Lumina Creștinului


citește on-line
Lumina Creștinului
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală


 CATEHEZE: ANUL FAMILIEI 

» înapoi la cuprins «

POSTUL MARE 2012

5. A DESCOPERI ÎN APROAPELE CHIPUL LUI DUMNEZEU

La început

O rugăciune potrivită sau un cântec adaptat întâlnirii.

Se explică pe scurt tema întâlnirii

Descoperirea chipului lui Dumnezeu în aproapele nu este o cale rapidă, nici ușoară. Este o misiune, un apel, o chemare la a recunoaște că Dumnezeu este Creator, că Fiul și-a dat viața pentru fiecare om pe care-l vedem pe stradă, dar mai ales în familia noastră.

Vocea Scripturii

Din Evanghelia după sfântul Ioan 12,20-33

În acel timp, unii dintre grecii veniți la Ierusalim, să se închine de sărbătoarea Paștelui, s-au apropiat de Filip, care era din Betsaida Galileii, și l-au rugat, zicându-i: "Domnule, am vrea să-l vedem pe Isus". Filip s-a dus și i-a spus lui Andrei; apoi Andrei și Filip i-au spus lui Isus. Isus le-a zis: "A sosit ceasul ca să fie preamărit Fiul Omului. Adevăr, adevăr vă spun că, dacă bobul de grâu căzut în pământ nu moare, rămâne singur, iar dacă moare, aduce mult rod. Cine-și iubește viața o va pierde, iar cine-și urăște viața în lumea aceasta o va păstra pentru viața veșnică. Dacă-mi slujește cineva, să mă urmeze pe mine, și unde sunt eu, acolo va fi și slujitorul meu. Dacă-mi slujește cineva, Tatăl meu îl va cinsti. Acum sufletul meu este tulburat. Dar ce să zic, "Tată, scapă-mă de ceasul acesta?". Nicidecum! Căci tocmai de aceea am ajuns la ceasul acesta. "Tată, preamărește numele tău!". Atunci din cer s-a auzit un glas: "L-am preamărit și încă îl voi preamări". Mulțimea care stătea acolo și care auzise glasul zicea că a fost un tunet. Alții ziceau: "Un înger i-a vorbit". Isus a zis: "Nu pentru mine s-a auzit glasul acesta, ci pentru voi. Acum are loc judecata lumii acesteia, acum stăpânitorul lumii acesteia va fi aruncat afară. Iar eu, după ce voi fi înălțat de la pământ îi voi atrage la mine pe toți oamenii". Vorbind astfel, arăta de ce fel de moarte avea să moară.

Din Cartea profetului Ezechiel 34,11-16

Așa vorbește Domnul Dumnezeu: "Iată, eu însumi voi căuta oile mele și mă voi îngriji de ele. Cum se îngrijește păstorul de turma sa, atunci când oile sunt risipite, așa voi avea eu grijă de oile mele și le voi aduna din toate locurile, în care au fost risipite în zilele înnorate și întunecate. Le voi scoate dintre popoare, le voi aduna de prin ținuturi străine. Le voi aduce înapoi în țara lor și le voi paște pe munții lui Israel, prin văi și prin locurile cele mai bune ale acestei țări. Le voi paște în pășune bună și staulul lor va fi pe munții cei înalți ai lui Israel; acolo se vor odihni ele în staulul cel bun și vor avea pășune bogată în munții lui Israel. Eu voi paște oile mele și le voi conduce la odihnă, spune Domnul Dumnezeu. Voi merge în căutarea oii pierdute, pe cea rătăcită o voi întoarce la staul, pe cea rănită o voi pansa și pe cea bolnavă o voi îngriji; o voi păzi pe cea grasă și puternică; le voi paște așa cum se cuvine".

Sugestii pentru a face unele reflecții pe marginea textelor biblice

- Puterea de atracție a crucii este un paradox. Isus spune: "Iar eu, după ce voi fi înălțat de la pământ îi voi atrage la mine pe toți oamenii": ce anume îi atrage pe oameni la Cristos? De ce familia mea are nevoie de el?

- Aproapele meu nu este doar omul de lângă mine. Este și cel pe care-l caută Dumnezeu. Domnul spune: "Voi merge în căutarea oii pierdute, pe cea rătăcită o voi întoarce la staul, pe cea rănită o voi pansa și pe cea bolnavă o voi îngriji". Familia mea are oi pierdute, rătăcite, rănite, bolnave? Cum ne comportăm cu acestea?

Vocea magisteriului

Ioan Paul al II-lea, Familiaris consortio, 64

Însuflețită și susținută de porunca nouă a iubirii, familia creștină traduce în viață ospitalitatea, respectul și slujirea fiecărui om, considerat mereu în demnitatea lui de persoană și de fiu al lui Dumnezeu.

Acest lucru trebuie să se întâmple mai ales în sânul și în folosul cuplului și al familiei, străduindu-se să promoveze zilnic o comunitate autentică de persoane, bazată și alimentată de comuniunea interioară a iubirii. Ulterior, sfera se lărgește mai mult în câmpul vast al comunității ecleziale, în care familia creștină este înglobată, pentru că, grație carității familiei, Biserica poate și trebuie să-și asume o dimensiune mai domestică, adică mai familială, adoptând un stil de raporturi mai uman și mai frățesc.

Caritatea trebuie să meargă mai departe de proprii frați în credință, pentru că "orice om este fratele meu". În fiecare om - mai ales dacă este sărac, slab, suferind și nedreptățit - dragostea știe să descopere chipul lui Cristos și un frate pe care să-l iubească și să-i slujească.

Pentru ca slujirea omului să fie trăită în familie după spiritul evangheliei va trebui să se pună în aplicare cu grijă ceea ce Conciliul Vatican II cere: "Pentru ca exercitarea carității să fie întotdeauna deasupra oricărei bănuieli și să apară ca atare, trebuie privit în aproapele chipul lui Dumnezeu, după care a fost creat, și Cristos Domnul căruia i se oferă în realitate tot ce se dă celui sărac".

Familia creștină, în timp ce prin caritate edifică Biserica, se pune în slujba omului și a lumii, realizând cu adevărat acea "promovare umană", a cărui conținut este sintetizat de mesajul Sinodului către familii: "O altă îndatorire a familiei este aceea de a forma oameni pentru iubire și de a practica iubirea în toate raporturile pe care le au cu alții, astfel încât familia să nu se închidă în ea însăși, ci să rămână deschisă comunității, fiind animată de sensul dreptății și de grija față de alții, precum și de datoria propriei responsabilități față de întreaga societate".

Pornind de la textul de mai sus al papei Ioan Paul al II-lea, una sau alta dintre următoarele întrebări poate fi punctul de plecare al unei discuții:

- Papa insistă pe următorul aspect: "A practica iubirea în toate raporturile pe care le au unii cu alții, astfel încât familia să nu se închidă în ea însăși". Dacă ar fi să privesc la familia mea din această perspectivă, cum o văd eu ca soț/soție: o familie deschisă la nevoile altora? Închisă, preocupată doar de ea? Capabilă de solidaritate și renunțare?

- Caritatea noastră are un chip: ceea ce dăm, dăm lui "Cristos Domnul, căruia i se oferă în realitate tot ce se dă celui sărac". Familia mea trăiește această bucurie de a oferi ceva lui Cristos? De a se oferi pe sine Domnului?

Concluzia întâlnirii: o rememorare a temei analizate

Aproapele meu este uneori o persoană vecină cu noi, o rudă sau chiar un membru apropiat al familiei. Dar este, mai ales, un om căutat și dorit de Dumnezeu, față de care familia nu este chemată la închidere, ci la deschidere și solidaritate. A descoperi chipul lui Dumnezeu în aproapele este un drum adevărat de a-l descoperi pe Dumnezeu prezent în istoria și viața noastră.

Se încheie cu o rugăciune.

 



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat