea magisteriului

Ioan Paul al II-lea, Familiaris consortio, 50

Familia creștină este chemată să ia parte vie și responsabilă la misiunea Bisericii în mod propriu și original, punându-se în slujba Bisericii și a societății, întrucât este o comunitate intimă de viață și de iubire.

Dacă familia creștină este comunitate, ale cărei legături sunt reînnoite de Cristos prin credință și sacramente, participarea la misiunea Bisericii trebuie să se realizeze în mod comunitar: așadar, împreună, soții, în calitatea lor de cuplu, părinții și copiii, în calitate de familie, trebuie să trăiască slujirea lor adusă Bisericii și lumii. Ei trebuie să fie "o singură inimă și un singur suflet" în credință, prin spiritul apostolic comun care îi animă și prin colaborarea care îi obligă la operele de slujire a comunității ecleziale și civile.

Familia creștină edifică împărăția lui Cristos în istorie prin realitățile zilnice care privesc și manifestă condiția ei de viață. În iubirea conjugală și familială, trăită în extraordinara ei bogăție de valori și exigențe de totalitate, unicitate, fidelitate și fecunditate, se exprimă și se realizează participarea familiei creștine la misiunea profetică, sacerdotală și regală a lui Cristos Isus și a Bisericii sale. Iubirea și viața constituie, așadar, nucleul misiunii mântuitoare a familiei creștine în Biserică și pentru Biserică.

Conciliul Vatican II amintește acest lucru când scrie: "Familiile își vor împărtăși unele altora cu generozitate bogățiile spirituale. Astfel, familia creștină, fiind născută din căsătorie, care este imagine și împărtășire a legământului de iubire dintre Cristos și Biserică, va face vizibilă tuturor prezența vie a Mântuitorului în lume și natura autentică a Bisericii, atât prin iubirea, rodnicia generoasă, unirea și fidelitatea soților, cât și prin colaborarea plină de dragoste dintre toți membrii ei".

Pornind de la textul de mai sus al papei Ioan Paul al II-lea, una sau alta dintre următoarele întrebări poate fi punctul de plecare al unei discuții:

- "Familia creștină edifică împărăția lui Cristos în istorie prin realitățile zilnice care privesc și manifestă condiția ei de viață". Cum colaborează familia mea la construirea acestei împărății? Ce poate face?

- Familia mea are mai multe căi principale de a-și trăi chemarea. În ultimul paragraf al textului Sfântului Părinte sunt indicate. Le puteți identifica?

Concluzia întâlnirii: o rememorare a temei analizate

Dacă dorim reînceperea unui drum nou al societății și Bisericii, pornim de la familii. Este "investiția" cea mai sigură, pentru a folosi un termen care azi este vehiculat mai des. Viitorul familiei înseamnă viitorul societății. "O singură inimă și un singur cuget" exprimă cel mai bine puterea harului lui Cristos de a construi o familie și o societate nouă.

Se încheie cu o rugăciune.

 



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat